1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Permakültür Buluşması ile Çamurdan Evler Yapılacak!

Permakültür, köy ya da kentlerde uygulanabilecek bir dizi ekolojik prensip ve yöntemlerden oluşan tasarım sistemi. Ve Türkiye’de ilk kez bilgi ve tecrübe paylaşımı için bir permakültür buluşması düzenleniyor

Permakültürün amacı, kendi ihtiyaçlarını karşılayan, çevresini sömürmeyen ve kirletmeyen, uzun vadede sağlıklı sistemler yaratmak. Permakültür prensipleri gıda, enerji, barınak ve diğer ihtiyaçların karşılanması için üretken sistemleri tasarlamayı mümkün kılıyor. Bu prensipler, doğanın ve doğal döngülerin dikkatli gözlemini temel alıyor ve her türlü coğrafya, iklim ve kültürde uygulanabiliyor. Permakültürün etik temeli de dünya ve insanı gözeterek ürün, bilgi ve zaman fazlasını adil paylaşmak. Böylece birey ve toplulukların sağlığı ve refahı da göz önünde bulunduruluyor.

İLK BULUŞMA BU HAFTA SONU
Türkiye’de ilk Permakültür Buluşması, Kazdağı’nda, Bayramiç’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Muratlar Köyü’nün Yeniköy mevkiinde bu hafta sonu yapılacak (www.bayramicyenikoy.com – permakulturplatformu.org).

Türkiye Permakültür Buluşması’nın amacı, Türkiye’de permakültürü öğrenen ve uygulayan bireyleri bir araya getirerek, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapabilecekleri bir öğrenme ve dayanışma alanı yaratmak, Türkiye’deki permakültür topluluğunu ve ağını güçlendirmek. Buluşmada sohbetler, uygulamalı atölye çalışmaları, film gösterimleri, sunumlar, tohum takası, müzik, dans, performanslar ve sanatsal etkinlikler olacak.

ÇAMURDAN SON SİSTEM EVLER
Türkiye Permakültür Buluşması’nın yapılacağı Bayramiç Yeniköy ekolojik yerleşiminin arazisinde, haziran başında Ekolojik Mimari ve Doğal Yapı Atölyesi düzenlenmişti. Penny Livingston Stark ve Janell Kapoor’un eğitmenliğini yaptığı atölyeye beş farklı ülkeden 60 kişi katılmıştı. Türkiye’de ilk kez düzenlenen bu etkinlik yerel halkın dikkatini çekmişti.

SAĞLIKLI BARINMA HAKKI
Çamurdan inşa edilen bu ekolojik ve doğal yapılar, doğal malzemelerin kullanıldığı, yüksek teknoloji gerektirmeyen, yani her yerde, herkes tarafından yapılabilecek, kendi ısısını muhafaza edebilen, kendi atığını, özellikle atık suyunu dönüştürebilen, kendi enerjisini üretebilen, yaşayan, nefes alan, doğal döngülerle uyumlu, karbon salımı düşük olma özelliklerine sahip.

Buğday Derneği’nden Güneşin Aydemir, Toprak Ana’nın kurucusu Cem Birder, Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’nden Mustafa Bakır, Viranşehir’de ekolojik bir yerleşim girişimini yürüten belgesel yapımcısı Metin Yeğin atölyeyi ziyaret edenler arasındaydı. Yeğin, atölye katılımcılarına Viranşehir’deki projenin hikâyesini anlattı. Mimar, çiftçi, permakültür tasarımcısı, topluluk örgütleyicisi, eğitimci, sanatçı katılımcılar, sürdürülebilir yaşam ve permakültür felsefesinin bir yansıması olarak doğal ve yerel materyallerle, sade, güzel, sağlıklı, doğayla uyumlu yapıların işbirliği ve dayanışma içerisinde yapılması ve yaygınlaşması konusunda çalışma kararı aldılar.

YAVRU BALIK AVINA KARŞIYIM
O DA BİR YEŞİL
Yonca Lodi Şarkıcı

Yaşadığımız ve ait olduğumuz tek bir dünya var. ‘Doğayı sev yeşili koru’ bilinciyle büyüdük ancak bizim ötemizde oluşan bir sistem ve yok olan doğal güzellikler söz konusu ne yazık ki. Çevre kirliliğinin ve temiz su ihtiyacının arttığı bir gerçek. En azından kişisel olarak ne yapabiliriz diye bakmak lazım. Bilinçli bir tüketici olmak önemli. Çevreye zarar verdiği bilinen ambalajları kullanmamaktan tutun da enerji tasarrufu sağlayan ampulleri tercih etmeye kadar yapılabilecek pek çok şey var. Bunları uyguluyorum. Cam, plastik ve kâğıtları geri dönüşüm içín ayırıyorum. Kullanılmış pilleri asla çöpe atmıyorum. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemde balıkların yavruyken avlanması da beni üzüyor. Biz tüketmezsek tezgâhlarda henüz büyümemiş balık türlerini satamazlar diye düşünüyorum. Sanatçılıktan öte yaşadığı çevreye ve olaylara duyarlı bir insan olarak çevre konusunda yapılabilecek her türlü proje ve çalışmada yer almak isterim.

Ağaç dikin ‘7 Ağaç Ormanları’nı büyütün
Bİ’ŞEY YAPMALI

ÇEKÜL Vakfı, bundan 17 yıl önce başlattığı ‘7 Ağaç Ormanları’ programıyla doğaya olan borcumuzu geri ödemek için, herkesi yılda en az yedi ağaç dikmeye çağırıyor. Projeyi destekleyen binlerce ÇEKÜL gönüllüsü kişi ve kurumun katkılarıyla; sedirler, meşeler, fıstık çamları, akçaağaçlar, ardıçlar, akasyalar, serviler ve daha niceleri toprakla buluşuyor… Dikilen yaklaşık 3.5 milyon fidanla; Antalya, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, İstanbul, İzmir, Kars, Kocaeli, Mardin, Muğla, Sivas, Şanlıurfa’da ‘7 Ağaç Ormanları’ büyüyor. Bölge toprağına uygun türler uzmanlarca belirlendikten sonra ağaçlandırma alanlarında fidanların tahsisi, dikimleri ve beş yıl boyunca bakımları yapılıyor. ‘7 Ağaç’ bağış bedeli için 40 lira ödeniyor. (212) 249 64 64 ve www.cekulvakfi.org.tr

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat ve Enerji Yatırımı Teklifi

Gana’da temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020’de karşılıklı ticaretin 1 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti. Erdoğan …