Tapusu sizin adınıza olsa da, kendi mülkünüz sizden habersiz el değiştirmiş olabilir. Peki ama nasıl? Emlak Uzmanı Salim Taşcı, tapusu sizin adınıza olsa da kendi mülkünüzün sizden habersiz el değiştirmiş olabileceğine dikkat çekti
Böyle bir durumda gerçek mülk sahibinin “işgalci” durumuna düşebileceğini belirten Taşcı, bir anda birinin kapıyı çalarak “Evimi ne zaman boşaltıyorsunuz”, “tahliyeye kadar kirayı X bankası hesabına yatır” gibi durumlarla karşılaşabileceğini kaydetti.
Taşcı, mülkün habersiz satılmaması için tapuya, taşınmazın bilgilerinin olduğu bir beyan verilmesini ve bu beyanda, “Bizzat tapuya gelmeden, adıma vekaletle veya başka bir şekilde kimse işlem yapamaz” uyarısının yer alması gerektiğini belirtti.
Taşcı konuyla ilgili olarak şu örneğe dikkat çekti:
“Mülk sahibi, Ankara’nın tanınmış bir işadamıdır. Konya yolunda, imarlı bir arsa alır. Aradan iki sene geçer. X kişi, işadamının işlerini takip eden adamını arar. ‘Sizin patronun İstanbul yolundaki, arsasına X kadar para veriyorlar. Sor, satarsa müşteri hazır’ der. Adamı konuyu patronuna aktarır. Patronun gözleri fal taşı gibi açılır. Zira teklif edilen para, arsa bedelinin dört misli fazlasıdır. ‘Hemen satalım, adamları ara’ talimatını verir. X kişi aranır. ‘Birkaç fotoğraf, nüfus cüzdanınızı hazırlayın, ben gelip alacağım’ cevabını alırlar. İstenenler hazırlanır. X kişi gelir ve fotoğrafları, nüfus cüzdanını alır ve gider. ‘Ben tapu hazır olunca sizi arayacağım’ demeyi de ihmal etmez. Yıllardır alım, satım yapan işadamı, satıcının sadece bir fotoğrafının tapuda lazım geleceğini unutur. Ve birkaç fotoğraf verir. Aradan birkaç gün geçer. X kişi arar. ‘Alıcı vazgeçti. Evraklarınızı getiriyorum’ Fotoğraf ve nüfus cüzdanını getirir ve teslim eder.
Bir hafta sonra, X kişiden birisi işadamının adamını arar. ‘Sizin patronun arsasının yanında, hem de tam bitişiğinde çok ucuza bir arsa geldi. Fiyatı da sudan ucuz. Alır mısınız? Ben sizi bir saat sonra arayacağım’ deyip, telefonu kapatır. Konu İşadamına aktarılır. O da ne? İstenen para, arsa değerinin dörtte bir değil, altıda, yedide bir altında, hiç kaçırılır mı. ‘Hemen alalım, evraklarımızı ver’ talimatını verir. X kişi tapuda muamelenin hazır olduğunu arsa bedelinin nakit getirilmesini söyler. Tapuda buluşulur. İşadamına kendi arsasını satmaktadırlar.
Sahtekarlar daha önce fotoğraf ve nüfus cüzdanını veren işadamının adına sahte vekalet tanzim edip, arsayı bir başkasının üstüne geçirmişlerdir. Şimdi aynı arsayı tekrar sahibine satmaktadırlar.”
Taşcı, yaşanan olayın sonunda sahtekarın olayı itiraf ettirildiğini belirterek, tapu iptal davası açıldığını kaydetti. Mülkün habersiz satılmaması için işadamı gibi tedbirsiz davranılmaması gerektiğini vurgulayan Taşcı, tapuya, taşınmazın bilgilerinin olduğu bir beyan vererek bu beyanda, “Bizzat tapuya gelmeden, adıma vekaletle veya başka bir şekil ve usullerle, hiçbir suretle kimse işlem yapamaz” uyarısının kesinlikle yer alması gerektiğini hatırlattı.
MİLLİYET