1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Şanlurfa’ya Arkeoloji ve Mozaik Müzesiyle Arkeopark Yapılacak!

Gaziantep’e Zeugma Mozaik Müzesi’nin kazandırılmasında önemli bir paya sahip olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu müzenin çok daha büyüğünü Şanlıurfa’ya kazandırmak üzere harekete geçti

Verilen bilgiye göre, arkeolojik kazı Çalışmalarının devam ettiği Göbeklitepe’de bulunan ve dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen buluntular dolayısıyla “dünyanın en eski kenti” olarak kabul edilen Şanlıurfa’da, birkaç yıl önce Haleplibahçe semtinde yapılması planlanan “Temalı Park Projesi”nin temel kazıları sırasında MS 5. ve 6. yüzyıllarda yapıldığı sanılan, Roma dönemine ait yönetici sarayının tabanında işlenen “Savaşçı Amazon Kraliçeleri” mozaikleri bulundu.

Bunun üzerine arkeolojik kazıların başlatıldığı alandaki eserler, oluşturulan bilimsel danışma kurulunun eserlerin başka bir yere nakli sırasında zarar görebileceği endişesi üzerine, “Temalı Park Projesi”nde değişikliğe gidildi. Daha sonra alanda yapılması kararlaştırılan ve bir süredir üzerinde çalışılan “Arkeoloji Müzesi-Arkeopark ve Mozaik Müzesi Projesi”, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla hızlandırıldı.

Bu çerçevede 61 bin metrekarelik dev alanda yapılacak proje için hazırlanan mimari ve mühendislik projeleri, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca kabul edildi.

“DÜNYANIN VE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MÜZE PROJELERİNDEN BİRİ”-
Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, özel olarak hazırlanan 61 bin metrekarelik devasa müze projesinin koruma kurulu tarafından kabul edilmesinin ardından hayata geçirileceğini söyledi. Ercan, projeyle dünyanın ve Türkiye’nin en büyük müzelerinden birinin Şanlıurfa’ya yapılmasının planlandığını belirtti.

Projenin arkeoloji müzesi-arkeopark ve mozaik müzesi ile anfi tiyatro ve kapalı otoparkın da bulunduğu bir kompleks şeklinde düşünüldüğünü aktaran Ercan, “Müzenin tamamlanmasıyla mevcut kullandığımız arkeoloji müzesi de bu alana taşınacak. Ayrıca şu anda Haleplibahçe’de sergilenen mozaiklere ek olarak, çevrede bulduğumuz mozaikleri getirerek, sergileme imkanımız olacak. Eser sergileme potansiyeliyle Türkiye’deki en büyük müzelerle aynı potansiyelde, yaklaşık 4 bin, 4 bin 500 eseri aynı anda sergileme imkanı bulacağız” dedi.

Devasa müze projesinin bitirilmesiyle kentin turizm potansiyeline de büyük katkılar sağlayacağını dile getiren Ercan, şunları kaydetti:

“Şu anda Haleplibahçe’de mevcut yerinde sergilenecek yaklaşık bin metrekare mozaiğimiz var. Buna ek olarak da müzemizde bin 500 metrekare civarında mozaiğimiz var. Ayrıca çevrede tespit ettiğimiz mozaiklerle ve arkeoloji müzesiyle beraber ciddi bir mozaik müzesi imkanımız olacak. Mevcut mozaikler yerinde sergilenecek, üzerine yapılacak olan kompleksle beraber çevreden getirilecek mozaikler de aynı şekilde Haleplibahçe mozaikleri arasında sergilenecek. İki müze arasına da arkeopark dediğimiz Urfa’ya ait eserlerin imitasyonu yapılıp, vatandaşların eserle daha yakın temasa geçebilmesi sağlanacak. Bu da Urfa’ya arkeolojiyle ilgili ciddi turizm potansiyeli çekecek.”

“BAKANLAR DA YAKINDAN TAKİP EDİYOR”
Projenin bulunduğu alanın kentin önemli tarihi alanlarından Balıklıgöl, Urfa Kalesi ve oteller bölgesine yakın olduğunu hatırlatan Ercan, “Böyle bir yerde olması, ziyaretçi sayısına çok yararlı olacağı ve gelen turist sayısında da artış olacağı düşüncesindeyiz” dedi. Projenin hayata geçirilmesi için şu anda hiçbir engelin kalmadığını dile getiren Müze Müdürü Ercan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da konuyu yakından takip ediyorlar. Bir an önce uygulama işin ihalesinin yapılarak, yapım işine başlanacağı düşüncesindeyiz. Urfa’nın bütün dinamikleri bu müzeyi takip ediyor, biz de altyapısını oluşturuyoruz. En kısa zamanda proje ihale edilip müzenin uygulama işinin başlanacağı düşüncesindeyiz” diye konuştu.

“ZEUGMA MÜZESİ’NDEN DAHA İDDİALI”
Gaziantep’te gerçekleştirilen “Zeugma Mozaik Müzesi”nin açılışının ardından geÇen hafta Şanlıurfa’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Haleplibahçe’deki mozaiklerin durumunun ne olacağına dair soru üzerine, şunları kaydetmişti:

“Proje yaptık, Şu anda kaynak bulduğumuz takdirde uygulama ihalesini yapacak safhadayız. Haleplibahçe’de çok sayıdaki ilk buluntuların hemen arkasından gelmiştim. Ondan sonra sondaj çalışmaları devam etti ve yeni buluntular Çıktı. Haleplibahçe’de ne yapacağımız konusunda yeni bir karar verdik. Bölgenin çok iddialı bir müzesi olacak. Bugün Gaziantep’teki Mozaik Müzesini herkes büyük bir hayranlıkla izliyor. Ama iddia ediyorum ki ondan Çok daha iddialı yeni bir müze Şanlıurfa’da olacak. Burada hem kapalı hem de aÇık alanlar olacak. Sadece biraz kaynağa ihtiyacımız var. Bunu burada Faruk bey arkadaşıma ve Kalkınma Bakanı arkadaşıma selam olsun diye söylüyorum.”

Bu arada müze projesinin uygulanacağı Haleplibahçe’de bulunan ve “Savaşçı Amazon kraliçelerinin mozaiğe resmedilmiş dünyadaki ilk örnekleri” nden biri olarak kabul edilen eserler, “Mozaik tekniği, sanatı ve 4 milimetre kare ebatında Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılması ve benzeri özelliklerinden dolayı” uzmanlarca dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlanıyor.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Tapuda Geçen Ay Her 3 Satıştan Biri Web Üzerinden Yapıldı

Haziran ayında yapılan tapu işlemlerinin 3’te birinin web tapu uygulaması üzerinden gerçekleştirildiği bildirildi. Çevre ve …