1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Pelin Gündeş Bakır: Kentsel Dönüşüm Dalga Dalga Başlayacak!

Mimar ve Mühendisler Grubu, İftar Programında Feshane Kültür Merkezi’nde üyeleri ve konuklarıyla buluştu

kentsel dönüşüm, mimar ve mühendisler grubu, mmg, MMG iftar, Pelin Gündeş Bakır

Sunuculuğunu MMG Genel Başkan Yardımcısı, Türk Macar İş adamları Derneği Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz’ın yaptığı İftar programına yoğun katılımın yanı sıra milletvekilleri, akademisyenler, iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. İftar programında ekonomi ve kentsel dönüşüm konuları hakkında önemli açıklamalar yapılırken, Arakan ve Burma bölgelerinde Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen şiddet eylemleri ve katliamlar da kınandı.

“RAMAZAN’I YÜCELTME DEĞİL, RAMAZANLA YÜCELME ADINA TEFEKKÜRÜMÜZÜ OLUŞTURMALIYIZ”

Açılış konuşmasını yapan MMG Genel Başkan Yardımcısı, Türk Macar İş adamları Derneği Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, konuşmasına bir arada bulunmanın mutluluğunu duyduğunu belirterek başlarken, Ramazan ayının herkese sağlık, sıhhat, afiyet ve huzur getirmesi temennisinde bulundu. Ramazan ayının hoşgörü, kardeşlik ve birlik beraberlik ayı olduğunu belirten Şahbaz, “Ramazanın bereketiyle birbirimizin dualarına âmin diyoruz. İstanbul, bu paylaşmaların, bu ikramların en güzellerine şahitlik ediyor. Ramazan’ı yüceltme değil Ramazan’la yücelme adına tefekürümüzü oluşturmalıyız. İşte Ramazan’ın büyük bir kısmı geçti. Kardeşliklerimizin bu Ramazan sofralarında olduğu gibi olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.” dedi.

Ramazan’da verilen güzelliklere ve sahip olunan her şeye şükredilmesi gerektiği ifade eden Şahbaz; “Ellimizdeki bu güzelliklere şükrederken, öte yandan bu Rahmet ayı Ramazan’da kan ve gözyaşını Arakan, Filistin, Suriye ve Somali’de görüyor ve buralardaki kardeşlerimizin çektikleri sıkıntılarında bir an evvel durması için Rabbime dua ediyorum.” diye konuştu.

En doğru yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu kaydeden Şahbaz, sözlerini şöyle noktaladı; “1993 yılından itibaren aktif faaliyet gösteren Mimar ve Mühendisler Grubu olarak bizler, Ramazan’ı, orucu bize insanlığımızı ve insani değerleri tekrar tekrar hatırlatan, bu değerleri daha da yücelten, insana daha fazla anlam katabilen fırsatlar olarak görüyoruz. MMG varoluş gerekçelerinin ilki olan insani ve ahlaki değerleri yüceltme ve insanı merkeze alan bakış açısı gereği dünyanın her yerinde; aldığı eğitimi, bilgiyi ve uzmanlığı insanlık yararına kullanma değerlerine sahip mimar ve mühendislerle sorumluluklarının bilincinde olarak insanlığa hizmet vazifesini yerine getirmektedir.”

“BU ZULMÜN BİR AN ÖNCE BİTMESİ GEREKİR”

MMG Genel Başkanı Avni Çebi, bir sivil toplum kuruluşu olan MMG’nin yaşanan olaylar karşısında elinden gelen her şeyi kalbi duygularla yerine getirmek için çalıştığını belirtirken, haksızlığa karşı gelebilmek için bir dili inşa etmek istediklerini ifade etti. Burma ve Arakan’da Müslümanlara uygulanan şiddet ve katliama ilişkin de konuşan Çebi, STK’lar olarak ya da bireysel anlamda herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ve bu tür olaylara sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı. Her Ramazan döneminde farklı olayların meydana geldiğine de dikkat çeken Çebi, MMG olarak bu vahşeti kınadıklarını, büyük üzüntü duyduklarını ve bu zulmün biran önce bitmesi gerektiğine değinirken “Daha önceki dönemlerde Somali’deki sıkıntıları, Pakistan’daki sel felaketini, yakın zamandaki Arap Baharı’nı, oradaki kan ve göz yaşını konuşmuştuk; şimdi de Suriye’de aynı gelişmelerin yaşandığını görmekteyiz. Bu da neden bu bayramlar böyle geçiyor, niçin bu Ramazanlar böyle geçiyor sorularını aklımıza getiriyor. Çevremizdeki coğrafya’da olup biten bu üzücü olaylar sayesinde hayatı da anlamış oluyoruz” dedi.

Şehirleşme konusunda da görüşlerini belirten Çebi, bu konuda ciddi bir akıl tutulmasının yaşandığının altını çizdi. Sürdürülebilir bir yaşam için gerekli niteliklere sahip yapılara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Çebi, “insani ölçekli binalar olmadığı sürece biz hastamızla, yaşlımızla, özürlümüzle hayatımızı nasıl devam ettireceğiz? Elektrik ya da enerji bağımlı binalarda insani bir yaşam sürdürmek mümkün mü? Bugün reklamı yapılan binaların reklamlardaki hedef kitlesi sanki hiç yaşlanmayan, hiç değişmeyen kişiler olduğunu görüyoruz; fakat insanlar binalar gibi değildir değişirler. Bu gelişme sürecinde de kuşaklar arasındaki bağı ve gelenek mirasını korumamız gerekir.” diye konuştu.

Çebi ayrıca MMG’nin misyonunu tanımlarken Mevlana`nın pergel metaforunu hatırlatırken, “Bizler mimar ve mühendisler olarak hikmet, imar ve ihsan anlayışımızı pergelin sabit ucu olarak tutarak diğer ayağımızla sanayiyi, üniversiteleri, araştırma merkezlerini tarayarak, yeni bir dünya inşasını özgüvenimiz ve özgün duruşumuzla devam etmeliyiz.” diye sözlerini noktaladı.

NAİL OLPAK: “KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR 25 BİN DOLAR OLABİLİR AMA…”

Avni Çebi’nin açılış konuşmasının ardından söz alan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MMG’nin kendisi için çok şey ifade ettiğini belirtirken, MMG’ye kuruluş sürecinde katılan birisi olarak bu ailenin bir ferdi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Daha önceki MMG yönetim kurulunda aktif olarak görev yaptığını belirten Olpak, MMG’yi ülkesi ve milletinin değerlerinin farkında olan ve o değerlere bağlı olarak üretimler ortaya çıkaran bir STK olarak tanımlarken, “ MMG yetişmiş insanlar ve dostlarımın olduğu bir ortam. Böyle bir ortamda bulunmaktan gerçekten keyif ve huzur duyuyorum.” dedi. MÜSİAD olarak her yıl ekonomi raporu hazırladıklarını hatırlatan Olpak, Bu yıl ki raporun temasının “orta gelir tuzağı” olduğunu açıkladı. Türkiye’nin son yıllarda ekonomik anlamda bazı eksilerinin olduğunu söyleyen Olpak, buna karşın çok güzel şeyler başarıp, 10 bin dolarlar seviyesinde bir kişi başına düşen milli gelir seviyesinin de yakalandığına dikkat çekti.

Önceleri bir hükümet projesi olmasına rağmen daha sonra kamuoyunun benimsediği bir hedef haline gelen 2023 kişi başına düşen milli gelirin planlanması konusunda konuşan Olpak, sözlerini şöyle noktaladı; “2023 yılı hedefi olarak kişi başına düşecek 25 bin dolarlık bir milli gelirin planlaması yapılıyor. Bu raporla şunu demiş oluyoruz; bugüne kadar yapılanlar önemliydi ve güzeldi; ancak eğer biz 25 bin dolarlık bir seviyeye de ulaşmak istiyorsak; bunu bugüne kadar sürdürdüğümüz metotlarla götüremeyiz. Ülkemizin yetişmiş insan gücünün çok daha ön planda olduğu, yüksek teknolojinin kullanıldığı bir sisteme geçmesi gerekir. İşte bu noktada bu saatten sonra hepimize çok daha önemli görevler düşmektedir.”

PELİN GÜNDEŞ BAKIR: “KENTSEL DÖNÜŞÜM DALGA DALGA BAŞLAYACAK”

Kayseri milletvekili Prof.Dr.Pelin Gündeş Bakır, üyesi bulunduğu MMG’nin iftar programlarına katılmaya özen gösterdiğini belirtirken, MMG ailesiyle birlikte bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Deprem, kentsel dönüşüm ve yapı denetiminin çok iç içe geçmiş kavramlar olmakla birlikte, mühendislerin görevi olduğunu belirten Gündeş Bakır; “ Şehirleşme konusu büyük önem arz etmektedir. TBMM’de geçtiğimiz dönem afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili yeni bir kanun çıkardık. Bu kanun kapsamında da kentsel dönüşüm inşallah dalga dalga başlayacak. Tabi burada kentsel dönüşüm bütüncül bazda mı başlayacak yoksa noktasal şekilde mi yaklaşıma sahip olacak sorusu gündeme geliyor. Tabi bu bölgelere göre değişiyor ama önemli olan çarpık şehirleşmenin, kötü planlarla yapılan şehirlerin düzeltilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının da bir fırsat olarak telakki edilmesi; çünkü bir kez yapıldığı zaman bu binalar, uzun süre buralarda kalacaklar. Bizim bunu çok iyi bir fırsat olarak değerlendirip tarihi kimliğini bozmadan iyi planlamalarla şehirlerimizde kentsel dönüşüm yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Ramazan’da gerçekleştirilen iftarların kardeşliğin, birlik ve beraberliğin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Gündeş Bakır, 16 ağustos tarihinde MMG’nin Fatih Belediyesi ile ortaklaşa düzenleyeceği “Deprem ve Kentsel Dönüşüm” konulu konferans hakkında bilgi verdi. 17 Ağustos Depremi’ni anma amacı da taşıyan konferansın içeriğinden kısaca söz eden Gündeş Bakır, kendisinin de programda yer alacağını söyledi.

Programda ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Yıldız, EPDK Kurul Üyesi Fatih Dönmez, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Ünal, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Suphi Saatçi, İTÜ Öğretim Üyesi Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu, Arnavutluk Epoka Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Özler, TGTV Genel Başkanı Av. Hamza Akbulut, Deniz Feneri Genel Başkanı Av.Mehmet Cengiz, Mehmet Akif Ersoy Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İhsan Bakır, Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof.Dr.Ali Osman Öncel, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta ile MMG Eski Genel Başkanlarından Oral Avcı ve Murat Kalsın da birer selamlama konuşması yaptı.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da 35 Bin Binada İnceleme: 15 Bini Riskli Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul isimli projesini tanıttı, megakentte 35 …