Türkiye, binlerce dönümlük araziye kurulacak sağlık serbest bölgeleriyle ikinci Dubai olmaya hazırlanıyor
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dursun Aydın, kanunla yabancı sermaye girişi ve istihdamın artırılması, ülkeye kalifiye yabancı beyinlerin çekilmesi, yüksek tıbbi teknoloji girişinin hızlandırılması, hizmet üretmeye yönelik yatırım ve üretimin teşviki, Türkiye’nin bölgesinde sağlık alanında cazibe merkezi haline getirilmesi, sağlık turizmi açısından örnek bir konsept oluşturulması amaçları öngörüldüğünü belirtti.
Aydın, sağlık serbest bölgelerinde hastane, rehabilitasyon merkezleri gibi sağlık kuruluşları, termal turizm tesisleri, yaşlı tatil köyleri, sağlıklı yaşam merkezleri, sağlık şehirleri, üniversite ve sağlık akademileri, sağlık teknokentleri bulunacağını belirterek, bu yerlerin uluslararası ulaşımı kolay büyük illerde kurulmasının, yabancı hekim ve sağlık personeli çalışabilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
Dubai
2 milyon metrekarelik bir alana kurulan Dubai’deki bölgenin sağlık alanı ve welness projesi olarak 2 fazda planlandığını anlatan Aydın, şu bilgileri verdi:
”Dubai Sağlık Serbest Bölgesi, dünyanın ilk sağlık serbest bölgesi. Proje çalışması 2002 yılında başlamış, 2006 yılında faaliyete geçmiş. Ortalama 1,8 milyar dolar harcanmış. Halen 2 bin 400 şirket faaliyette. Bünyesinde 90 klinik ve 2 bin 500 lisanslı sağlık çalışanı mevcut. Tam teşekküllü iki hastane bulunuyor. Burada 5 yılda 330 bin ameliyat gerçekleştirilmiş. Bölge içerisinde Harward ve Boston üniversitelerinin birer tıp fakültesi ile eğitim ve araştırma hastanesi planlanıyor. Bölgede ayrıca otel ve kongre merkezleri, teletıp tesisleri, toplu konut ve dinlenme tesisleri mevcut.”
AA