1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Site Yönetiminde Çıkan Karara Herkes Uymalı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun kendine yönettiği site yönetimi konusundaki sorusunu cevapladı. Heper, site yönetiminde herkesin oy hakkı olduğunu ama çıkacak karara herkesin uyması gerektiğini söyledi

53 kabul oyu lazım
66 daireli büyük bir binada 14 yıldır oturuyoruz. İki yıl önce kat mülkiyetine geçtik. Elimizde problemsiz bir yönetim planı olduğu halde yönetim yeni bir yönetim planı yapmış bunu kabul ettirmek istiyor. Buna neden ihtiyaç duyulur? Kabule mecbur muyuz? M.H.

Doğrusu yönetim planı dediğimiz şey öyle iki senede bir değişecek bir şey değildir. Değiştirme talebi için çok önemli nedenlerin bulunması lazım. Dolayısı ile değişiklik teklifinin gerekçesini bilmek gerekir. Ancak yönetim planı değişikliği için kat maliklerinin beşte dördünün oyunun alınması şarttır, bu da yüzde 80’e tekabül eder. 66 dairede bu 53 daire demektir. Yani yönetim 53 oyu bulursa yönetim planını değiştirir. Ancak buna rağmenyapılan değişiklik birinizin hakkını ihlal ediyorsa veya hukuka aykırı bulunuyorsa mahkemeye başvurma hakkı da vardır.

Peki kabule mecbur musunuz, değil misiniz? Bir kere kabul oyu kullanmak gibi bir mecburiyet olabilir mi? Demokrasilerde oya müdahale olabilir mi? Olamaz elbet. Ancak sizin olumsuz oyunuza rağmen 53 oy bulunur mahkemece de iptal olunmazsa bu defa hükümlerine uymak mecburiyetindesiniz.

Yani oy kullanmak ayrı, kabul edilen yönetim planına tabi olmak ayrı.

Seç al
Annemin iki katlı bir evi var. Evde kat mülkiyeti yok tek tapu. Annem yaşlı. Biz iki kardeştik ama kardeşim öldü, iki çocuğu var. Annemin ölümü halinde eniştem bu evi satabilir mi? Annem hayatta iken bu yeri bana verebilir mi? Verebilirse nasıl bir muamele gerekir? • Y.B.

Okuyucum yanıt için ‘acele’ kaydı koymuş, ben de acele yanıtlıyorum. Annemizin vefatı halinde onun mirasçısı siz iki kardeştiniz. Yani yarı yarıya hissedar olacaktınız. Ancak kardeşiniz ölmüş. Geride eşi ve iki çocuğu kalmış. Bu durumda annenizin vefatı halinde siz gene yarı hisseye sahip olacaksınız, kardeşinizin iki çocuğu da diğer yarıya sahip olacak. Yani eniştenin payı yok. Dolayısı ile sahip olacağı payı satma gibi bir ihtimal yok. Ancak çocukları küçük ise veli sıfatı ile onların hisselerini satmaya kalkabilir fakat bu defa da hukuki bir engelle karşılaşır. Zira miras size ve yeğenlerinize iştirak halinde (elbirliği mülkiyeti) olarak intikal eder. Elbirliği mülkiyetinde ise ortaklardan biri hissesini tek başına satma hakkına sahip değildir. Hisse satışı yapılabilmesi için ya ortaklarca anlaşarak paylı mülkiyete (müşterek mülkiyete) geçilmeli veya dava açarak hakim kararı ile paylı mülkiyet kurulmalıdır. Bu halde dahi hisse satışında diğer ortağın yani sizin öncelikli alım hakkınız olacak. Yani işi uzatmayayım, hisse satışı zor.

Peki anneniz evi size verebilir mi? Evet verebilir, tapuya gidersiniz size verir ancak bağış şeklinde devrederse, ölümüne kadar problem yaşamazsınız ama ölümünden sonra yeğenleriniz satış işleminin iptalini talep edebilirler. Şayet devir satış sureti ile yapılırsa iptal talebi sonuçsuz kalır. Yani şimdi size miras ve gayrimenkul ilişkisi ile ilgili tüm bilgileri döktüm seçin, beğenin, alın.

Tamer Heper/ Posta

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 2015

Konut almaya karar verdiğinizde aklınıza üşüşen sorulardan bir türlü kurtulamıyorsanız bu bilgiler işinizi kolaylaştıracak. Konut …