Borçlu ve alacaklı arasında uzlaştırma görevini yürüten Tamer Group, yatırımcıların yüzünü güldürmeye hazırlanıyor. Şirket 300 milyon dolarlık kurumsal bir fon havuzu oluşturacak
2001 yılından bugüne, Türkiye’de kurumsal anlamda ilk kez borçlu ile alacaklı arasında uzlaştırma görevini üstlenen Tamer Group, yeni geliştirdiği “kurumsal fon havuzu” sistemiyle borçlu, alacaklı ve yargı sürecinden sonra yatırımcıların da yüzünü güldürecek. İlk altı ayda 300 milyon dolarlık bir fon havuzu oluşturmayı planlayan grup, yatırımcılarının garantili ve kârlı kazanç sahibi olmalarını sağlayacak. Sistem şu şekilde işleyecek:
Mahkemelerin yükü hafifliyor
Tamer Group, kurumsal, yerli ve yabancı yatırımcıların fonlarıyla “Kurumsal Fon Havuzu” oluşturacak. Bu havuzla borçluların gayrimenkul ya da taşıtları icraya düşmeden gerçek bedelleri ile satılabilecek. Bu sayede borçlu borcundan kurtulacak, alacaklı alacağını tahsil edecek, yatırımcı ise yatırımından kâr elde edecek. İcra mahkemelerinin yükünü de hafifletecek bu uygulama ile süreç içerisine dâhil olan her birimkazanç sağlayacak. Tamer Group CEO’su Kemal Tamer; havuz sistemiyle inşaat sektöründen yatırımcılarla gayrimenkul geliştirme alanında paylaşımlar yapılabileceği ve bunun tüm taraflar için fayda sağlayacak bir sinerjiye dönüştürülebileceğini söyledi.
Yatırımcılarla görüşüyor
Geliştirilen sistemle daha fazla borçluya hizmet verip, borçluların avantajlar elde etmesini sağlarken, yatırımcılarına da garantili ve düzenli bir getiriyi daha da kurumsal bir fon yönetimiyle sağlayacaklarını anlatan Tamer, en az 20 ila 30milyon dolarlık katılım sağlayacak yeterliliğe sahip yatırımcılarla görüşmeleri sürdürdüklerini ifade etti. Tamer, “Yatırımcıların yatırımlarına karşılık alınan teminatlar, birebir gayrimenkullerden oluştuğu için yatırımını sisteme dâhil eden yatırımcı sürece rahatlıkla güvenebiliyor” dedi.
11 milyarlık icra pazarının can simidi
Uzlaştırma yöntemi bazen icranın kaldırılmasını sağlıyor bazen iflastan kurtarıyor. Kemal Tamer, uzlaştırıcılık sistemini Türkiye’ye getirdiklerini belirterek, “İhale yoluyla satışa çıkmadan borçlu ile alacaklıyı uzlaştırıyoruz” dedi. Büyüklüğü 11 milyar lirayı bulan sektörde icra yoluyla satılmayı bekleyen 395 bin haciz dosyası var. Tamer “Türkiye’de icra yoluyla satışa çıkarılan ev, arsa, araba, menkul gibi teminatların satışında sorun yaşanıyor. İnsanlar icralık malı almaya yanaşmıyor. Alacaklılar ve mal sahipleri de sorunlar yaşıyor. Bu süreçte borçlu ile alacaklı arasında bağ kuruyoruz” diye konuştu.
Bugün/Selam ŞENOL