1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Raf Sektörü 400 Milyon Dolarlık Sektör Haline Geldi, 120 Ülkeye İhracat Yapıyor!

Üretiminin yüzde 40’ını başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk-i Cumhuriyetler’in de bulunduğu 120 ülkeye ihraç eden Türk raf sektörü, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi nedeniyle büyüme sürecini sürdürüyor

Türkiye raf sektörü son 5 yılda yükselişini sürdürürken, 400 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Özellikte endüstriyel depo raflarının ihracatının artması, raf imalatında otomasyon ve robotların kullanılması, çok büyük depoların hem daha ekonomik hem de işlevsel olmasını sağlıyor.

Sektör büyüyor

Türkiye’de raf sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan Temesist Raflan Yönetim Kurulu Başkam Halil İbrahim Gül şu bilgileri verdi: “Sektör özellikle son yıllarda sanayinin büyümesine paralel olarak bir hayli yol aldı. Özellikle endüstriyel depo raflarının ihracatının artması ve Türkiye’ye yapılan yabancı yatırımların çoğalması büyümeye olumlu etki etti. Avrupa ve Amerika’da uzun yıllardır depo rafları kullanılıyor. Bizde ise her geçen gün çeşitleniyor ve firmaların ilgisini çekiyor. Ayrıca son dönemde raflarda otomasyon ve robotlarında kullanıldığı teknolojiler var. Bu sistemler kullanılmaya başlandıkça çok büyük depolar artık yerini hem daha ekonomik hem de işlevsel olmaya başladı.”

Raf sektörü hakkında bügiler veren Gül şöyle konuştu: “Dünya’da neredeyse tüm ülkelere Türkiye’den ihracat yapılıyor. 120’nin üzerinde ülkeye ihracat yapılıyor. Tüm Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve son dönemde özellikle artış gösteren Kuzey Afrika ve Türk-i Cumhuriyetler ön plana çıkıyor. Şu anda sektör toplam üretiminin yüzde 40’ını ihracata ayırıyor. Depo rafları ve market raflan olarak tüm sektörün yıllık 350 milyon dolar civarmda bir büyüklüğü var. 30 civarında firma rekabet ediyor. Sektör 5 bin kişiden fazla insana istihdam sağlıyor.”

Yeni hedef ABD

Temesist Raf’ın önümüzdeki sürece ilişkin hedeflerini de açıklayan Halil İbrahim Gül, aralarında Kenya, Sudan, Irak, Cezayir ve Suudi Arabistan olmak üzere toplam 50 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti. 2012 ve soması için Amerika pazarını hedeflediklerini söyleyen Halil İbrahim Gül, “Bu yü yeni satış noktaları açmak, bayi ağlarım genişletmek ve Amerika pazarında yer almak istiyoruz” dedi. Geçen yıl ciro bazında yüzde 75 oranında büyüme kaydettiklerini de söyleyen Halil İbrahim Gül, “Geçtiğimiz yıl yakaladığımız rekor büyümeyi bu yıl da sürdürebilmek adına yurt dışındaki işlerimize ağırlık veriyoruz. Bulgaristan’da açacağımız ofis ile Romanya, Arnavutluk, Sırbistan gibi pek çok Balkan ülkesinde varlığımızı sağlamlaştıracağız. Kanada’da oluşturduğumuz ve tüm Amerika operasyonlarım yönetebileceğimiz bayilik ağımızla da ilk defa Amerika kıtasında varlık göstermiş olacağız” dedi.

HÜRRİYET

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.