Denizli’de yaklaşık 4 bin kişi, vergisini ödedikleri antik kentteki tapulu yerlerini ne satabiliyor ne de kullanabiliyor
Denizli’nin Kale ilçesinde yaklaşık 4 bin kişi, vergisini ödedikleri Tabae Antik Kenti’ndeki tapulu yerlerini ne satabiliyor ne de kullanabiliyor.
Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tabae Antik Kenti’ni 1985 yılında sit alanı ilan edilmesinden sonra bugüne kadar istimlak olmadığı için antik kentin vatandaşın tapulu malı olarak kaldığını ifade etti.
Yaklaşık 70 hektarlık alana konuşlanmış olan antik kentte bin 178 adet gayrimenkul kaydının olduğunu belirten Yarımca, ”Tapusu olanlar emlak vergisini dahi ödemeye devam ediyor. Tabae’nin tapusu yaklaşık olarak 4 bin kişidedir. Bu durumdan şikayetçi olanlar tapularını belediyeye hibe yöntemi ya da devir yöntemiyle vergi borcundan muaf olabileceklerdir” diye konuştu.
Yarımca, Kale ilçesinin güneybatısında kale görünümündeki Tabae’nin kuruluş tarihinin kesin olarak bilinmediğini belirterek şunları kaydetti:
”Büyük İskender’in Makedonya İmparatorluğu’ndan sonra kurulduğu tahmin edilen şehir Karya, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve hatta Türkiye Cumhuriyeti döneminde 1954 yılına kadar yerleşim yeri olarak kullanılmış. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Tabae’nın gün yüzüne çıkartılmasıyla birlikte uzmanlar, elde edilecek bulguların dünya arkeolojisine büyük katkı sağlayacağını, tarihin bu bölgede var olan önemli bir yüzünü ortaya çıkaracağını belirtiyor. Tarihi kentin bir diğer özelliği ise yer altı şehirleri. Tarihi kentin altında büyük bir yer altı şehrinin bilindiği vurgulanıyor. Burada ise kazı çalışmaları yıllar sonra ancak 2009 yılında başladı.”
A.A.