1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Taksim Gezi Parkı Ağaçlarını Kim İşaretledi?

Taksim Meydanı’nda yapılması planlanan yeni düzenleme kapsamında, Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası da yeniden inşa edilecek. Parkın içindeki ağaçların ne olacağı ise muamma

Parkta bulunan ağaçların büyük çoğunluğu kırmızı boyayla işaretlenmiş durumda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü “Biz işaretlemedik” diyor. Ağaçları kimin işaretlediği sorusu şimdilik cevapsız kaldı.

Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların üzerinde, iki hafta önce kırmızı çarpı işaretleri belirdi. Taksim Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi ve 1940’ta yıkılan Topçu Kışlası’nın yeniden inşası konuşulurken parktaki ağaçların da işaretlenmesi üzerine vatandaşlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne “Kırmızı çarpı, kesilme anlamına geldiğine göre, bu ağaçlar kesilecek mi? Bu uygulamanın gerekçesi nedir” sorusunu yöneltti.

Gezi Parkı’ndan sorumlu İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü Beyoğlu Bölge Şefliği ise soruya “Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların kırmızı ile işaretlenmesi müdürlüğümüzün bilgisi dışında bulunmaktadır. Ayrıca Taksim Gezi Parkı’nda ağaç kesimi yapılması söz konusu değildir” cevabı verdi.

Kışlanın ihalesi verildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kışlanın yeniden inşa edileceğini haziran ayında açıklamıştı. Erdoğan, “Parkın olduğu yer eskiden Taksim Topçu Kışlası’ydı. Taksim Topçu Kışlası 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar döneminde yıktırılmıştı. Şimdi biz aslına uygun haline getiriyoruz” demişti.

Topçu Kışlası’nın 2 Numaralı Koruma Kurulu tarafından ‘korunması gereken kültür varlığı’ olarak tescil edilmesi 10 Ocak’ta gerçekleşti. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yıkılan kışlanın bir replikasını inşa etmek için ihale açtı. İhaleyi yüksek mimar Halil Onur aldı. Onur, kışla ve yayalaştırma alanları için projeler hazırlıyor. Onur, Topçu Kışlası ve yaya alanları üzerinde çalıştığını ama henüz somut bir proje olmadığını söyledi.

Radikal/ELİF İNCE

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.