Johannesburg’da 57 milyon tonluk kömür rezervi işleten VTG Holding bu yıl 6 milyon tonluk üretim yapacak. Hedef yeni şirketler satın alarak Amerika’ya da kazma vurmak
Dünyanın dört bir yanında başarılı işlere imza atan Türk girişimciler artık yeraltında da varlıklarından söz ettiriyor. 2006’da Güney Afrika’nın ticari başkenti sayılan Johennesburg’da madencilik yapmak üzere kurulan VTG Holding, Türkiye ve dünyada yeni maden yatırımlarına hazırlanıyor. Güney Afrika’daki cirosunu 5 yılda yüzde 300 artıran ve Johannesburg’da iki sahadan çıkardığı kömürü Türkiye’ye satan şirket, geçen yıl 110 milyon dolarlık ciro elde etti. Bu yılki beklenti ise 300 milyon dolar.
İFLASTAN KURTULDU
Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kantarcıgil ve ODTÜ Mühendislik Fakültesi’nden arkadaşları Vuslat Bayoğlu ile Tarık İmre’nin Güney Afrika macerası 10 yıl öncesine dayanıyor. Nelson Mandela’yla birlikte birçok ekonomik fırsat sunan bu maden ülkesinde çok sayıda iş kurup birkaç kez iflas eden üç arkadaşın kaderi, Johannesburg’da satın aldıkları araziden yüksek kalorili kömür çıkınca değişmiş. Gökhan Kantarcıgil, “Bir siyah ortakla işe başladık. 10 keşif yapıldı, hepsi de başarısız oldu. Cebimizde ne varsa tüketmiştik ki en son sondajda kömür rezervi bulundu. Bir ayda 2 bin 600 dönümlük arazide 60 sondaj yapıldı ve 10 milyon ton kömür bulundu” sözleriyle anlattı bu dönemi. Hakkano Colliery ve Schoongezicht olmak üzere iki kömür madeninde üretim yapan ortakların beş sahada daha arama çalışmaları sürüyor. Kantarcıgil, kömürün büyük bölümünü Samsun’daki Yıldırım Holding’e sattıklarını belirtti.
ÇALDAĞ’A 450 MİLYON $
Türkiye’deki faaliyetlerini OreMine Madencilik, VTG Nikel, VTG Bakır ve VTG Kömür şirketleriyle yürüten holding geçen yıl Türkiye’nin en büyük nikel rezervine sahip Çaldağ nikel madenini European Nickel’den (ENK) 40 milyon dolara satın almıştı. Madende 33.2 milyon tonluk nikel rezervi bulunduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Kantarcıgil, buradaki nikel arama çalışmalarının devam ettiğini ve dünyada ilk kez kullanılacak bir sistem üzerine çalıştıklarını söyleyerek, “100 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yaptık. Daha 450 milyon dolar yatıracağız. Hedefimiz 2014’te üretime geçmek e 1 yılda 300 milyon dolarlık ciro elde etmek” şeklinde konuştu.
Kolombiya ve Mozambik takipte
Şirket satın alarak büyümeyi planlayan VTG Holding, halen üretim yaptığı Kolombiya’nın yanı sıra kısa vadede Mozambik uzun vadede ise Kanada, Avustralya ve ABD’de madencilik yapmayı hedefliyor. Gökhan Kantarcıgil, Vuslat Bayoğlu ve Tarık İmre’nin isimlerinin başharflerinden adını alan şirket, 5 yılda 120 milyon dolarlık yatırım yaparak kömürde 10 milyon tonluk üretim yakalamayı ve 4 milyon ton kömür ihraç etmeyi planlıyor.
Sabah