Avrupa ile Asya’da 28 ülkeyi birbirine bağlayacak tarihî İpek Yolu‘nun Türkiye bölümünü oluşturan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolunun temeli 2007’de atıldı, 2012’de tamamlanacak.
LONDRA’DAN PEKİN’E
Avrupa ile Asya’da 28 ülkeyi birbirine bağlayacak tarihî İpek Yolu‘nun Türkiye bölümünü oluşturan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolunun temeli 2007’de atıldı, 2012’de tamamlanacak.
İNGİLİZLER TAHRİP ETTİ
İkinci Abdülhamid Hanın inşa ettiği ancak İngilizlerin bombaladığı Hicaz Demir Yolu, İstanbul-Mekke Demir yolu ismiyle yeniden inşa ediliyor. Proje’nin büyük bölümü 2012’de bitirilecek.
AK Parti 8.5 yıllık iktidarı döneminde ekonomiden, sağlığa, ulaşımdan, eğitime birçok alanda dev projeleri hayata geçirdi. Ancak gündeme gelmeyen bazı projeler var ki bir kısmı Osmanlı Devleti döneminde planlanmış ancak hayata geçirilememiş, bir kısmına da Cumhuriyet döneminde başlanılmış ama bitirilememiş. AK Parti, bu projelerden bir bölümünü kısa sürede tamamlayarak hizmete açarken, bir kısım projenin tamamlanması için tarih verdi. İşte yakın zamanda tamamlanması beklenen ve Doğu ile Batı’yı Kuzey ile Güney’i birbirine bağlayacak o asırlık dev projeler:
İstanbul’dan Mekke’ye demir yolu hattı
Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın ‘rüyam’ dediği en büyük projelerinden biriydi Hicaz Demiryolu. İstanbul – Şam demiryolunun devamı olarak planlanmıştı. 1464 kilometreyi bulan Şam-Medine-i Münevvere hattı 1908 yılında Sultan İkinci Abdülhamid Han tarafından törenle hizmete açıldı. Kervanlarla 40 günde gidilen Şam ile Medine arası, yeni demir yoluyla 3 güne inmişti. Osmanlı Devletiyle İslam ülkeleri arasındaki bu önemli bağı koparmak isteyen İngiltere, 1. Dünya Savaşı’nda Hicaz Demiryolu’nu bombalayarak tahrip etti.
230 KM’LİK DEMİRYOLU HATTI
Bu demiryolunu tekrar hayata geçirmek isteyen AK Parti Hükümeti 2004 yılında çalışmalara başladı. Suudi Arabistan’ın isteği ile ismi İstanbul-Mekke Demiryolu olarak değiştirildi. Projenin yapımına Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan katıldı. Demir yolunun güzergahı şöyle olacak: İstanbul’dan başlayacak olan demiryolu Türkiye’de Ankara, Konya ve Adana’dan geçecek. Suriye’de Halep, Şam ve Deraa boyunca ilerleyecek. Ürdün’de Amman’dan geçecek olan demiryolu hattı, Suudi Arabistan’da Kurayyat, Hail ve Medine hattını izleyerek Mekke’de son bulacak. Projenin Batı’ya bağlanması için de Kapıkule’den İstanbul’a 230 kilometre uzunluğunda, hızlı demiryolu hattı yapılacak.
12 SAATTE KUTSAL TOPRAKLARA YOLCULUK
Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Arap yarımadasının Türkiye üzerinden Avrupa’ya Kafkasya üzerinden de Uzak Doğu’ya modern bir demiryolu ile bağlanmış olacağını belirterek, “İstanbul’dan Mekke’ye 12 saatte gidilecek” dedi. Yeni demiryoluyla yılda 10 milyon yolcu taşınması hedefleniyor. Her ülkenin kendi sınırları içindeki hatları inşa ve yenileme çalışmalarının büyük bölümü 2012 yılında, hattın Suudi Arabistan bölümünün ise 2015 yılında tamamlanması planlanıyor..
İPEK YOLU CANLANIYOR
Dünya tarihinin bilinen en eski ticaret güzergahı olan tarihî İpek Yolu, demir yoluyla yeniden canlanıyor. Asya ile Avrupa’yı, daha doğrusu 28 ülkeyi birbirine bağlayan projenin Türkiye bölümünü oluşturan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesi AK Parti hükümetiyle start aldı. Türkiye ile özellikle Orta Asya’daki Türk devletlerini yakınlaştıracak olan demiryolu hattının Gürcistan bölümünün temeli 2007’de Tiflis’te, Kars bölümünün temeli ise 2008 yılında atıldı. Dünyanın en büyük 100 projesi içerisinde yer alan demiryolu hattının 2011 başı itibariyle yüzde 55’i tamamlanmış durumda. Proje’nin 2012 sonunda tamamlanması bekleniyor. Bu hat, doğuda Çin ile Kazakistan arasında inşa edilecek demir yolu hattıyla Boğaz geçişli Marmaray tüp geçidi üzerinden Avrupa demir yolu ağına bağlanacak. Demir yolunun tamamı hizmete geçtiğinde, İngiltere ile Çin arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanacak.
MALİYETİ 500 MİLYON DOLAR
Yaklaşık 500 milyon dolara mal olacak projenin 295 milyon dolarını Türkiye karşılıyor. Proje ile birlikte bir çok ülke de malını Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırabilecek. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hizmete girdiğinde, 1.5 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.
GAP’IN BİTİŞ TARİHİ 2012
Bugünkü ismiyle GAP’ın da fikir babasının Sultan İkinci Abdülhamid Han olduğu biliniyor. Değişik hükümet dönemlerinde ağır aksak sürdürülen projeye özellikle Özal ve Erdoğan hükümetleri yoğun ilgi gösterdi. 2008 yılına kadar projeye 19 milyar dolar harcandı. Bitirilmesi 3 defa ötelenen proje, Başbakan Erdoğan’ın başlattığı GAP Eylem Planıyla, 2012 yılında tamamlanacak. Hükümet eylem planı çerçevesinde projeyi bitirmek için 15 milyar lira ek ödenek tahsis etti. GAP, Fırat ve Dicle üzerinde yer alan on üç alt projeden oluşuyor. Projenin tamamında 21 baraj ve 17 hidroelektrik santrali yer almakta. GAP’ın toplam 13 barajı tamamlandı ve 7 hidroelektrik santrali de işletmeye açıldı. Bu projelerin tamamı hayata geçince 1.8 milyon hektar alan sulanmaya açılacak ki bu, Türkiye’de şu an sulanmakta olan tarım alanının yarısına eşit. Yine bu projelerle yılda 26 milyar Kwh enerji üretilecek. Bu da yaklaşık bugün Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yarısından fazla.
‘KIN’ PROJESİ
Bakü-Tiflis-Kars Demir yolunun yapımı devam ederken Güney Kafkasya’da yeni bir demiryolu hattının daha yapımı gündeme geldi. Projesi yapılan “Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu Projesi” (KIN) ile Nahçıvan’ın Kars üzerinden Avrupa’ya açılması hedefleniyor. Gerçekleşebilmesi için 750 milyon dolara ihtiyaç duyulan KIN projesi ile ilgili konuşan DHL Genel Müdür Yardımcısı N. Ahmet Kuşanoğlu, projenin Azerbaycan-Türkiye-İran ortaklığı ile yapılacağını ve hattın bir ucunun Nahçıvan’a diğer bir ucunun ise Kars’a doğru indirileceğini söyledi. Ayrıca Batum-Hopa Demiryolu Projesi ile Türkiye-Gürcistan-Rusya Federasyonu arasında, Samsun-Poti Hattı ile Türkiye-Gürcistan arasında yük taşımacılığına imkan sağlayacak alternatif ağların kurulması düşünüldü.
Yapılamayanları da yaptı
1987 yılında Başbakanı Turgut Özal tarafından gündeme getirilen, 1990 yılında ihalesi yapılan Bolu Dağı Geçişi Projesi ile Karadeniz halkının 70 yıllık rüyası olan Karadeniz Sahil Yolu 2007’de AK Parti tarafından tamamlanarak hizmete açıldı.
İhlas