1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sümela Manastırı’nın Kirası 333 kat arttı!

Sümela Manastırı’na yapılan kira artışı dudak uçuklattı. Ev sahibi Vakıflar, kiracı Kültür Bakanlığı’na 10 yıl önce 60 TL’ye tahsis ettiği tarihi manastırın kirasını ‘reeli yansıtmadığı’ gerekçesiyle 333 kat artırdı ve yıllık 90 bin TL’ye çıkardı

Sümela’ya tarihi kira artışı
Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arasındaki anlaşmazlık yıllar öncesine dayanıyor. Vakıflar, 19 Eylül 1991’de Maçka Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, Sümela Manastırı’nın Hazine’nin değil, vakfın malı olduğunu öne sürerek dava açtı.

Dava kapsamında dosya bilirkişiye gönderildi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Hatemi yaptığı inceleme sonucunda, Sümela’nın vakıf malı olduğunu belirledi. Mahkeme, 1999’da davayı Sümela’nın vakıf malı olduğu kararına vararak sonuçlandırdı. Ancak manastır, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesindeydi. Sonuç olarak, Vakıflar, ‘turizm amaçlı’ ve ‘restorasyon’ yapılması şartlarıyla Sümela’yı bakanlığa 10 yıllığına tahsis etti, kiralama bedeli olarak da yıllık 60 TL olarak belirledi. Bu oran her yıl TEFE oranında artırıldı, en son 2010’da ödenen kira bedeli 270 TL oldu.

60 TL’DEN 90 BİN TL’YE
Vakıflar Genel Müdürlüğü kısa bir zaman önce süresi dolan sözleşmeyi yenilemek isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, çok düşük bir kira ödendiğini ancak manastırdan her yıl ortalama 850 bin lira kazandığını belirterek bu oranın günümüz şartlarına göre artırılması gerektiğini iletti. İki kurum arasında süren sıkı pazarlıklar sonucunda Sümela’nın kirasına nisan ayı başında 333 kat zam yapılarak, yıllık 90 bin TL’ye çıkarıldı. 10 yıl geçerli olacak sözleşmede kira oranı yine her yıl TEFE ve TÜFE oranında artırılacak.

Komik rakamlar alınıyordu
VakIflar Bölge Müdürlüğü görevinden, milletvekili aday adaylığı için istifa eden Mahzar Yıldırımhan, 10 yıl önceki kira bedelinin reeli yansıtmadığının altını çizerek, ‘Son yıllarda Genel Müdürlüğümüz, bütün mülkiyetlerinden reele yakın kira almaya başladı. Çünkü birçok yerden komik kiralar alınıyordu. Sonuçta buralardan kazanılacak para yeni restorasyonlara gidecek’ dedi.

Gürkan ATA /Akşam

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Sur Yapı, Dünyanın Batacağı Yok Diyenlere Ev Sattı!

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Kriz geliyor söylentileriyle insanlar beklemeye çekildi. Kampanyalarla birlikte …