1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sel Riski Taşıyan Alanlara Bodrum Yapılmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yaz Samsun Canik’te 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketinden sonra bodrum katlarıyla ilgili yeni bir düzenleme çıkarmaya hazırlanıyor.

sel-riski-tasiyan-alanlara-bodrum-yapilmayacak

Bundan sonra sel ve taşkın riski taşıyan alanlarda dere kret kotundan 1,5 metre aşağıda kalan bodrum katı yapılamayacak.

Su yönetiminde dünya lideri olan ACO’nun Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, bodrum katlarıyla ilgili yeni düzenlemenin yapılacak binalarda sel felaketine karşı tam koruma sağlayacağını söyledi.

SON 20 YILDA MEYDANA GELEN SEL AFETİ 100 YILI KATLADI!

Son 20 yılda meydana gelen doğal afetlerin sayısının, geçtiğimiz yüzyılda meydana gelenlerin toplamından 2 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Özatay, “Son 20 yılda Türkiye’de meydana gelen, Em-Dat (International Disaster Database) tarafından raporlanmış 25 sel ve taşkın felaketi var. Bu felaketlerde 384 kişi hayatını kaybetti, 96,536 kişi evsiz kaldı ve toplamda 1,708,820 kişi etkilendi. Oluşan maddi hasar ise 2 milyar dolarının üzerinde” dedi.

SEL NEDENİYLE YILLIK EKONOMİK KAYBIMIZ 100 MİLYON DOLAR!

Sel felaketininin, depremlerden sonra en büyük ekonomik kayıplara neden olan ve en sık görülen doğal afet olduğunu ifade edenEnder Özatay, şunları belirtti: “Türkiye’de taşkınlardan kaynaklanan ekonomik kayıp her yıl için ortalama 100 milyon dolara ulaşmaktadır. Buna karşın taşkınların kontrolü ve zararlarının azaltılmasına yönelik sürdürülen faaliyetler için ayrılan yatırım miktarı ise yılda ortalama 30 milyon dolar civarındadır.”

GEÇ OLMADAN ÖNLEM ALINMALI…

Geçen sene Samsun’da yaşanan sel felaketini hatırlatan Özatay, “Bu felaket sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni bir düzenleme hazırlayarak, sel ve taşkın riski taşıyan alanlarda dere kret kotundan1,5 metreaşağıda kalan bodrum katı yapılamayacağını açıkladı. Bu, yeni yapılan binalarda olası bir sel felaketine karşın can ve mal güvenliğini korumayı amaçlayan bir düzenleme. Ancak binlerce mevcut bina risk altında. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi tehlike sinyalleri veriyor. Onları unutmamamız ve korumamız gerekiyor” diye konuştu.

ACO THERM: BODRUM KATLARI SU BASKININDAN KORUYAN SİSTEM

ACO’nun sel felaketine karşı oluşan can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla bir sistem geliştirdiğini belirten Ender Özatay, şunları söyledi: “ACO Therm ismini verdiğimiz bu sistem sayesinde, zemin kotunun altında kalan bodrum katları olası sel ve taşkınlarda güvenli mekanlar haline getiriliyor. Sistemimiz basınca dayanıklı ve sızdırmaz bodrum kat penceresi, yalıtım malzemesi, basınca dayanıklı ışık bacası, ışık bacası süzgeci ve kanalizasyondan geri tepmeyi engelleyen durdurucudan oluşuyor. Sistem hem yeni binalarda hem de yenileme projelerinde uygulanabilir. Yani, mevcut binalarda da koruma sağlar. Kolay montaj özelliği sayesinde hızlıca uygulanır. Institute for Window Technology tarafından test edilen ve sertifikalandırılan basınca dayanıklı pencere sistemi ayrıca hırsızlığa karşı güvenlik sağlar.”

Kaynak: Emlakofis

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Denizde Yüzerken de Yatırım İlhamı Gelebilir

Gerçekten kaotik, çok olaylı ve can yakan günler yaşıyoruz. Bir yandan da hayat kendi dinamikleriyle …