Şeker Finans Genel Müdür Yardımcısı Onur Özsan, Türk insanının uzun vadeli borca sıcak bakmadığını, ancak, orta ve alt gelir grubu için hayallerindeki eve kavuşabilmenin yolunun da buradan geçtiğini söyledi.
Şeker Finans Genel Müdür Yardımcısı Onur Özsan, ilk kez kendilerinin konut kredilerini 30 yıla kadar yükselttiklerini belirterek, ABD’li finans kuruluşu OPIC’ten temin edilen 200 milyon dolarlık uzun vadeyle getirilen bu krediyle Türkiye’de ilk defa bu tür bir kaynak yaratıldığının altını çizdi. Aslında Türk insanının uzun vadeli borca sıcak bakmadığına dikkat çeken Özsan, ama orta ve alt grubun şu andaki gelir seviyesiyle hayallerindeki eve kavuşabilmek için bu yöntemi tercih etmeye başladıklarını ifade etti.
Sadece adı değişti
Diğer yandan, 30 yıl vadeli konut kredisini, gerçek anlamda mortgage olarak nitelendiren Özsan, bütün portföylerini 20 ila 30 yıl vadeli ürünlerden oluşturmayı planladıklarını açıkladı. Mortgage’in tanımında sorunlar yaşandığı görüşünde olan Özsan, şöyle konuştu: “2007 yılında çıkan Mortgage Kanunu ile bankaların konut kredisi ürünlerinin adı ‘mortgage kredisi ’ oldu. Ne var ki, isim değişikliği ‘mortgage geldi ’ demek için yeterli olmadı. Mortgage, bir sistemler bütünüdür. Türkiye’deki konut sorununun temelinde satın alma gücünde yaşanan eksiklik yatar. Şu andaki sistemde de aylık taksitleri ödeyecek kadar yeterli güç oluşamaması nedeniyle yeterli talep de oluşamıyor. Bu güç, ancak hane geliriyle paralel kredi taksiti yaratmakla artar. 30 yıllık vadeler de bunu yaratmakla ilgili.”
‘Taksit, kiradan dahi az’
Onur Özsan, 30 yıl vadeli konut kredisiyle ilgili olarak örnek verdi. Krediler için geri ödenecek taksit toplamının aynı dönemdeki kiradan dahi az olduğunu belirten Özsan, “Örneğin kullanılan 75 bin liralık bir kredi aylık taksit 730 lira olurken 30 yıl sonunda (yıllık yüzde 5 kira artış oranıyla) toplam tutar 478 bin lira iken, krediye geri ödenen toplam tutar yalnızca 236 bin lira oluyor. Ayrıca ev de kendisinin oluyor” diye konuştu.
Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com