Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, kanun gereği tescil harici bırakılmış alanları ekonomik ve toplumsal hayata kazandırmak için kadastro çalışmalarına başladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Hazine’ye ait atıl durumda bulunan ve tapuya tescil edilmediği için Hazine’nin veya devriyle vatandaşın tasarrufuna açılamayan taşınmazlarda kadastro çalışmaları gerçekleştirdi.
Kurum, yapılan çalışmayla daha önce ilk tesis kadastrosu yapıldığı sırada önem atfedilmeyen ancak toplumsal hayatın gelişmesiyle birlikte tescil harici yerlere ihtiyaç duyulması üzerine harekete geçti.
Tescil harici yerlerin kadastrosunun yapılmasının ardından tapuya tescili sağlanarak parsellerin müstakil tapuları Hazine adına çıkarılacak. Söz konusu tapulama işleminin ardından yatırımcı kuruluşlar daha sağlıklı ve hızlı şekilde etüt ve planlama çalışması yapabilecek.
Bu sayede çağın şartlarına uygun yatırımların yapılmasına uygun alanlar, Hazine aracılığıyla ilgililerine kazandırılarak, toplumsal ve ekonomik hayatın birer parçası haline getirilecek.
En fazla atıl alan Mersin’de
Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün talepleri doğrultusunda yapılan çalışmada en fazla atıl alanın 2 bin 744 parsel ile Mersin’de olduğu tespit edildi.
Mersin’i sırasıyla bin 27 parsel ile Bursa, 429 parsel ile İzmir, 235 parsel ile Adana, 221 parsel ile Balıkesir, 215 parsel ile Muğla, 86 parsel ile Ankara, 70 parsel Kocaeli, 31 parsel ile Antalya izledi.
İlk etapta 4 milyon lira aktarıldı
Tescil harici alanlar için yapılan planlamada 9 ilin kadastrosu bu yıl sonuna kadar bitirilecek. Geri kalan yerler ise 2 yıl içinde çalışma bitirilerek, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne tapuları teslim edilecek.
Proje kapsamında ilk etapta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne 4 milyon lira aktarıldı.
AA