Gelecek sınava çalışmaya başlamadan önce, hafızanızı doğru kullanarak sadece sizin için gerekli bilgilere yer verebilirsiniz. Hafızanızı geliştirmek için bir çok test ve teknik mevcuttur. Bunlar daha çok kavramsal psikolojiyle ilgilidir. Amaç hafızayı geliştirmek, geri çağrışım yapabilmek, akılda kalıcılığı arttırmaktır.
1. Çalıştığınız konuya odaklanın: Dikkat, hafıza için çok önemli bir öğedir. Bu yüzden müzik seti, bilgisayar vb. dikkat dağıtıcı öğelerden mümkün olduğunca uzak bir yerde çalışmaya gayret ediniz.
2. Klasik çalışma yerine çeşitli materyallerle çalışmayı deneyin: Öğrenim materyallerinin kullanımı size hem zaman hem de pratiklik kazandırır. Araştırmalar, çalışırken farklı materyaller kullanan öğrencilerin daha çabuk öğrendiğini ve de bilgilerinin de daha kalıcı olduklarını kanıtlamıştır.
3. Üzerinde çalıştığınız konuyu iyi organize edin: Organize edilmiş bilgiler, demet halinde bilgi kümelerine benzerler. Benzer konuları, başlıkları gruplayarak, okuduklarınızın özetini çıkarak daha kalıcı öğrenmeler elde edebilirsiniz.
4. Bilgiyi hatırlamak için hafıza çağrıştırıcılarını kullanabilirsiniz: Hafıza geliştirici oyunlar, sıkça kullanılabilen ve de geri çağrışıma yararlı tekniklerden sayılabilir. Hem de kolay ve eğlenceli bir yoldur. Öğrendiğiniz konuya espri, yenilik, tuhaflık veya sıra dışılık katarak daha kolay ve iyi öğrenme sağlayabilirsiniz.
5. Öğrendikleriniz ayrıntılı çalışın ve tekrarlayın: Ayrıntılı tekrarlar bilginin uzun süreli hafızaya gönderilmesinde yararlıdır. Çalıştığınız konuya önce bir göz gezdirin, anahtar kelimeleri bulun.okuyun.gerekirse özet çıkarın ve daha sonra özetiniz ve kısa notlarınızı sık sık tekrar edin.
6. Yeni ve eski bilgilerinizi ilişkilendirin: Bilmediğiniz bir konuda çalışırken onu eski bildiklerinizle ilişkilendirmeye çalışın. Öğrenmek zorunda olduğunuz bir konuyu çevrenizde size tanıdık gelen nesnelerle, olaylarla eşleştirmek öğrenmeyi kolaylaştırır.
7. Görselliğe önem verin: Fotoğrafları, grafikleri veya tabloları hatırlatıcı olarak kullanabilirsiniz. Eğer bunlar kitaplarınızda yoksa bile veya sizin ilginizi çekmiyorsa, siz kendi hatırlatıcı materyallerinizi kendiniz yaratarak öğrenmeyi kalıcı kılabilirsiniz. Notlarınızı renkli kağıtlara yazmak, resimler, tablolar çizmek,boyamalar yapmak öğrenmeyi eğlenceli hale getirebilir.
8. Öğrendiklerinizi başkalarına öğretin: Öğrendikleriniz bir arkadaşınıza, kardeşinize öğretmek, anlatmak öğrendiklerinizi pekiştirmeniz için yararlı olacaktır.
9. Zor konular için fazladan vakit harcayın: Bazı konular çok kolay öğrenilir de kimileri o kadar kolay öğrenilmez. Zorlandığınızı düşündünüz konularda pes etmeyin, farklı teknikler ve yollar kullanarak çalışın ve dikkatli olun.
10. Öğrenim şeklinizi çeşitlendiriniz: Son ve en mükemmel yol alışık olduğunuz rutini değiştirmektir. Alışkın olduğunuz yerden farklı bir yere çıkın veya hep gece çalışıyorsanız birkaç dakikada olsa gündüz çalışmaya başlayın.
Kendiniz için yapacağınız her yenilik öğrenmenizi kolaylaştıracak ve bilgilerinizin geçerliliğini koruyacağı yeni bir yoldur.
muratdincer
www.kisiselbasari.com