Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, kesin siparişleri olan Türk ihracatçıların 3. ülkeler üzerinden mallarını İsrail’e göndermenin yollarını aradığını söyledi.
Ticaret Bakanlığı’nın devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirmesinin ardından Reuters’a konuşan dört kaynak, kesin siparişleri olan Türk ihracatçıların mallarını üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e göndermenin yollarını aradığını söyledi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise yaptığı açıklamada, Gazze’deki savaşta kalıcı bir ateşkes sağlanana ve Filistinlilere engelsiz insani yardım akışı sağlanana kadar Türkiye’nin İsrail ile yılda yaklaşık 7 milyar dolar değerindeki ticareti yeniden başlatmayacağını söyledi.
Bolat’ın basın toplantısına katılan bir ihracatçı da, ticaretin durdurulmasının kendilerini yanlış yönlendirdiğini, malların gümrükte bekletildiğini ve alternatif yollar aramak zorunda kaldıklarını söyledi.
“Filistin halkı da acı çekecek”
Bir gıda ihracatçısı ise ticaretin durmasının aynı zamanda Filistin topraklarına gönderilen malların da engellenmesi anlamına geldiğini belirterek, “Filistin halkı da acı çekecek. Siparişleri Mısır, Ürdün ya da Lübnan üzerinden gönderip gönderemeyeceğimize bakacağız. Bu durumdan nasıl kurtulacağımızı bilmiyorum” dedi.
“Bizim için büyük bir maddi kayıp”
Bir çikolata ve şekerleme şirketinin başkanı ise şirketinin İsrail pazarı için özel olarak üretilen ve ambalajları tamamen İbranice olan ürünleri olduğunu söyleyerek, “Bu bizim için büyük bir maddi kayıp. İsrail’de alacaklı olduğumuz ve borçlu olduğumuz şirketler var. Ticaret durduğunda bu alacaklar ne olacak?” dedi.
Kaynak, İsrail’deki ticari ortaklarıyla görüştükten sonra bir çözüm arayacaklarını da sözlerine ekledi.