Cittaslow’un (sakin şehir) bir yerel kalkınma modeli olduğu kadar bir turizm modeli de olduğunu dile getiren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, içinde agro turizmi, eko turizmi, yayla turizmi gibi alternatif turizm modellerinin barındırılabileceği bu modelin Kültür Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmesini istedi.
Turizm Haftası kapsamında Seferihisar Fevziye Hepkon Meslek Yüksek Okulu’nda “İzmir Turizminde Yeni Açılımlar ve Seferihisar” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr Alp Timur’un yaptığı panelde İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, DEÜ Doç. Dr Ebru Günlü, Balçova Termal Otel Genel Müdürü Turabi Çelebi, Ege Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önder Kayın konuşmacı olarak yer aldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Seferihisar Kaymakamı Şakir Erden, “Cittaslovv sadece Seferihisar’a değil, Türkiye’nin her yerine geldi. Türkiye’ye yeni bir turizm modeli oldu. Çok sayıda “yerin başvuru yaptığını biliyorum. Çok yakında sayılarının artacağı da kesin” dedi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Cittaslow bir yerel kalkınma modeli. Öyle olduğu kadar da bir turizm modeli. Çünkü içerisinde agro turizmi, eko turizmi, yayla turizmi, alternatif turizm modellerinin hepsini barındırabilirsiniz. Buradan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na seslenelim. Bu projeye sahip çıksınlar. Çünkü Seferihisar dışında onlarca, yüzlerce kente daha alternatif turizm modeli olarak Sakin Şehir önerilebilir” diye konuştu.
İzmir “büyük olaylara” ev sahipliği yapmalı
İzmir turizminde EXPO’nun önemini de vurgulayan Soyer, “Bu kent EXPO adaylığı süreci yaşadı. Sadece bu adaylık bile İzmir’in bilinirliğini muazzam derecede arttırdı. Kentler markalaşma konusunda önlerine hedef koymak zorundalar. Dünyada nüfusu 3 milyonun üzerinde 150 kent var. İzmir’i onlardan farklı kılan bir şey olmak zorunda. O da ‘Majör Events’ denilen ‘Büyük Olaylar’a ev sahipliği yapmak. Yani olimpiyatlara, dünya kupasına, Expo’ya ev sahipliği yapmak gibi” dedi.
Dünya