‘Yıldız’ standardının bulunduğu otelcilik sektörüne İslami standartların gözetildiği ‘hilal’ standardı geliyor. İslami standartlardaki oteller ‘hilal’ amblemi ile ifade edilecek.
Evrensel Hilal Standartları Merkezi Başkanı Prof. Dato İsmail İbrahim, İslami standartlarda otelcilik ve helal damgası konusunda bilgi verdi.
Hilal amblemiyle standartlaşan İslami ölçülere uygun otellerin kurulma amacının Müslümanların daha rahat dini vecibelerini yerine getirerek tatil yapabilmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Prof. Dato İbrahim, İslami standartlardaki otellerde namaz vakitlerinin duyurulması, odalarda seccade ve Kur’an-ı Kerim bulunması, yiyecek ve içeceklerin helal olması gerektiğini söyledi.
Prof. Dato İbrahim, ”İslami standartlardaki oteller, Müslümanların dini vecibelerini rahatça yerine getirmek içindir. Müslümanlar burada kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmeli. Mesela, otellerde kadın ve erkekler için farklı spa ve banyoların olması gerekir. Bu aynı zamanda sağlık için de gereklidir” dedi.
HELAL YEMEK TERCİHİ
İslami standartlardaki ‘helal otelcilik’te helal yemeğin gerekliliğini vurgulayan Prof. Dato İbrahim, helal yemeğin sadece dini bir tarafı olmadığını, aynı zamanda sağlık için de gerekli olduğuna ve gayrimüslimlerin de helal yemekleri tercih ettiğine dikkati çekti.
Helal yemeğin sadece kesimden ibaret olmadığını vurgulayan Prof. İbrahim, yemeğin nasıl pişirilip sunulduğunun da önemli olduğunu kaydetti.
Helal sektör için teknolojik gelişmenin önemine değinen Prof. Dato İbrahim, ürünlerin helal olup olmadığının araştırılması için laboratuvarların kurulması gerektiğini söyledi.
Prof. İbrahim, ”Haram ürünleri ayırt eden aletler var. Ürünü aletle taradığımızda haram ve ya helal olduğunu anlayabiliriz. Ancak eğer helal damgasını kullanmayan bir ülkede yaşıyorsak ve bu teknolojiye sahip değilsek, ürünün helal ya da haram olduğunu anlayamayız” dedi.
Prof. İbrahim, helal sorununun en çok karşılaşıldığı alanlardan birinin kozmetik sektörü olduğunu ifade ederek, ”Kozmetik ürünler daha çok Avrupa ülkelerinde ve o değerlerde üretiliyor. Kozmetik, domuz yağının en çok kullanıldığı alanlardan ve eğer helal damgası yok ise helal olup olmadığını bilemezsiniz. Müslümanların da bu sektöre girmesi ve kendi standartlarında ürünler üretmesi gerekir” şeklinde konuştu.
CAPRICE OTEL’E 7 HİLAL
Helal damgasının uygulamaya girmesi için siyasi bir istek olması gerektiğini söyleyen Prof. Dato İbrahim, ”Malezya’da helal damgası var ve hükümet vatandaşlarına kolaylık sağlamak için bunu önemsiyor. Helal damgası ülkeden ülkeye değişiyor ve bir ülkenin damgası diğer ülkelerde tanınmıyor. Malezya’nın helal damgası ise tüm dünyada tanınıyor” diye konuştu.
Normal otellerde kullanılan ‘yıldız’ standartları, İslami otelcilikte ‘hilal standartları’ olarak ifade ediliyor. Malezya’da ilki gerçekleşen ‘Uluslararası İslami Otelcilik Standartları Konferansı’nda Türkiye’de faaliyet gösteren Caprice Otel de 7 hilal aldı. Caprice Grup’un İstanbul’da inşaatı devam eden otelinin tavanı Kubbetüs-Sahra gibi dizayn edilecek ve bu katta 24 saat boyunca Kur’an-ı Kerim okunacağı öğrenildi.
AA