1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sofya, 10 Senedir Cami İnşaatı İzni Bekliyor!

Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci: “Mevcut cami bize yetmiyor. Biz de yeri aldık. Ama 10 senedir inşaat için izin bekliyoruz. Maalesef belediyeden anlayış göremedik”

Krumovgrad,Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci,sofya,sofyada cami

Bulgaristan’da Müslümanlar Ramazan ayının son günlerini coşkulu bir şekilde yaşarken, ülkenin güneyindeki Koşukavak (Krumovgrad) kentinin cemaati Kadir Gecesi-nde yeni bir camiye kavuştu. Ancak başkent Sofya’daki Müslümanlar, arsası hazır olan ikinci caminin inşaatı için 10 yıldır belediyeden izin bekliyor.

Hayırseverlerin bağışları ile yapımı tamamlanan 200 kişi kapasiteli caminin açılışına Koşukavak halkı ve Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü yetkilileri katıldı. “Bayram Ak” ismi verilen yeni caminin hizmete girmesi dolayısıyla AA muhabirine konuşan Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, “Kadir Gecesi-nde iki Kandilimiz oldu. Biri Kadir Gecesi, bir de cami açılışı” dedi.

Bulgaristan’daki Müslümanların Ramazan ayı nedeniyle yoğun duygular yaşadıklarını dile getiren Başmüftü Haci, “Bu mübarek caminin, bu mübarek gecede açılışını yaptık. Umarız ki, inşallah bu cami cemaatsiz kalmayacak. Burada yapılan ibadetler de kabul olacak. İnanıyoruz ki buna benzer açılışlar ve hizmetler devam edecek” diye konuştu.

Başmüftü Haci, Türkiye’de ve dünyada yaşayan tüm Müslümanların Kadir Gecesi’ni kutlayarak, “Aynı zamanda kapımıza gelen bayram dolayısıyla herkesi tebrik etmek istiyorum. Dünya çapında barış ve anlayış olsun. İnşallah daha güzel günler bizi bekliyor diye umut ediyoruz” dedi.

Her bir cami Kabe-nin bir şubesidir”-

Törene katılan Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed de, “Her bir cami Kabe-nin bir şubesidir” ifadesini kullandı. Akşam namazı öncesinde cemaatle sohbet eden Mehmed, yeni caminin açılışı dolayısıyla duydukları mutluluğu vurguladı.

Beyhan Mehmed, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, “Camilerimiz Müslümanları bir araya getiren, onların eğitimini sağlayan, birlik beraberliğini sağlayan medeniyet yuvasıdır. Kur-an-ı Kerim-deki karşılığı ‘mescit’tir” dedi.

Caminin yapılmasına başından beri yardım eden İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRICA) Genel Direktörü Dr. Halit Eren, sponsorlarla birlikte gerekli organizasyonu yapmış olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Eren, “Bugün bu sevinci Koşukavak halkı ile birlikte paylaşıyoruz. Bu Kadir Gecesi-nde caminin açılışını yapıyoruz. Mahşeri bir kalabalık burada hem iftar yapıyor, hem de cami açılışına katılıyor” dedi.

Koşukavak halkının mutlu gecesine katılan Türk kökenli Bağımsız Milletvekili Korman İsmailov da, “Hayırlı Ramazan ayında güzel ve mutlu anlar yaşadığını” söyledi. “Halkımız kaynaşıyor, pekişiyor” diyen İsmailov, “Son haftalarda bizim buradaki köy ve kasabaları gezerken halkımızın kaynaştığını, pekiştiğini de gördük. İnşallah bu cami hep dolu olur. Buradaki güzel iftarlar sadece Bulgaristan-da değil tüm Balkanlar-da, Üsküp, Kosova, Podgoritza-da da görüyoruz” şeklinde konuştu.

-Cami inşaatına izin vermeyen belediye mazeret bildirmiyor-

Koşukavak Müslümanları bölgelerindeki ikinci caminin açılışı dolayısıyla sevinç yaşarken, nüfusu 1,5 milyon olan başkent Sofya’daki Müslümanlar bu bayramı tek bir camide namaz kılarak karşılamaya hazırlanıyor.

Başmüftü Mustafa Aliş Haci, Sofya Müslümanlarının mescit sıkıntısını AA-ya anlatırken, Sofya Belediyesi’ni bu konuda duyarlı davranmadığına dikkati çekti.

“Sofya-da Ramazan, Allah-a şükür çok güzel geçiyor. Bu yıl daha çok sayıda genç Müslamanın teravih namazlarına katılmasından dolayı çok mutluyuz” diyen Aliş Haci, buna rağmen şehir merkezinde tek olan Banya Başı Camisi’nin cemaat için hiçbir şekilde yeterli olmadığını vurguladı.

Caminin kubbesinde depremler nedeniyle meydana gelen çatlakların onarımı sürdüğünü kaydeden Başmüftü, bayram namazına gelecek cemaatin camiye sığamadığına işaret etti. Başmüftü Haci, Sofya Müslümanların sorunlarına ilişkin şunları söyledi:

“Mevcut cami bize yetmiyor. Sofya Belediyesi’nden daha önce defalarca yer istemiş olmamazı rağmen yer veremeyeceklerini ama yeri biz bulursak yardımcı olacaklarını söylemişlerdi. Biz de yeri aldık. Ama 10 senedir inşaat için izin bekliyoruz. Maalesef belediyeden anlayış göremedik. Ama bu işin peşini bırakmayacağız, çünkü hayati bir mesele oldu. Bütün Müslümanlar bizden bunu isterken, biz de yapmak zorundayız. Biz de istemeye devam edeceğiz.”

Milletvekili Korman İsmailov da, “Bulgaristan hükümeti ve Sofya Belediyesi yönetiminin bazı aşırı milliyetçi ses ve hareketlere kulak verdiğini” öne sürerek, inşata için vermeyen belediyenin bu durum için hiçbir mazeret göstermediğini vurguladı.

Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed de, Bulgaristan hükümetine çağrıda bulunarak, “Hükümetimizin aklı selimle hareket edip bu sıkıntıdan bizi kurtarmasını istiyoruz” dedi.

Yıllar önce Sofya-da 80 kadar caminin bulunduğunu anımsatan Mehmed, “Bugün bir tane camiyle Müslümanlar haliyle zorluk yaşıyor. İkinci bir caminin kurulması ertelenmeyecek bir ihtiyaçtır” dedi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.