Kısa süre önce Ürdün’e ihracata başladıklarını belirten Fibroteknik Yapı Sistemleri Genel Müdürü Hasan Yaşar, öncelikli hedeflerinin ihracat kapasitelerini artırmak ve hafif çelik ile hazır duvar sistemlerinde ileri mühendislik hizmeti veren uluslararası bir firma olmak olduğunu vurguluyor.
Fibroteknik Yapı Sistemleri’nin başarı hikâyesini öğrenebilir miyiz?
FİBROTEK A.Ş. yurt içi ve yurt dışında cephe giydirme ve prefabrik yapı alanlarında birçok projeyi hayata geçirmiş, tecrübeli kadrosuyla birlikte 2015 yılında Modelpan’ın Ankara Bölge Distribütörlüğü ’nü alarak kurulmuştur. Kısa zamanda, portföyüne yeni malzemeler ve projeler ekleyen Fibrotek, cephe tasarımı ve danışmanlığı, cephe giydirme uygulamaları ve malzemelerinin tedariki konusunda hızlı bir ivme yakalamıştır. Hafif, kolay kesilebilen, şık malzemeler ile uygulamada detaycılık ve titizliği bir araya getiren firmamız, 2017 yılında yalnız cephe sistemleri üzerine çalışan bir firma olmaktan sıyrılıp, Fibroteknik Yapı Sistemleri adını alarak, hafif çelik yapılar, yeşil binalar, pasif ev sistemleri ve çatı üstü güneş enerji sistemleri üzerine çalışan yepyeni bir yapıya kavuşmuştur.
Müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde Ar-Ge çalışmalarına da önem veren Fibroteknik, sürdürülebilir bir dünya için mühendisliğin tüm prensiplerini yaşam döngüsü içinde ekonomik ve ekolojik olarak yorumlamayı kendine prensip edinmiş bir mühendislik ve mimarlık firmasıdır.
Hangi ürün ve hizmetlerinizle inşaat sektörüne çözüm sunuyorsunuz?
Ağırlıklı olarak fibercement kullanıyor olsak da son zamanlarda ahşap ve taş da kullanmaya başladık projelerimizde. Fibercement paneller ile tasarladığımız cepheler ve cephe detayları müşterilerimizi ve birlikte çalıştığımız diğer alt yüklenicileri birçok yönden memnun ediyor. Özellikle doğrama bitişlerinde geliştirdiğimiz altyapı sistemi ile su ve ısı yalıtımı problemlerini ortadan kaldırıyor pencere firmalarına az iş bırakmış oluyoruz. Yine güneş kırıcı yerine kullanabildiğimiz kendi tasarımımız fibercement söveler ile binaların enerji performansına katkı sağlamış oluyoruz. Tüm bu hesaplamalar deneyimli mühendis kadromuzun bilgisayar programında yaptıkları 3 boyutlu yapı analizleriyle müşterilerimize sunuluyor.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu göz önünde bulundurursak hafif çelik yapıların önemi nedir? Hafif çelik yapılar alanında firmanız hangi avantajları sunuyor?
Hafif çelik yapılar deprem için doğru seçim demek yanlış bir yaklaşım olur. Deprem için en doğru yapı depreme dayanıklı yapıdır. Mühendislik hesapları doğru yapılmış, üretimi ve inşası hesaplara göre yapılmış bir yapı depreme dayanıklı olacaktır elbette. Bu yapının ahşap ya da çelik ya da betonarme olması dayanıklılığını değiştirmez.
Evet, ülkemiz deprem kuşağında ve yapılarımızın büyük bir bölümü beklenen şiddetli depremlere hazır değil maalesef. 2005 yılında prefabrik sektörüne başlayan biri olarak söyleyebilirim ki ülkemizde bulunan prefabrik firmaları hızlı aksiyon alma ve organize olma konusunda çok tecrübeliler. Kazakistan’da, Azerbaycan’da, Türkmenistan’da ve Irak’ta çalıştım. Bu bölgenin hatta dünyanın en iyi prefabrik firmaları var ülkemizde. Ancak çoğu afet sonrası acil durum yapıları konusunda uzman. Şantiye ve mobilizasyon yapıları da ondan sonra gelir sanırım. Peki, hafif çelik bu konunun neresinde? Son yıllarda soğuk şekillendirilmiş galvaniz saclardan yapılan kolon ve kirişlerden imal duvar sistemleri ile öne çıkan hafif çelik binalar hızlı ve betonarme yapılara kıyasla daha ulaşılabilir olduğundan çok tercih edilmeye başlandı. Ancak son dönemlerde çeliğe gelen zamlarla birlikte aradaki fiyat farkı gittikçe kapandı ve şimdilik en büyük avantajı oldukça kısalan inşaat süresi diyebiliriz.
Hafif çelik evlere olan talep arttıkça da bu işe giren firma/insan sayısı da arttı. Bir taraftan pandemi nedeniyle bağına bahçesine kaçmak isteyen insanlar, bir taraftan “Tiny House/Küçük Ev” akımına kapılıp özgürleşmek isteyen insanlar, herkes hızlı ve kolay yapılan hafif çelik evleri tercih etmeye başladı. Ancak burada herkesin dikkat etmesi gereken bir konu var. Talep arttıkça arzın oluşmasıyla birlikte gelen ucuz ve kalitesiz işçilik ile mühendislik hesaplarından yoksun yapılar olası bir depremde kendilerini tek tek belli edecekler. Hafif çelik taşıyıcılı bir ev yaptırmayı düşünen okurlarımız, firma seçerken firmada çalışan odaya kayıtlı bir inşaat mühendisinin ya da statik mühendisinin olmasına muhakkak dikkat etsinler ve projelerde bu kişilerin imzalarını istesinler. Aksi takdirde gecekondu gibi yapılmış evlerde oturmaya razı olurlar. Biz Fibroteknik olarak, mühendislerimiz ve mimarlarımızla olması gereken en iyi yapıyı tüm mühendislik hesapları ve sürdürülebilir mimarlık yaklaşımlarımızla müşterilerimize anahtar teslim olarak sunuyoruz.
Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz, planlarınız neler?
Kısa süre önce Ürdün’e ihracata başladık. Öncelikli hedefimiz ihracat kapasitemizi artırmak ve hafif çelik ve hazır duvar sistemlerinde ileri mühendislik hizmeti veren uluslararası bir firma olmak. Pasif ev duvar sistemleri gibi yüksek performanslı yapı elemanları dünyada oldukça rağbet görüyor. Bu konuda Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Birlikte çalışabileceğimiz yurt dışı firmalarıyla irtibat halindeyiz. Özellikle Avrupa’nın sıfır enerji bina hedeflerinden sonra, işçilik ücretleri görece daha düşük ama bunun yanında kaliteli işçilik ve dünya standartlarında mühendislik hizmeti sağlayan firmalara ihtiyacı arttı. Biz de bu ihtiyacı karşılayabilecek altyapı çalışmalarımızı hızlandırdık. Hedefimiz bu yıl bitmeden Almanya’ya yüksek performanslı hazır duvar sistemleri ihraç etmek.
#Fibroteknik Yapı Sistemlerİ
#Hasan Yaşar