Sit alanlarında “tüm ölçeklerde yapılmış; koruma bölge kurullarının uygun görüşü alınarak yürürlüğe giren planlar” eğer yargı kararları ile durdurulursa, devreye hükümetin Yetki Yasası çerçevesinde çıkardığı 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname girecek
Sit alanlarıyla ilgili planlar, artık yargı kararıyla durdurulamayacak. Sit alanlarında “tüm ölçeklerde yapılmış; koruma bölge kurullarının uygun görüşü alınarak yürürlüğe giren planlar” eğer yargı kararları ile durdurulursa, devreye hükümetin Yetki Yasası çerçevesinde çıkardığı 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) girecek.
Planlar ilgili idarelerde, en geç 2 ay içinde görüşülecek, varsa itirazlar bildirilecek. Koruma bölge kurulu bu hususları değerlendirerek, planlar koruma bölge kurulunun uygun gördüğü şekliyle ilgili idarelerce 60 günde onaylanmak zorunda olacak.
Süreç hızlanacak
60 gün içinde görüşülmeyen ya da onaylanmayan planlar kesinleşerek yürürlüğe girecek. Koruma amaçlı imar planının yürürlüğe girmesiyle birlikte ‘geçiş dönemi koruma esasları ortadan kalkacak.
İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Alp Tekin Ocak ise uygulamayı ‘yasanın arkasından dolanmak’ olarak niteledi. Ocak, “Örneğin 1. Derece Doğal Sit Alanında HES’e ilişkin yapılan imar planını dava ettiğimizi düşünelim. Mahkemelerin yürütmenin durdurulması veya bir iptal kararı sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili idareleri ‘geçiş dönemi yapılanma şartları’ adı altında yeniden bir ‘koruma planı’ hazırlayarak faaliyetin önünü açabilecektir” dedi. Ocak, bu yolla idarelerin aldığı kararların yargı denetimine kapanacağını belirtti.
RADİKAL