Hazar bölgesi ve Ortadoğu’nun doğalgaz kaynaklarını Avrupa’ya ulaştırması hedeflenen Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin resmi Sözcüsü Christian Dolezal, “Nabucco, 4 milyar Euro’yu sadece Türkiye’deki inşaata yatıracak” dedi….
NABUCCO Boru Hattı Şirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal, boru hattının geçeceği güzergah çevresinde yapılan teknik çalışmalarda sona gelindiğini belirtti. Dolezal, 2012 sonunda başlanacak inşaat çalışmaları sırasında yalnızca Türkiye’de 4 milyar Euro’luk yatırım yapılacağını açıkladı.
20 noktada toplantı
Özellikle Türkiye’de çok iyi bir ilerleme sağladıklarını anlatan Dolezal, şöyle konuştu: “Türkiye’de halkın katılımıyla 20 bölgede 50’yi aşkın toplantı gerçekleştirdik. Bir sonraki adımımız bu değerlendirmenin raporunu Çevre ve Orman Bakanlığı’na sunmak olacak. Bu toplantılar Nabucco güzergahı üzerinde yer alan diğer ülkelerde de yapıldı. Geçtiğimiz ağustosta hissedarlar besleme hattını İran’a değil, Irak-Ürdün sınırına yapma kararı aldı. Bu önemli bir karardı. İran’a yönelik yaptırımlar nedeniyle buraya bir boru hattı yatırımı yapmak imkânsız hale geldi. Irak besleme hattı için zemin etüdü çalışmaları devam ediyor. Mayıs’ta bu çalışmaların bitmiş olacağını düşünüyoruz. Bu çalışmalar sonucunda hattın net güzergahı belirlenecek.”
Botaş hatlarına paralel
Hattın çevreye ve bölgede yaşayan insanlara etkisini asgari seviyeye indirmenin önemli olduğunu vurgulayan Dolezal, “Bu nedenle zemin etüdü çalışmalarında pek çok etkeni inceliyoruz. Özellikle Türkiye’de Nabucco boru hattı, Botaş’ın mevcut hatlarının güzergahını izleyecek. Bildiğimiz bir koridor olacağı için de inşaatı daha çabuk bitecek. İnşaat aşamasında ise, hattın en uzun bölümünün geçeceği Türkiye’ye 4 milyar Euro’luk yatırım yapılacak” dedi.
Avrupa’ya gaz kapısı
Nabucco Projesi’nin Türkiye’nin doğalgaz merkezi olma hedefi için de önemli bir adım olduğunu dile getiren Dolezal, şunları söyledi: “Gazın Türkiye’den, Orta Avrupa’nın en önemli doğalgaz dağıtım merkezlerinden biri olan Avusturya’daki Baumgarten’a gelmesi çok önemli. Ankara’dan Baumgarten’a direkt bağlantı olması, Türk enerji şirketleri için pek çok yeni iş olanağını da beraberinde getirecek. Hem Baumgarten’da doğalgaz ticareti yapabilecek, hem de direkt olarak müşterilere satabilecekler. Bunu bugün yapamazsınız çünkü direkt bağlantı yok.”
Her şey zamanında ilerliyor, ihtiyacımız açık taahhüt
NABUCCO’nun belirlenen takvimde ilerleyip ilerlemediğiyle ilgili olarak da konuşan Nabucco Boru Hattı Şirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal, şu bilgileri verdi: “Nihai yatırım kararından sonra hemen kapasite rezervasyonu ve inşaata başlayacağımıza inanıyoruz. Bunun için belirlediğimiz tarih 2012 sonu. İnşaat eş zamanlı olarak bütün ülkelerde başlayacak. Daha sonra hatlar birleştirilecek. Başlamadan önce tedarikçi ülkelerden açık taahhüde ihtiyacımız var. Yani Azerbaycan ve Irak’la tedarik anlaşmalarını bu yıl içinde tamamlamamız gerekli. Yalnızca Azerbaycan’ın bile Nabucco’ya yetecek kadar doğalgazı var. Irak’ta da çok büyük kaynaklar var. Nabucco’ya gazın yetmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Azerbaycan ve Irak gazı şu anda garantili değil ancak destekleyici çok fazla siyasi açıklama var. Türkmenistan da doğalgaz sağlama konusunda oldukça istekli.”
Fukuşima Avrupa’nın bakışını güçlendirdi
AVRUPA’nın Nabucco’ya desteğinin azalmadığını belirten Nabucco Boru Hattı Şirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal, şunları söyledi: “Japonya’da yaşanan trajedi, Avrupa’daki enerji tartışmalarının yönünü değiştirdi. Nükleere olan destek çok azaldı. Bu doğalgazın yeniden ivme yapacağını gösteriyor. Doğalgaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi de bir kere daha önemini arttırıyor. Komisyonun Nabucco’ya desteği var. Biz yarış kazanmaya çalışmıyoruz. Bu proje devam edecek, o nedenle hattı doğru düzgün yapabilmek için zamanı kullanacağız. 2030’da Avrupa artık doğalgaz üretemez durumda olacak, o nedenle bugünkü taleple arasında büyük farklılıklar da olacak.”
Hürriyet/Merve Erdil