1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sigortalı Konut Sayısı Yüzde 49 Arttı!

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, 18 Ağustos tarihinden itibaren elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu deprem sigortası şartı aranması ile birlikte iki haftalık kısa sürede sigorta yaptıran konut sayısında yüzde 49 artış olduğunu söyledi.

dask, deprem sigortası, konut, Sigorta, sigortalı konut

Afet Sigortaları Yasası’nın 18 Ağustos’ta yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu deprem sigortası şartı aranması, poliçe satışını ciddi artırdı. 18 Ağustos’tan bu yana iki hafta gibi kısa sürede zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı yüzde 49 arttı.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Afet Sigortaları Kanunu yürürlüğe girmeden önce Türkiye’de 3 milyon 950 bin konutun zorunlu deprem sigortası bulunduğunu belirterek, 18 Ağustos tarihinde, kanunun yürürlüğe girmesi ile birilikte sigortalı konut sayısının 4 milyon 60 bine yükseldiğini söyledi. Yazıcı, elektrik ve su aboneliklerinde sigorta şartı aranması ile birlikte Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası satışında yüzde 3 artış olduğunu ifade ederek, “18 Ağustos’tan ay sonuna kadar olan yaklaşık iki haftalık dönemde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla poliçe artışı yüzde 49 oldu” dedi.

Yasal çerçevede
Selamet Yazıcı, yeni kanunla birlikte zorunlu deprem sigortası ve DASK’ın daha sağlam yasal çerçeveye kavuştuğunu, sigortanın yaptırılması için yeni kontrol mekanizmaları oluşturulduğunu kaydederek, bugüne kadar sadece tapu işlemlerinde ve konut kredilerinde gündeme gelen deprem sigortasının artık elektrik ve su abonelik işlemlerinde de kontrol edileceğini vurguladı.

Hem mevcut konutlarda hem de bundan sonra inşa edileceklerde abone değişikliği olması durumunda işleminin tamamlanabilmesi için o konutun zorunlu deprem sigortasının yaptırılmış olması gerektiğini belirten Yazıcı, “Burada, kamudan alınan hizmetin zorlaştırılması gibi bir husus amaçlanmamakta. Aksine, halka sigorta yaptırılması gereği hatırlatılmakta. Deprem bölgesinde olan ülkemizde herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. DASK’ı sosyal dayanışma havuzu olarak düşünürsek, ödenen primler tüm topluma; depremde, hasar ödemesi yoluyla geri dönmektedir” dedi. Selamet Yazıcı, elektrik ve su idarelerinin, abonelik işlemlerinde mutlaka zorunlu deprem sigortası olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini de hatırlattı.

İlk etapta kiracılar zorluk çekiyor
DASK Başkanı Selamet Yazıcı, 18 Ağustos’ta başlayan yeni uygulama ile karşılaştıkları sıkıntılara da değinerek, şunları söyledi: “Bize gelen problemlerin başında, abonelik işlemi yapmaya giden kiracıların, konuta ait zorunlu deprem sigortası poliçesinin olup, olmadığı bilgisine; varsa da poliçe bilgilerine ulaşmada yaşadıkları zorluklar geliyor. Ev sahiplerinin, konutlarına ait poliçe bilgilerini kiracıları ile paylaşmaya başlaması sorunu çözecektir. ”

Bireysel emeklilik şirketleri TSRŞB çatısı altına girdi
Bireysel emeklilik şirketleri Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin (TSRŞB) çatısı altında girdi, Birliğin unvanı da Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSREŞB) olarak değiştirildi. TSREŞB Başkanı Mustafa Su, Sigortacılık Kanunu ile ilgili değişiklik taslağının yürürlüğe girmesiyle sigorta şirketleri ve emeklilik şirketlerinin aynı meslek örgütü içerisinde birlikte hareket etmelerinin sağlandığını açıkladı. TSRŞB’nin çatısı altına giren bireysel emeklilik şirketleri ile beraber Birliğin yapılanmasında da yeni bir sürecin başladığını belirten Su, bu birleşmenin sektöre sinerji getireceğini kaydetti. Mustafa Su, bu değişiklikle birlikte TSRŞB’de 20 Eylül tarihinde seçime gideceğini de vurgulayarak, şunları söyledi: “Yeni seçimin ardından, iki yıllığına seçilecek olan yeni Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Birlik Başkanı olacak. Yeni Yönetim Kurulu ise Birlik Başkanı, Hayat Dışı Yönetim Komitesi Başkanı, Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı ve her iki komitece seçilen birer komite üyesi olmak üzere toplam beş kişiden oluşacak. ”

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

BETAM Araştırdı: Kiraya Vermek İçin Konut Almak Mantıklı Mı?

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), konut satın alıp onu kiraya vermenin karlı …