1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Müteahhitler Umutsuz!

Geçen yıl inşaat sektöründe müteahhitlerin umduğunu bulamadığını ifade eden İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, İnegöl’de 4 kat meselesi çözülemediği takdirde, 2013 yılının da aynı.

muteahhitler-umutsuz

Geçen yıl inşaat sektöründe müteahhitlerin umduğunu bulamadığını ifade eden İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, İnegöl’de 4 kat meselesi çözülemediği takdirde, 2013 yılının da aynı geçeceğini ileri sürdü.

Müteahhitliğin mesleki bir tarifinin olmadığını ifade eden Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, “Bundan dolayı önüne gelen müteahhitlik yapıyor. Türkiye’de yaptığımız inşaatlar bu yüzden kalite olarak 50. sırada gözükmektedir. Oysa yurtdışında Türk müteahhitlerin yaptığı inşaatlar kalite bakımından dünyada ikinci sırayı almaktadır. Ama aynı müteahhitlerin Türkiye’de yaptığı inşaatlar 50. sıradadır. Bunun da sebebi Türkiye’de Müteahhitler Odası’nın olmamasıDIR. Bundan dolayı bizim mesleğimiz, yönümüz şu anda belli değil. İnegöl’de yapılan yeni hastanenin, diş hastanesinin ve en son Halk Eğitim Merkezi binasının durumunu görüyorsunuz. Hepsi yarım kaldı” dedi.

İnegöl’de TOKİ tarafından yapılan yatırımları değerlendiren Baykan, “İnşaata başlarken bu işin başında mimarı, mühendisi, denetim firması, belediye ve müteahhit olmak üzere 5 tane kurum var. Ama 5 tane kurumun başında mimar veya mühendis geliyor. Aslında müteahhit gelmesi lazım. Mimar projesini çiziyor. Mühendiste statiğini yapıyor. Denetleme firması da parasını alıyor, ara sıra gelip denetimini yapıyor. Belediye ise ruhsatı verdiği zaman devreden çıkıyor. Arsayla müteahhit baş başa kalıyor. Onun hafriyatından başlıyoruz, inşaatı, çatısı, boyası, satışı, zararı, karı her şeyi bize ait. Allah göstermesin, bir depremde yıkıldığı zaman hapse atılacak olan da biziz. Bu konuda gerçekten müteahhitlerin söz hakkı olması lazım. Olmadığı zaman da gördüğünüz gibi Devlet Hastanesi, Diş Hastanesi ve Halk Eğitimi Merkezi inşaatları gibi işler yarım kalır. Bu da nereden kaynaklanıyor? TOKİ’den ihaleyi alan müteahhit gelip işi yapmıyor. Bir kaç el değiştirerek yapılıyor. Bu da çok yanlış bir uygulama. Biz TOKİ’nin İnegöl’e gelmesine, TOKİ’nin konut yapmasına, hastane ve sanayi inşaatları yapmasına karşıyız. Biz onu yaparız, zaten yapıyoruz da. TOKİ dar gelirliye konut üretsin. Ama sadece dar gelirliye. Adı dar gelirliye oluyor ama bakıyorsunuz, bin 200 tane konut yapılıyor, 150-200 tanesi dar gelirliye bin tanesi lüks daireler. Müteahhit usulü yapılıp satılıyor. Biz buna karşıyız” diye konuştu.

2012 yılının İnegöllü müteahhitler açısından iyi geçmediğini belirten Fahrettin Baykan, “2012 bize göre çok kötü geçti. 2011 yılında toplam 3 bin konut yapıldı. 2012’de ise bu kadar olacağını tahmin etmiyorum. Bina satışlarında da sıkıntı çekiyoruz. Dubleks satacak büyük aileler kalmadı. Herkes ayrı oturmak istiyor. Onun için satmakta biraz güçlük çekiyoruz. İşte zaman zaman gündeme getirdiğimiz 4 kat sorunu çözülemedi. Belediyeye defalarca söylememize rağmen bu 4 kat olayını çözemedik. Ama artık İnegöl Bursa Büyükşehir’e bağlandı. Uygulama tam anlamıyla devreye girdiği zaman bunun çözüleceğine inanıyorum. Belki de Büyükşehir’e bağlanmadan İnegöl Belediyesi bu işi çözebilir. Bu çözüldüğü zaman 2013 yılının tamamen rahat geçeceğine inanıyorum. 4 kat sorunu çözülürse arsa sahiplerine müteahhitler istediği daireyi verebilir. Dolayısıyla kendiliğinden kentsel dönüşüm sağlanır. Bu sayede daire fiyatları 8-10 bin lira düşebilir” dedi.

2013 yılındaki beklentilerinin gerçekleşmesi için 4 kat izninin çıkması gerektiğini belirten Baykan, “Bütün sorun, işimize takoz koyan madde dublekslerin oluşu. Dublekslerin satışı sıkıntı. A firmasının çatısı biraz yüksek. B firmasının çatısı biraz düşük. Bu tip dedikodular da 4 katla ortadan kalkar. Belediye de rahat eder, bizde rahat ederiz. İnegöl’ün 17 mahallesinde çok eski evler var. Bu evlerin sahipleri 4 katın çıkmasını bekliyor. 4 kata çıktığı zaman her şey kendiliğinden çözülecek. İşlerin iyi olması için inşaat sektörünün iyi olması lazım. İnşaata takoz koyarsanız, hiç bir şey olmaz” dedi.

İHA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Türk Müteahhitler Rotayı Suudi Arabistan’a Çevirdi

Türk müteahhitler yılın 9 ayında 2,3 milyar dolarla yurt dışında en çok Suudi Arabistan’da iş …