1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sulukule’de 5+1’e Anlaşana Yarısı Büyüklüğünde Daire Verildi!

Sulukule’de belediyeye 230 metrekare arsa verip 5+1 daire için anlaşma imzalayan Suat Üzümcü’ye yarı büyüklüğünde bir daire çıktı. Üstelik tek mağdur o değil

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sulukule, Sulukule Yenileme Alanı, toki, TOKİ Sulukule

Kentsel dönüşümün tartışmalı adresi Sulukule’de villa ya da büyük daire beklerken yarı büyüklükteki evlerle karşılaşanlar soluğu mahkemede alıyor. Mağdurlardan biri 230 metrelik arsasını verip 5+1 daire için anlaşan ancak 98 metrekarelik bir daire verilen Suat Üzümcü. Onun arsasına yapılan üç katlı villalar 500 bin, normal daireler ise 300 bin liradan satılıyor. Üzümcü gibi çok sayıda arsa sahibi dava açmaya hazırlanıyor.

Suat Üzümcü’nün babası, Sulukule’deki arsalarını 1991’de almıştı. 230 metrekarelik arsa yıllarca boş kaldı. 2005 yılında Fatih Belediyesi’nin ‘Sulukule Yenileme Projesi’ ortaya çıktı. Suat Üzümcü, babasının arsayı satmak istemediğini ama istimlak korkusuyla 118 bin liraya TOKİ’ye devretmeye razı olduğunu anlatıyor. Aile, en büyük tip olan 183 metrekarelik (5+1) daire isteyip 125 bin lira borca girmeyi kabul etti, 2008’de belediyeyle muvafakatname imzalandı.

Aradan dört yıl geçti. Belediye, imzalanan sözleşmelere rağmen evlerin yeri ve büyüklüğünün kurayla belirleneceğini duyurdu. Haziran ayında çekilen kurada Üzümcü ailesine 98.5 metrekarelik bir daire çıktı. TOKİ’nin bu daire için talep edeceği ücret hâlâ belli değil…

Eski arsalarının yerindeyse üç katlı, biri dubleks olmak üzere iki daireli bir bina yükseliyor. Arsalarının tam karşısında da bir otel…

‘Bir AK Partili olarak belediyeye güvenmiştim’

Dava açmaya hazırlanan Üzümcü, bir AKP üyesi olarak Fatih Belediyesi’nin projesine güvenerek bu işe girdiğini söylüyor:

“Meğer belediye ve TOKİ vatandaşın hakkını yiyerek rantı paylaşmış. Sözleşmede talep ettiğim daireyi bana vermek zorundalar. Yemin ettim, sonuna kadar davanın takipçisiyim. Dava masrafı evin değerini aşsa bile hakkımı alacağım.”

Suat Üzümcü’nün avukatı Nezif Yücel, “Yapılan bir nevi dolandırıcılık” iddiasında: “Sözleşmede teslim tarihi bile yok. Artık kimse kentsel dönüşüme güvenmez.”

Kuradan sonra belediyeye dava açacak hak sahiplerinden biri de Nurettin Özaydın. 90’larda aldıkları 220 metrekarelik arsalarında altı gecekondu varmış. Onlar da yeni proje için arsayı 130 bin liraya devretmiş ve 183 metrekarelik (5+1) dairelerden talep etmişler. Fakat kurada 82 metrekarelik bir daire çekmişler. Özaydın, “Kentsel dönüşüm dediklerinin arkasından hep art niyet çıkıyor, şaşırmadım. Yalnızca rant düşünüyorlar” diyor.

Firuze Davaroğlu, doğma büyüme Sultan Mahalleli. Davaroğlu, muvafakatnameyi imzalamaları için baskı gördüklerini anlatıyor:

“Bizi ’Hemen tapuları getirin, bir hafta içinde bu işi bitirelim’ diye aradılar. Aceleyle gittik imzaladık. Sözleşmeden bir şey anlamadık. Böyle olacağını ne bilelim?”

Proje için iki katlı evleri yıkılmış, yerine kurada 80 metrekarelik bir daire çıkmış. o da dava açacak.

Sulukule Roman Derneği’nin avukatı Hilal Küey ise Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu hakkında ‘mahkeme kararları ile iptal edilen bir projenin ve uygulamasının kura çekim törenine katılarak görevini kötüye kullanma’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Radikal

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Osman Avcıl: İnşaat Maliyetlerinin 4 Kat Artacağını Ön Göremedik

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi, Osman Avcıl, “Maliyetlerin en fazla iki kat artacağını …