1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Onarım İle Güçlendirme Karıştırılmamalı

Van’da düzenlenen “Depreme Karşı Yapısal Güçlendirme” panelinde güçlendirme adı altında bazı istismarlar olduğuna dikkat çekilerek, onarım ile güçlendirmenin karıştırılmaması gerektiği belirtildi.

bina güçlendirme firmaları, bina güçlendirme fiyatları, bina güçlendirme ile ilgili aramalar, bina güçlendirme maliyeti, bina güçlendirme nasıl yapılır, bina güçlendirme teknikleri, bina güçlendirme yönetmeliği, Bina Güçlendirme Yöntemleri, Depreme Karşı Yapısal Güçlendirme, güçlendirme firmaları, güçlendirme ile ilgili aramalar, güçlendirme nedir, güçlendirme oyunları, güçlendirme teknik şartnamesi, Mimarlık Mühendislik Fakültesi, temel güçlendirme, Van İnşaat Mühendisleri Odası, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, yapı güçlendirme, yığma bina güçlendirme

VAN – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi ile Van İnşaat Mühendisleri Odası tarafından “Depreme Karşı Yapısal Güçlendirme-Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz” konulu bir panel düzenlendi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO)’da düzenlenene panele YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Battal, bu tür panellerle insanların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Battal, “Bilindiği gibi 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde iki büyük deprem yaşadık. Bu depremler bize bilinçlenmemiz gerektiğini gösterdi. Bu nedenle halkımızı bilinçlendirmemiz lazım. Ayrıca deprem esnasında ve sonrasına neler yapılması gerekir bunları anlatmak lazım. Depremde yapılması gereken konularda birçok seminer verildi, bilgiler verildi, ama deprem sonrası neler yapılabilir konusunda toplum olarak pek de bilgi sahibi değiliz. Biz Yüzüncü yıl Üniversitesi olarak deprem sonrasında hiç paniklemeden, doğru olanları yaptık. Biz 2007 deprem mevzuatına uygun yapılası gerekenleri yaptık. Yıkılması gerekenler yıkılacak dedik, güçlendirmesi gerekenleri de güçlendirdik. İnsanlarda bilgi eksikliği var. Bu nedenle bu konuda bize de talep geldi ve biz de bu paneli düzenledik. Bu panelde yeteri kadar sayı yok. Ben daha çok kişi gelecek diye bekliyordum, ama önemli değil. Biz 1 kişi de olsa bu toplantıları yapacağız ve inanıyorum ki bu toplantıdan çıkan sonuçlar kendisini hissettirecektir” ifadelerini kullandı.

“Boya Badana Güçlendirme Değildir”
Depremden sonra ağır hasarlı olan binaların güçlendirme çalışmalarının ciddi bir konu olduğunu vurgulayan Battal, bunun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini söyledi. Boya ve badananın güçlendirme olarak değerlendirildiğini belirten Battal, “Güçlendirme adı altında bazı istismarların olduğunu görüyoruz. Boya badanayı güçlendirme olarak görüyorlar. Böyle bir şey olmaz. Bir duvarı değiştirmekle güçlendirme yaptıklarını sanıyorlar. Böyle bir şey yok. Güçlendirme zeminden tavana kadar devam eder. Hasar görmüş bir bina en ince detayına kadar analiz yapılır, tahliller yapılır, daha sonra da bu binanın bir dahaki depreme dayanabilecek ve can kaybına sebep olmayacak şekilde güçlendirilir. Bu böyle olur. O yüzden güçlendirme oldukça önemlidir” dedi.

Sonrasında YYÜ’den Prof. Dr. Alper İlki, yönetmenlikleri, güçlendirme ve onarım konularını sinevizyon eşliğinde detaylarıyla anlattı.

Prof. Dr. Adem Doğangün ise her binanın bir insan gibi düşünülüp ona göre güçlendirme yapılması ve her bina için ayrı ayrı güçlendirme projeleri üretilmesi gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Yaşar Subaşı Direk, ise mimari açıdan güçlendirme ve onarım konularını anlattı.

Sempozyum verilen aranın ardından katımcıların sorularıyla son buldu.

(Murat Dalgın – İLKHA)

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Uluslararası Yapı Fuarı Bugün Başlıyor, Salon 9 da Sizi Bekliyoruz!

Yapı dünyasının heyecanla beklediği Yapı Fuarı yarın başlıyor. Türk yapı dünyasının kalbi niteliğindeki fuar 5-9 …