Paris’ten başlayan tarihi yolculuğu her yıl yeniden canlandıran Orient Express, ‘bahçesinden tren geçen tek saray’a evsahipliği yapan İstanbul’a ulaştı…
Agatha Christie’nin romanlarına, Alfred Hitchcock’un filmlerine konu olan Orient Express, 31 Ağustos Cuma günü Paris’ten başlayan yolculuğun sonunda İstanbul’a vardı. Orient Express, Sirkeci Garı’nda Mehter Marşı ve İngilizce olarak “İstanbul’a hoşgeldiniz” yazısı ile karşılandı.
LOKUM İKRAM EDİLDİ
Trenden inenlere Osmanlı dönemine ait kıyafetler giymiş bir çiftin sunduğu lokumların yanı sıra şerbet ve kahve ikram edildi. Gar çevresinde bulunan meraklıların da izlediği törenle karşılanan Orient Express’in yaklaşık 100 yolcusu, Sirkeci Garı’ndan ayrılmadan önce trendeki çalışanlarla tek tek vedalaştı. Orient Express’in misafirlerinden olan ve 60. yaşını kutlamak üzere çıktığı Avrupa seyahatinin son durağı olarak tarihi trenle İstanbul’a gelen Amerikalı bir kadın yolcu harika bir yolculuk deneyimi yaşadığını, burada geçireceği birkaç günün ardından ABD’ye geri döneceğini belirtti.
SON DURAK VENEDİK
Viyana, Budapeşte, Sinai, Bükreş ve Varna üzerinden geçerek İstanbul’a gelen Orient Express’in yolcuları, İstanbul’da iki gün kaldıktan sonra 7 Eylül Cuma günü ayrılarak Bükreş, Sinai, Budapeşte ve Viyana üzerinden Venedik’e ulaşacak. Sirkeci Garı’nda 1998 yılından bu yana her yıl düzenli mola veren Orient Express, 8 yataklı vagon, 2 salon vagon, 1 bar vagonu, 3 restoran vagonu ve 1 servis vagonu olmak üzere toplam 15 vagondan oluşuyor.
KRALLARIN TRENİ TRENLERİN KRALI
İşte Orient Ekspress’in tarihinden çarpıcı kesitler:
* Belçikalı bir bankerin mühendis oğlu Georges Nagelmackers’in sahibi olduğu Orient Express, iki büyük “sıcak” savaş, gördü
* İnce işlemeli ahşap panelleri, ipek çarşafları, gümüş yemek takımlaryla görücüye çıkan trenin ilk yolcuları gazetecilerdi
* Lüksü, güzergahı ve yolcuları Orient Express’e zaman içinde”Kralların treni ve trenlerin kralı” unvanını kazandırdı.
* 1892’de, tren yolcularının beklentilerini karşılamak üzere Pera Palas açıldı.
BAHÇESİNDE TREN GEÇEN TEK SARAY
Edebiyatçı Sunay Akın, Sultan Abdülaziz’in 1867 yılında gerçekleştirdiği ve Fransa ile İngiltere’yi kapsayan gezisinde geleceğin demiryollarında olduğunu gördüğünü belirtti. Şark Ekspresi’nin Topkapı Sarayı’nın bahçesinden geçme gibi imtiyaza sahip bulunduğunu kaydeden Akın, “Dikkat edin, Şark Ekspresi pek çok şehirden geçiyor ama bir tek şehirde sarayın bahçesinden geçiyor. İstanbul’da. Bahçesine tren yolu kurulan kaç saray vardır?” diye sordu.
Sabah