1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Samsun İş Kazasının Nedenleri!

İnşaat Mühendisleri Odası, Samsun’da meydana gelen iş kazasının gerçek nedenlerini açıkladı.

Amonyak Tankı Kapağı, denetimsizlik, Eti Bakır Samsun İşletmesi, Genel Maden İşçileri Sendikası, İhmal, iş Cinayeti, ş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Samsun Eti Bakır Iş Kazası, taşeronlaşma

Samsun’da 5 işçinin hayatını kaybettiği, 14 işçinin de yaralandığı iş cinayetine ilişkin açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası, gerçek nedenlerin “İhmal, denetimsizlik ve taşeronlaşma” olduğunu kaydetti.

Yakınlarını kaybeden ailelere baş sağlığı ve sabır dileyen İMO, “İlk bilgilere göre kaza, her zaman olduğu gibi, denetim zafiyetine, kuralsızlığa, ihmale ve taşeronlaşmaya işaret ediyor. Kazanın hemen sonrasında sorumluluğun kime ait olduğuna dair başlayan tartışma ise taşeronlaşmanın, iş güvenliği konusunun başat sorunlarından biri olduğunu ve olmaya da devam edeceğini gösteriyor” dedi.

Kapağın düşme nedenleri ile ilgili teknik raporların önümüzdeki günlerde kamuoyuna yansıyacağı kaydedilen açıklamada, “Ancak sorun, kazanın neden olduğundan ziyade, bir daha olmamasının sağlanmasıdır; ne yazık ki ülkemizin bu konudaki sicili hayli kabarıktır” denildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“TAŞERONLAŞMADAN KAYNAKLANAN SORUMSUZLUK”
“İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin mevzuatın ihtiyacı karşılamadığı, denetim zafiyetinin kazaların başlıca nedenleri arasında yer aldığı, taşeronlaşmadan kaynaklanan sorumsuzluk konusunun pek çok olumsuzluğun müsebbibi olduğu hemen her platformda dile getirilmekte, ancak sonuç alınamamaktadır.

Yaşadığımız her bir facia, ülkemizin, dünya ölçeğinde iş kazaları listesinin üst sıralarında yer almasının dayanaksız olmadığını göstermektedir.

Ülkemizdeki iş kazalarının önü bir türlü alınamamakta, sağlıklı ve güvenli iş ortamı bir türlü yaratılamamaktadır. Açık ki bunun başlıca nedeni, son yıllara damgasını vuran özelleştirmeler, denetim sisteminin kamusal özelliğinin törpülenmesi, yatırımcı ve denetimci kamu kuruluşlarının yetki alanlarının daraltılması, kamuda çalışan teknik personelin sayısının, kamusal alanın daraltılmasına paralel olarak azaltılmasıdır. Bu nedenler çalışma yaşamındaki yapısal sorunlara, siyasi iktidarın ekonomik-politik tercihlerine işaret etmektedir.

ADANA’DA DA AYNI FİRMA
Tam da bu noktada, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”nun piyasacı bir akılla hazırlandığına dair eleştirilerle beraber, geçen yıl Adana’da meydan gelen baraj kazasının da aynı şirketin adıyla karşılaştığımızı hatırlatıp, sorunun kaynağına ve çözümün hangi düzlemde aranacağına dair işaret edebiliriz.

Sorun yapısallığa, mevzuata, denetim zafiyetine değil de bireysel hatalara ve takdir-i ilahiye havale edildiği sürece, üzülerek ifade etmeliyiz ki, iş kazalarının ardı arkası kesilmeyecek, yaşanan her facia, kaybettiğimiz her can canımızı acıtmaya devam edecektir. Kazaların son olmasına dönük talep ise temenni olmaktan öteye geçemeyecektir.”

GMİS: ÖNLEMLER TAVİZSİZ UYGULANSIN
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da Eti Bakır Samsun İşletmesi’ndeki amonyak tankı kapağının çökmesiyle ilgili, ”İş cinayetlerinin son bulması için iş sağlığı ve güvenliği önlemleri tavizsiz uygulatılmalıdır” ifadesini kullandı.

Alabaş, yaptığı yazılı açıklamada, İşçilerin 300 tonluk tank kapağının altında kalmasının, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Alabaş, şunları kaydetti: ”Bu emeği ile geçinen işçiler göz göre göre ölüme gönderildiğinin göstergesidir. Taşeron şirket adına iş cinayetine kurban giden işçilerin, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı ortam ve şartlarda çalıştırıldıkları bu kazayla bir kez daha ortaya çıkmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarılmışsa da önemli olan, yasal düzenlemelerin uygulanması yönündeki kültürün oluşturulmasıdır. Denetim mekanizmasının etkin bir şekilde hayata geçirilmesidir. İş cinayetlerinin son bulması için iş sağlığı ve güvenliği önlemleri tavizsiz uygulatılmalıdır. Bu konuda kararlı ve güçlü adımların atılmasına ihtiyaç var. Samsun’daki iş cinayetinde hayatlarını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralı işçilere acil şifalar diliyorum.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.