1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Rizeli Müteahhitin Fıkra Gibi Bir Uygulaması Daha

Rize’de bir yamaca inşa edilen ancak giriş yolu olmadığı için 164 basamaklı merdivenle ulaşılabilen 8 katlı binanın müteahhidi Yakup Güngör’ün fıkralara konu olabilecek yeni bir uygulaması daha ortaya çıktı. Güngör, yan yana inşa ettiği 7 katlı iki binayı çatıdan çatıya yarı ahşap köprü ile birbirine bağladı. Müteahhite göre, bir binada yangın çıkarsa apartman sakinleri köprüden diğer binaya geçecek, böylece yangın merdiveni sorunu da çözülmüş olacak.

Rizeli Müteahhitin Fıkra Gibi Bir Uygulaması Daha

İlginç inşaat uygulamaları ile ün kazanan müteahhit Yakup Güngör, yıllar önce Kale Mahallesi’nde yan yana 7 katlı iki apartman inşa etti. Ancak Güngör, iddialara göre projede apartmanların içinde bulunan yangın merdiveni çok dar olduğu ve hareketi sınırlayacağı için yapmaktan vazgeçti. İki bina çatısı arasına ahşap üzerine çelik kostrüksiyonla 10 metrelik köprü yapan Güngör, böylece yangın merdiveni sorununa da kendince çözüm buldu. Müteahhite göre bir apartmanın üst katında yangın çıkarsa bina sakinleri aşağıya kaçacak, aşağıda yangın çıkarsa yukarı çıkarak köprüden diğer binaya geçecek. Böylece de yangın sırasında sorun olmayacak.

‘Köprünün ahşabı yanarsa ne olacak?’

Apartmanda oturanlar ise müteahhit Güngör ile aynı görüşü paylaşmadı. Bir apartman sakini, iki bina arasındaki köprünün altının ahşaptan yapıldığını hatırlatarak, “Yangın çıktığında oradan nasıl geçilecek? O tahtalarda yanarsa köprü çökecek. Yangın merdiveni bina dışında olur. Ama burada böyle yapılmış. Yangın çıksa da bu merdivenden geçmeyiz” diyerek tepki gösterdi.

Müteahhit Yakup Güngör ise, proje ajamasında yangın merdiveninin bina içerisine konulduğunu belirterek şöyle dedi: “Projede merdiven çok dardı. Uygulamada yangın merdivenini koyamadık. Yerleştirseydik yangın merdiveninin genişliği 55- 60 santimetre olacaktı. 80- 90 kiloluk bir kişinin bile o dar yangın merdiven içinde dönerek aşağıya inmesi çok zor olacaktı. Çatıları birbirine bağlayarak buna çözüm bulduk. İki binayı üstten birbirine bağlayarak yangın merdivenini oraya monte ettik. En üst katlarda oturanlar, belki de köprüyü kullanarak birbirlerine gidip geliyordur.” Müteahhit Yakup Güngör, Piriçelebi Mahallesi’nde bir yamaca inşa ettiği 8 katlı binaya, çevredeki arazi sahipleriyle anlaşamadığı için yol getiremeyince, 164 basamaklı merdiven inşa etmesiyle gündeme gelmişti.

Haber: Milliyet Gazetesi / Muhammet KAÇAR
Kaynak: Yapi.Com.Tr

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İMKON YK Üyesi Avcıl: İnşaatta Denetim İçin Müteahhitler Odası Kurulmalı

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) YK Üyesi Avcıl, depremlerde ilk olarak müteahhitlerin suçlandığını, inşaatlarda denetim …