Tamer Heper: Tellallık bir akittir ki, onunla tellal ücret mukabilinde bir akdin yapılması imkanını hazırlamaya veya akdin icrasına tavassut etmeye memur edilir…. gayrimenkul tellallığı akdi, yazılı olmadıkça muteber olmaz.
Yurtdışından gelen bir müşteriye emlak satmak üzere bir villayı gösterdik. Satıcı bize “Alıcıdan komisyon almayın, ben vereceğim” dedi. Villa görüldü, taraflar bir sonuca varmadan ayrıldı. Sonradan öğrendim ki bizi gönderdikten sonra satış yapmışlar. Ben paramı istedim vermedi. Oysa görüşmeler sırasında yanımızda başkaları vardı onlar tanık olabilir. Ben dava açsam ne olur? Süresi nedir? A.A.
Ben size ne olacağını isterseniz ilgili kanundan göstereyim. İlgili kanun; Borçlar Kanunu. Diyor ki: ” Tellallık bir akittir ki, onunla tellal ücret mukabilinde bir akdin yapılması imkanını hazırlamaya veya akdin icrasına tavassut etmeye memur edilir…. gayrimenkul tellallığı akdi, yazılı olmadıkça muteber olmaz.”
Bu maddenin tarifi sizin yaptığınız iştir. Yaptığınız işin hukuki adı tellallıktır. Dolayısı ile açıkça gördüğünüz gibi tellallık sözleşmesi yazılı olmadıkça geçerli değildir. Geçerli olmayan bir sözleşmeye dayanarak da herhangi bir talepte bulunamazsınız. Dolayısı ile benim tavsiyem kazanamayacağınız bir dava açmak yerine bundan böyle şekline uygun sözleşme yaparak hakkınızı korumaktır. Bu açıklamadan sonra da elbette size davanızın süresi konusunda herhangi bir şey söyleme imkanım olmadığını anlamışsınızdır.
Posta/Tamer Heper