Türkiye’de, özellikle düşük birim hacim ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu özelliği ve depreme karşı elastikiyeti nedeniyle inşaat sektöründe tercih edilen ponza madeni, son yıllarda tuğlaya rakip oldu.
İnşaat sektöründe son yıllarda hafif yapı malzemelerine verilen önemin giderek artmasıyla birlikte, ham madde tüketiminde ponza taşının yapı malzemesi olarak kullanımı yaygınlaştı.
Doğal malzeme yapısındaki boşluklar sayesinde yüksek ısı ve ses izolasyonu özelliklerine sahip olan, bu özelliği sayesinde kış aylarında dondurucu soğuklardan, yaz aylarında ise kavurucu sıcaklardan yüksek oranlarda izolasyon sağlayan ponza madeni, özellikle toplu konutlar, iş merkezleri ve otellerin yapımında tuğladan daha çok tercih edilmeye başladı.
Türkiye Bims Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Serhat Sonugelen AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 54 milyon metrekare ponza ve bimsblok üretimi yapıldığını, bu üretim ile sektörün, Türkiye inşaat sektörünün yüzde 40’ına hakim durumda olduğunu söyledi.
Türkiye genelindeki üretimin yüzde 50’sinin Nevşehir’de yapıldığını belirten Sonugelen, Nevşehir’den günde yaklaşık 250 TIR malzemenin çevre illere ve yurtdışına gönderildiğini, Türkiye’nin rezerv potansiyeli olarak ponza üretiminde dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
TOKİ tarafından yapılan konutların da yüzde 50’sinde de ponzanın tercih edildiğini kaydeden Sonugelen, “Ponza ve bimsblok malzemeleri, düşük birim hacim ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu, iklimlendirme özelliği, kolay sıva tutması, mükemmel akustik özelliği, deprem yük ve davranışları karşısındaki elastikiyeti, yangına yüksek dayanımı ve alternatiflerine göre daha ekonomik oluşu gibi üstün özellikleri ile ön plana çıkıyor. Bu tür özelikleri nedeniyle, ponza son yıllarda tuğlaya rakip oldu” dedi.
Türkiye’nin en güzel yapı projelerinde bimsbloğun kullanılmaya başlandığını söyleyen Sonugelen, Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı inşaatlarında bimsblokun tercih edildiğini ve bimsbloğun şu anda inşaat sektörünün parlayan yıldızı konumunda olduğunu kaydetti.
Ponza ve bimsbloğun, özelliklerinden dolayı inşaat ve yapı endüstrisinde geniş bir kullanım alanı bulunduğuna dikkati çeken Sonugelen, şu bilgileri verdi:
“54 milyon metrekare ponza ve bimsblok üretimi ile Türkiye inşaat sektörünün yüzde 40’ına hakim durumdayız. Ponza taşı, inşaat sektörünün yanı sıra ham madde olarak tarımda toprak ıslahında, tekstilde kot taşlamada, dericilikte deri parlatılmasında, kozmetik sektöründe topuk taşı ve daha birçok sektörde de önemli bir yer tutuyor. Sektörde, Türkiye genelinde yüzde 50’si Nevşehir’de olmak üzere 85 firma faaliyet gösteriyor. Sektördeki firmaları Türkiye Bims Sanayicileri Derneği çatısı altında topladık. Dernek olarak topyekün yurt kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla yurtiçi ve yurtdışı ilişkileri organize ederek mesleki gelişmeyi sağlıyoruz. Yeni iç ve dış pazarlar oluşturmak ve yüksek teknolojiye ulaşabilmek için teknoloji transferi sağlamaya çalışıyoruz. Sektörü geliştirmek için pazar ve stratejik planlamalar konusunda da çalışmalar yürütüyoruz.”
AA