Yıllardır bu binada eğitim gören okulun tahliye edilmesi durumunda, 6 bin öğrencinin ne yapacağı belli değil…
Bulgar Eksarhlığı Vakfı, Ağustos 2012’de çıkarılan ve azınlıklara 1936 Beyannamesi’nde bildirdikleri arazileri geri alma yolunu açan kanun hükmünde kararname sonrası açtığı dava ile Şişli Endüstri Meslek Lisesi’ni geri aldı. Yıllardır bu binada eğitim gören okulun tahliye edilmesi durumunda, 6 bin öğrencinin ne yapacağı belli değil.
Bulgaristan Ortodoks Eksarhlığı Vakfı, azınlıklara 1936 beyannamesinde bildirdikleri arazileri geri alma yolunu açan Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) dayanarak açtığı dava sonucu Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin tapusunu geri aldı. 17 Eylül’de ders zili çalacak, bu okul da kapılarını öğrencilere açacak ancak tapunun el değiştirmesinden dolayı okuldan tahliye kararı çıkması bekleniyor. İstanbul’un en eski liselerinden biri olan okulda bulunan 6 bin öğrencinin akıbetinin ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir yetkili okulun bulunduğu arazinin Bulgar Vakfına ait duruma geldiğini, öğrencilerin bu binadan başka binaya taşınma durumunun ise bakanlık gündeminde olduğunu söyledi.
Azınlık vakıflarına, eski mülk ve arazilerini alabilme hakkı tanıyan KHK, vakıfları harekete geçirdi ve mülkler el değiştirmeye başladı. Bulgaristan Ortodoks Eksarhlığı Vakfı İstanbul’da 11 taşınmaz için açtığı davada 7 araziyi geri aldı. Bunların içinde en fazla dikkat çeken Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu arazi oldu. Okul konum olarak 59 bin metrekarelik bir alana sahip ve E5’in tam yanında. Alınan bu arazinin üzerinde, Şişli Anadolu Meslek Lisesi, Şişli Anadolu Teknik Lisesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Bunların yanı sıra Türk Alman Mesleki Eğitim Merkezi ve açık lise de yer alıyor.
1952 yılında maliye hazinesine geçen taşınmaz 1960 yılında ilk eğitim-öğretim dönemine başladı ve aralıksız eğitim hayatına devam ediyor. Okul sanayiyle de entegre olmuş halde. Motor bölümü içinde Fiat, Toyota, Harley Davidson, Honda, Kanuni ve Mercedes’in 2 tane olmak üzere birçok markanın laboratuarı mevcut. Bilişim teknolojileri bölümü altında elektrik-elektronik teknolojileri içerisinde güvenlik hizmetlerinin altyapısı öğretiliyor. Türk Telekom’un da laboratuvarının bulunduğu okulda öğrenciler hem mezun olduktan sonra işlerini garantileyebiliyor hem de meslek öğreniyorlar. Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olan öğrencilere üniversite yüzde 60 burs imkânı veriyor. “Azınlık vakıflarına ait taşınmazların geri iadesi” ile çıkarılan KHK ile okulun durumunun ne olacağını kimse bilmiyor. Okulun arazisi Bulgar Ortodoks Eksahlığı Vakfı’nın mülkiyetine geçmiş durumda, vakıf yetkilileri konu ile ilgili açıklama yapmıyor. Okul yetkilileri ise taşınmazın Bulgar Vakfına geçtiğini, vakıf yetkililerinden öğrenmişler. Okulda görev yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir öğretmen, “Biz okulda sıradan bir gün geçirirken iki tane adam geldi. Ellerinde bizdeki olan tapunun aynısı var. Artık bizim mülkiyetimizdedir dediler, arada bir gelip okula, araziye bakıp geri gidiyorlar.” dedi. Kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını belirten başka bir öğretmen de “18 yıldır okulda görev yapıyorum. Bu okulun 300 öğretmeni 6 bin öğrencisi var. Akşam Lisesi ile birlikte 7 bin civarı öğrencimiz var. Bulgar Vakfı’nın açtığı dava sonucu tahliye kararı çıkarsa devletin tutumu ne olacak?” sorusunu yöneltiyor.
Zaman