1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Prof. Dr. Hakan Kara Grafikle Açıkladı: “Elektriğe Büyük Zam Kapıda!”

Prof. Dr. Hakan Kara grafikle açıkladı:

Nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından ekonomistlerden de dikkat çeken tespitler gelmeye devam ediyor. Buna göre son olarak Prof. Dr. Hakan Kara, TÜFE ile elektrik fiyatı kıyaslamasını paylaşarak, “Elektriğe ciddi zam kapıda” dedi.

Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Hakan Kara, X hesabından tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) ile elektrik fiyatları arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir grafik paylaştı.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Kara’nın paylaştığı grafiğe göre elektrik fiyatları 2023’ün ilk dört ayında yatay seyrederken, TÜFE’de sert bir yükseliş yaşandı.


Kaynak: Hakan Kara – X

Bu grafiği, “Elektriğe ciddi zam kapıda. Muhtemelen Temmuz-Ağustos’ta yapılır.” notuyla paylaşan Kara, grafiğin %100’ün üzeri bir zamma işaret ettiğini fakat muhtemelen artışın bu seviyenin altında kalacağını da belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise bugün nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamıştı. TÜİK’in hesabına göre nisanda aylık enflasyon yüzde 3,18, yıllık enflasyon ise yüzde 69,80 olarak tespit edilmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2024 için yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 36 olarak belirlenirken, Merkez’in tahmin aralıklarında üst bant yüzde 42 olarak tespit edilmişti.

Elektrik fiyatları nasıl belirleniyor?

Elektrik fiyatları, EPDK’nin (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) yılda dört kez ‘maliyet değişimlerine göre’ belirlenip her tarife dönemi başında açıklanıyor.

Elektrik maliyet belirlemelerinde (elektrik birim fiyatların berlenmesi); enerji üretim maliyetleri, dağıtım, vergiler, yatırım, enflasyon gibi etkenler belirleyici oluyor.

1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim (her tarife dönemi, üçer aylık dönemlerden oluşuyor). Her tarife döneminin birim elektrik fiyatları, bir önceki ayın son günü belirlenip kamuoyuna açıklanıyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kaçak Elektrik Kullanımına Yönelik Yeni Tedbirler Yolda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tüketicilere yönelik planladığı değişiklikler kapsamında elektrik piyasasında sürekli iyileştirme sürecinde …