1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Özel Sektör Ucuz Konut Reçetesi Çıkarttı

Lüks üretimlerle belli bir noktaya gelen özel sektör artık orta ve alt gelir grubundakilere konut yapmak istiyor.

Gayrimenkul sektöründe yaptığı ilginç analizlerle bilinen ve konutun daha geniş kitleler tarafından alınabilmesi için çeşitli öneriler getiren Soyak CEO’su Emre Çamlıbel, konut sektöründe verilecek teşviklerle çok daha iyi yerlere gelinebileceğini söyledi.

Çamlıbel, teşviklerin kısa vadede kayıp gibi görünse de uzun vadede hem firmalara hem de tüketicilere büyük bir getiri sağlayacağını belirtti.

Gayrimenkulde vergiyle ilgili olarak 7-8 yıl önce kapsamlı bir araştırma yaptıklarını hatırlatan Çamlıbel, “İlgili bakanlığa dosyamızı sunduk. Fakat pek dikkate alınmadı. Şimdi bu konuya tekrar dikkat çekiyoruz” dedi.

Özel sektör olarak orta ve alt gelire yönelik konut yapmak istediklerini dile getiren Emre Çamlıbel, TOKİ’ye sağlanan istisnaların kendilerine sağlanması durumunda bunu rahatlıkla yapabileceklerini öne sürdü.

Çamlıbel, bu tezini şu şekilde destekledi:
“Arsaya yüzde %18 KDV veriyoruz. TOKİ ise yüzde 1. Bizde de yüzde 1 olsun. Damga vergisi binde 8,2. 200 bin liralık bir konutta 6.600 liraya denk geliyor. Eskiden arsa değerinden emlak vergisi öderken, şimdi ise bitmiş konut değerinden vergi ödüyoruz. Ruhsat, iskan, cins tahsisi, yapı denetimi gibi maliyetler bulunuyor. Tüm bunları hesaba kattığımız zaman konutun fiyatı yüzde 15 oranında artıyor.

Tüm firmalar da satış fiyatlarını bu oranları yansıtıyor. Bu durumdan ise alıcılar zararlı çıkıyor.”

Yüzde 15’in büyük bir oran olduğunu ve 200 bin liralık konutta 30 bin liraya denk geldiğini dile getiren Çamlıbel, “Biz orta sınıf konut sahibi olsun diyoruz. TOKİ’nin benzer koşulları bize de sunulsa özel sektör olarak dar gelirliye konut yapabiliriz” dedi. Emre Çamlıbel, bunun için mutlaka teşviklerin verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “İşte o zaman 500 bin konut hedeflerini çok daha yukarılara çekebiliriz” diye konuştu.
Konut piyasasında bir arz fazlası olmadığına işaret eden Çamlıbel, “Belli bölgelerde sıkıntı olabilir ama genel duruma bakarsak bir sıkıntı yok. Yıllık 650 bin konut ihtiyacından bahsediliyor. Doğru planlama ve teşviklerle bu ihtiyacı talebe dönüştürebiliriz” açıklamasını yaptı.

Çamlıbel’in ucuz konut reçetesi
* Arsada yüzde %18 olan KDV yüzde 1’e düşsün
* Binde 8,2 olan damga vergisi indirilsin.
* Emlak vergisi konut değil, arsa değerinden alınsın.
* Ruhsat, iskan, cins tahsisi, yapı denetimi gibi maliyetler düşürülsün.
* Dar gelirliye faiz teşviği verilsin.

TOKİ satmasın kiraya versin
Emre Çamlıbel, dar gelirliye konut yapmak için konut kredisinde de belli teşviklerin verilmesi gerektiğinin altını çizerek, Boston’da kurulan Affordable Housing Institute’nin hazırladığı bir rapora dikkat çekti. Çamlıbel, raporda önemli hususlar bulunduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Konut almak isteyen dar gelirliler için çeşitli teşvikler verilmeli. Devlet konut yaparken, talebi ve kredi faizlerini desteklemeli. Ayrıca dar gelirli için konut sübvanse edilmeli. Fakat bu illa mülkiyet devri olmamalı. Mesela TOKİ, yaptığı konutları satmak yerine uzun yıllar ve düşük bedellerle kiraya verebilir.”

Bayraktar’dan beklenti büyük
Büyükşehirlere göçün hala devam ettiğini ve şehirlerin büyüdüğünü belirten Çamlıbel, Erdoğan Bayraktar’ın öncülüğünde kurulan Şehircilik Bakanlığı’nın çok önemli olduğunu söyledi. Bakanlıktan beklentilerinin büyük olduğunu dile getiren Çamlıbel, “Şehirlerin altyapısı makro olarak ele alınarak, çözüm üretilmeli. İmar kanunları yeniden ele alınarak, şehir planlama ilkeleri güncellenmeli” dedi.

100 milyar dolar gelir
Emre Çamlıbel, çılgın projelerin hayata geçmesinde de Şehircilik Bakanlığı’nın kritik bir rol aldığını vurgulayarak, burada şu önemli noktaya dikkat çekti: “Çılgın projeler gerçekten de önemli. Bu projeleri sadece mimari boyutuyla ele almak yanlış olur. Biz de gidelim 7 bin konut yapalım demiyoruz. Sorun bu değil. Bu projeler finansal açıdan da çok önemli. Bu projelerle kalıcı yabancı sermayeyi çekebiliriz. Geçen yıl yurtdışından sadece 3 milyar dolar gayrimenklule geldi. Projeler yabancı yatırımcıları çekmek için çok iyi bir fırsat ve 100 milyar dolar kalıcı para çekebiliriz.”

Yavuz Karaman / Milliyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ’den 35 ilde %25 Peşinat ve 48 Ay Vadeyle Arsa Satışı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 35 ilde toplam 303 arsayı açık artırma yöntemi ile satışa …