1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Peker İnşaat’tan Ülkenin En Büyük Kuvars İşleme Tesisi!

Büyük inşaatların alt yapılarını kuran Peker İnşaat, sonradan girdiğe kuvars taş sektöründe hızla ilerliyor. Grubun amacı Türkiye’de kuvars taşı kullanımını yükseltmek…

“Çok kullanılan mermer veya granit yerine tüketici gelip, ‘Bu renk olsun, içinden damar geçsin, yuvarlak toplar olsun’ diyebiliyor. 5 örnek versiyon hazırlayıp, müşteriyle ince ayar yapıyoruz. Granitçi, mermerci için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Dizayn dünyasına yeni bir oyuncak geliyor. Renkleri her yıl yeniliyoruz. Özel taşlar, altın varaklar, yapraklar koyabiliyoruz. Değişik renkteki şişeleri, soda, bira şişesi kullanabiliyoruz. Çok farklı efektler veriyoruz.”

Peker Yüzey Tasarımları AŞ, 2010’da kuruldu. Kurucuları Peker İnşaat AŞ ve patronu Erhan Peker. Grubun ana işi inşaat. Büyük alt yapı projelerinde faaliyet gösteriyor. Mavi Akım Boru Hattı, HES’ler… Peker Yüzey Tasarımları, grubun yeni yatırımı. Kuvars yüzeyler tasarlıyor. Markasının adı Belenco. İtalyan Breton’dan teknoloji almış. Yatırımın tamamı Peker Grubu’nun, yabancı ortaklık yok.

Bu işe girmesinde patronu Erhan Peker’in çağdaş resim ilgisi büyük rol oynamış. Belenco CEO’su Berk Kuter, “Büyük bir koleksiyonu var. Peker Sanat adıyla galeri ve müze açmak istiyor. Renkleri ve tasarımları çok seviyor. Yeni yatırım alanları arıyor. Kuvars yatırımını hem bu tasarım zevkini hem de renklere tutkusunu tatmin edebileceği bir iş alanı olarak görüyor” dedi. Kuter’in anlatımına göre kuvars kullanımı yurtdışında yaygın. Granit kullanımı yüzde 40’sa kuvars yüzde 60’larda. “Bizde hala yüzde 10 civarında. Erhan Bey, buradaki potansiyeli görüyor. Bu bir taş ama aynı zamanda bir yaşam stili bir ev modası” dedi.

Kuter, Manisa fabrikasına yaklaşık 35 milyon euro’luk yatırım yapmış. 40 bin metrekarelik açık alan üzerinde 15 bin metrekarelik kapalı alan. Üretim başlamış, resmi açılış eylülde. Bina ‘yeşil’, Kuter, “Belenco’nun Manisa OSB’deki binası Amerika Yeşil Bina Konseyi (U.S. Green Building Council USGBC) üyesi. Bu açıdan AB normlarının üstünde, mavi yakalıların bütün ihtiyaçları düşünüldü. Fabrika sahalarına ısıtıcılar ve soğutucular konuldu. Su arıtma sistemi var. Dışarıya hiç kirletici unsur vermeyecek çevreci bir bina oldu” diye konuştu.

Yatırım önemli. Kapasite daha dikkat çekici. Peker Yüzey Tasarımları’nın Manisa fabrikasında yıllık 550 bin metrekare üretim kapasitesi kuruldu. Bu kapasite ile şirket Türkiye’nin bu alandaki en büyük üretici oldu. Kuter, şöyle dedi:

“Başka üretici var sektörde ama bizim kapasitemiz en yüksek oldu, hem de teknolojimiz yeni. Mermer dokusu, granit dokusu yapabiliyoruz. Hijyenik olmasının yanı sıra ekolojik ürün yapabiliyoruz. Kenevir yağı kullanıyoruz. Hiç bir kimyasal yok. Yapıştırıcı olarak kullanılan reçine organik, sağlıklı ve hijyendir. Ar-Ge kurduk. Sadece yeni şeyler üretmek üzere. TÜBİTAK’la iki projemiz var. Yeni ürün bulmak ve dünyaya yeni ürünler üretmek istiyoruz. Kurumsal renklere uygun üretim olabilir. Doğal taşta o rengi bulmak mümkün değil. Jumbo ebatlarda, çok büyük plakalar yapabiliyoruz.”

İki yıl içinde yeni yatırım
Kuvars yatırımında Türkiye’nin en büyük kapasitesini kurmuş ama Peker Grubu’nun bu sektöre büyük güveni var. “Alanımız müsait. İki yıl içinde bir hat daha yapmak istiyoruz. Hedef 1 milyon metrekarenin üzerine çıkıp Avrupa’daki büyük rakiplerin arasında ilk 5’e girmek. Türkiye pazarının 2015’te ciddi rakamlara geleceğini hesaplıyoruz. 2015’te pazar 2 milyon metrekare tüketime gelecek. 4’te birini üretebilir durumdayız. Pazar hızla büyüyor. Yıllık büyümesi yaklaşık yüzde 25. Fiyat olarak pahalı da değildir. Granitle kıyaslarsak orta kalite granit fiyatındadır ama 4 kat sağlamdır” dedi Kuter. Verdiği bilgiye göre bu işte Avrupa’nın en iyileri İspanyollar ve İtalyanlar.

Yurtdışında büyük kampanya yaptı
Peker Yüzey Tasarımları’na dünyanın her yerinden distribütörlük teklifleri geldiğini anlatan Berk Kuter, “Almanya, Hollanda ve ABD, Avustralya’dan başka ülkelerden geldi, bağlantılar yapıldı, başlıyoruz. Ortadoğu ve Rusya’da proje kovalayacağız. Fuarlara katılıyoruz. Verona Fuarı’na hazırlanıyoruz. Eylülde olacak. Dünyanın en büyük fuarıdır. Ciddi bir ilan kampanyası başladı. Çok etkili bir kampanya oldu. Bu sektörde devrim yapmayı düşünüyoruz. Bütün sektörel dergilere girdik. Global bir duruşu olduğu için şirketin, güçlü bir ilan kampanyası oldu. Verona’dan sonra BiG5 Fuarı olacak Dubai’de” diye konuştu.

İçeride kampanya başlıyor
Peker Yüzey Tasarımları tanıtım kampanyası ve marka lansmanına dışarıda başlamış ama içeride de büyük planları var. Kuter, “Eylülde içeride kampanyaya başlayacağız. Yurtdışında sektör bizi tanıyor. Burada da tanıyacak” dedi.

Verdiği bilgiye göre kuvars maden olarak Türkiye’de çok var. Muğla ve Aydın’nın Çine ilçesinde yataklar bulunuyor. Kuter, “Katma değersiz satıyorduk. Şimdi bunu işleyeceğiz, tasarım haline getirip satacağız. Bir dünya markası çıkarmak. Hedef bu. Onun için kapasiteyi artırmak ikiye katlamak istiyoruz. Hammadde tedarik sorunu yok. Kuvars yatakları çok gelişmiş. Kırılmış halde 10 euroya satılan bir ürün işlenince 50 euro ediyor” diye konuştu.

‘Kuvars daha pahalı değil’
Kuter’in verdiği bilgiye göre kuvars tasının fiyatı çok geniş bir skalada değişiyor. Kuter, “Fiyatlar aracı şirketlere 40 euro’dan başlar. Son tüketici fiyatı 80 euro’ya gelir. Tasarım ürünlerde fiyat daha yükselir. Tasarımda mimar çalışma yapıyor. Çok kullanılan mermer veya granit yerine tüketici gelip, ‘Bu renk olsun, içinden damar geçsin, yuvarlak toplar olsun’ diyebiliyor. Bunu çalışıp, örneğin 5 adet yakın versiyonlar üretip müşteriyle ince ayardan sonra üretiyoruz. ‘Ama bu taş zayıf, çok pahalı’ filan gibi argümanların tamamını çürütüyoruz. İnsanı, tasarımı düşünen bir yaklaşımımız var. Granitçi mermerci için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ev hanımlarını çok önemsiyoruz. Onların takdirlerini, geri dönüşlerini alacağız. Evlerini çok güzel süsleyeceğimizi düşünüyoruz. Dizayn dünyasına yeni bir oyuncak geliyor. Renkleri her yıl yeniliyoruz. Standart serideki ürün gamını modaya uygun hale getiriyoruz. Eski mutfakları yeniliyoruz. Avrupa’da mutfak değişimi 5 yıla düştü. Türkiye’de 25 yıllarda. Özel taşlar kullanabiliyoruz. Altın varaklar, yapraklar koyabiliyoruz. Bir proje de geri dönüşüm ürünlerini desteklemek. Değişik renkteki şişeleri kırıp bu ürünün içinde kullanmak istiyoruz. Soda şişesi, bira şişesi kullanabiliyoruz. Çok farklı efektler veriyoruz. Yeşil ürün kampanyasına çok önem veriyoruz. Özel koleksiyon gruplan olacak. Elazığ vişnesi gibi. Artık plaka vermiyor. Bu tip ürünleri de yeniden üretmek, hayat vermek istiyoruz. Önemli ressam, mimar ve tasarımcılarla çalışmak istiyoruz” dedi.

İbrahim Ekinci/DÜNYA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Gazprom’dan “Doğal Gaz Fiyatları Daha Da Artabilir” Uyarısı

Rus enerji şirketi Gazprom, doğal gaz ve doğal gazın sıvılaştırılmış hali olan LNG fiyatlarının daha …