1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sınavsız 2. Üniversite Okuma Fırsatı Geliyor, Acele Edin!

Yükseköğretim Kurulu, (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, ”Yeni kurulan üniversiteler tarih yazıyor” dedi. Şimşek sınavsız şekilde 2. üniversiteyi okuma çalışması başlattıklarını söyledi.

Yükseköğretim Kurulu, (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, ”Yeni kurulan üniversiteler tarih yazıyor” dedi.

Şimşek, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Senato Toplantı Salonu’nda düzenlenen, YÖK İştira Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Atatürk Üniversitesinin ”ağabey üniversite” olmasının sıkıntısını yaşadığını belirterek, bunlara katlanması gerektiğini söyledi.

Yeni kurulan üniversitelerin imkanlarının yeterli olmamasına rağmen büyük başarı sağladıklarını anlatan Şimşek, ”Yeni kurulan üniversiteler tarih yazıyor. İmkanlarının yeterli değil buna rağmen büyük işler başardı. Özellikle altyapı, kampüsleri kurmak anlamında önemli çalışmalar yaptılar” dedi.

Muş’tan başlayıp, Güneydoğu’nun bazı illerini gezdiklerini söyleyen Şimşek, Türkiye’nin her yerinde yeni kurulan üniversitelerde büyük bir gelişme olduğunu ve bu başarıda yeni rektörlerin emeğinin gözardı edilemeyeceğinini vurguladı.

Birliktelik ve beraberlikle bu başarının sağlandığını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

”Şuan Türkiye’de 156 üniversite var. Trabzon ve Antalya’da kurulacak iki vakıf üniversitesiyle bu sayı 158’e çıkacak. Birkaç yıl sonra üniversitelerimiz öğrenci bulmakta zorlanabilirler. 2010 yılında milli eğitimin bütün liselerinde İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi vs. liselerden toplam mezun sayısı 508 bin. YÖK’ün yarattığı kapasite ise 700 bin yani 200 bin kontenjanımız boş kaldı. Rekabetçi bir ortama giriyoruz. Farkındalığını artıran, akademik ve bilimsel gelişmeleri zamanında gören ve kendini buna göre dizayn eden üniversiteler cazibe merkezi olacaktır.”

Yeni kurulan üniversitelerle birlikte artık ”dışarıda boşta kalan öğrenci” diye bir şey olmayacağına dikkati çeken Şimşek, kapasite sayısını fazla olacağını ama mezun olan öğrenci miktarı az olduğu için üniversitelerin öğrenci bulamayacağını belirtti.

Özellikle özel üniversitelerin çok ciddi sıkıntılar yaşayabileceğini belirten Şimşek, ”Biz bunu çözmek için yurt dışından öğrenci gelmesini kolaylaştırdık. Gaziantep’te 900 yabancı öğrenci kayıt yaptırdı. Bu bir ilk ve çok büyük bir rakam, Trakya’daki üniversitelere 3 bin civarında yabancı öğrenci başvurdu” diye konuştu.

Türkiye’de belli bir yaşa gelmiş insanların ikinci bir üniversite okumak için YÖK’e talepler geldiğini anımsatan Şimşek, ”Konu üzerinde çalışıyoruz. Sınavsız bir şekilde isteyenler ikinci bir fakülte okuyabilecekler” dedi.

Şimşek, iştişare toplantısında yeni kurulan üniversitelerin sorunlarını değerlendireceklerini ve bunları YÖK’e götürüp çözümü için çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ve yaklaşık 40 üniversite rektörünün katılımıyla başlayan toplantı, basına kapalı devam etti.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.