Canlı tonları ile şeker tadında, pastel tonları ile romantik mekanlar yaratabileceğiniz pembe, paletin en uyumlu renklerinden biri olarak her dekorasyon stilinde kendine yer buluyor. İşte pembe seçimler
Pembenin doğada birçok farklı tonu ile karşılaşırız. Toz pembe, çingene pembesi, şeftali pembesi, mercan pembesi ve gül pembesi ilk anda akla gelenlerden. Peki, dekorasyonda hangi pembe, hangi mekan için daha uygun? Nasıl bir tarz yakalamak istiyorsanız mekan içinde kullanacağınız pembenin tonunu buna göre seçmelisiniz.
Örneğin salonunuzda romantik bir hava yaratmak istiyorsanız daha çok gül pembesi, şeftali pembesi tonlarına yönelebilirsiniz. Çingene pembesi ya da toz pembe ise bebek ve kız çocuk odalarında tercih edilebilir. Ancak pembe kullanmayı seviyorsanız kendinizi sınırlamanıza gerek yok, her mekana uygun bir ton yakalamanız ve diğer renklerle kombinlemeniz mümkün.
Desende pembe kullanımı
Desenli kumaşlarınızda tercihiniz pembeyse seçeneğiniz çok fazla. Çiçekliler, modern desenler, damasklar, kelebekler ya da patchwork motifler ve çizgililer.
Seçiminiz hangisi olursa olsun pembenin sunduğu zarafet ve romantizmden kaçmanız mümkün değil. Birkaç deseni bir arada kullanarak daha eklektik bir tarz da yakalayabilirsiniz.
Ancak çok aşırıya kaçarsanız fazla boğucu olabilir. Eğer desen kullanırken tereddüt ediyorsanız çizgili ve kareli kumaşları tercih ederek olası bir karmaşayı da önlemiş olursunuz.
Pratik seçimler için
Pembe ve tonlarını kullanmak istiyorsanız ve yine de çok emin değilseniz, seçtiğiniz tüm desenli kumaşları, duvar kağıtlarını, boya renklerini, mobilyaların resimlerini ve hatta aksesuarları bir arada görebileceğiniz bir karton hazırlayarak işinizi basitleştirerek daha kolay seçimler yapabilirsiniz.
Modern pembe
Kullanacağınız pembe tonunu seçerken çok dikkatli olmalısınız. Örneğin pembenin içine karışmış yoğun mavi tonları soğuk ve steril bir ortam havası yaratabilir. Aynı şekilde pembenin vurgulu tonları da baskın ve yorucu bir ortam yaratacaktır.
Pembenin solgun ve tekdüze görünmemesi için boyayla gölge oyunları yapabilirsiniz. Üçü bir arada efekti yaratmaktan kaçının. Bu tarz bir efekt, düz ve desenli kanepe ile koltuk takımlarında işe yarayabilir, ama tasarım ağırlıklı bir dekorasyonda uygun olmayabilir.
Desenleri ve renkleri karıştırmaktan çekinmeyin, ancak bunu sadece mobilyalarla sınırlamayın. Aynı tarzı yansıtan aksesuarlarda da uygulayabilirsiniz.
Desenleri karıştırmak
Temel olarak üç ana desenden fazlasını tercih etmeyin. Örneğin çiçekliler, çizgililer ve ekoseliler. Desen seçimlerinizi perde ve döşemelerinize uygulamadan önce kırlent ve örtülerinizde denemeniz olası sorunları ortadan kaldırır.
Seçtiğiniz desenlerde farklı ölçekler ve kalınlıklar kullanırsanız mekanda derinlik hissi yaratabilirsiniz. Eğer çok fazla desen kullandığınızı düşünüyorsanız aralara düz ve açık renk pembeler katarak yoğunluğu kırabilirsiniz.
Kombinle ve kullan
Döşemelik kumaşlarda ya da nevresim takımlarınızda farklı desenleri birlikte kullanmak hoş sonuçlar doğurabilir. Örneğin puantiyeli yastık kılıfları ile pembe güllü bir nevresim şık durabilir.
Pembe ve diğer renkler
Pembe üzerinde yumuşak gölge oyunları, şık ve hoş bir hava yaratır. Pastel ve şeffaf tonlar ise daha taze, modern ve davetkar kılar.
Pembe ve yeşil: Bu ikiliyi kullanacaksınız soluk zeytin yeşili ve nostaljik pembeyi ya da şeker pembesi ile yağ yeşilini tercih edebilirsiniz.
Pembe ve mavi: Petrol mavisi ve koyu pembe ya da tozpembe ve gök mavisi birbirine yakışan renklerdir; canlılık katarlar.
Pembe ve sarı: Açık gül pembesi altın sarısı yansımalarla, yumuşak pembe tonları ise limon sarısı ile uyumludur.
Pembe ve kahverengi: Vizon kahve ya da çikolata kahvesi ile koyu pembe tonlarını bir arada kullanabilirsiniz.
Pastel tonlamalar
Pembe rengi en güzel anlatan çiçek hiç kuşkusuz gül, ama siz krem rengi gül kabartmalı mumları şeker pembesi bir çanakta sunabilirsiniz.
Farklı pembeler, farklı etkiler…
Doğanın en romantik renklerinden biri olan pembe, kullanıldığı ortama aynı zamanda taze ve rahatlatıcı bir hava da kazandırıyor. Farklı tonlamalarla farklı tarzlar yakalayabileceğiniz pembe için sizin seçiminiz hangisi?
Oturma odanıza yumuşatmak ve daha sofistike bir hava katmak için bebek pembesi, süt beyazı ve pastel tonları bir arada kullanabilirsiniz.
Art deco stili göz alıcı bir yatak odası için duvarlarınızda inci pembesi ve duman grisini, parlak yüzeyli mobilyaları ve ışıltılı aksesuarları tercih edebilirsiniz.
Pembe, diğer pastel renklerle kullanıldığında banyonuzda tam bir romantizm rüzgarı estirir. Yumuşak ve dingin bir ortam için duvar seramiklerini açık tonlarda ve dekorasyonu daha parlak tonlarda yapabilirsiniz.
Çarpıcı ve dinamik bir balkon için pembeye biraz kırmızı katamaya ne dersiniz? Örneğin içine kırmızı katılmış çiçek desenli sandalye minderleri ile çizgili masa örtüleri hoş bir kombinasyon yaratabilir.
Mutfakta biraz eğlence ve canlılık istiyorsanız pastel pembe tonlarına açık maviler, vurgulu turuncular ve limon yeşili katmayı deneyin, mutfağınızın enerjisinin yükseldiğini göreceksiniz.
Bahçede pembe keyif
Balkon ve bahçede açık renkler kullanmak herkesin tercihi değil belki ama pembe, doğanın en dingin renklerinden yeşille son derece uyumlu duruyor. Bahçe kanepenizi açık pembe desenli minderlerle kullanmayı siz de deneyebilirsiniz.
Basit ve şık
Mevcut dekorasyonunuzu bozmadan da yılın moda rengi pembeyi evinizde kullanabilirsiniz. Örneğin farklı boylarda şeffaf cam şamdanları pembe cam boyası ile boyayarak renklendirebilir ve salon sehpanızın üzerinde dekoratif mumlarla şık bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Etkileyici duvarlar
Duvarlarınızda hafif pembe gölgeler ve desenler için daha pastel tonlar kullanabilirsiniz. Vurgulu pembe etkisi için duvar kağıdını bir panoya kaplayarak da kullanabilirsiniz.
Kaynak: Sabah Emlak