Müteahhit Nasıl Seçilir
Müteahhit firma seçerken size yardımcı olması için şu maddeleri hazırladık.
Herşeyden Önce
1. Müteahhit Nedir, Yasal Tanımı ile öğrenin. Bunun için size bir sayfalık bir metin hazırladık, buraya tıklayarak Müteahhitluk ve alt-müteahhitlik nedir öğrenebilirsiniz, böylelikle işin temelini kavramış olursunuz.
2. Borçlar ve Sözleşme Hukuku kanunlarını öğrenin, çünkü Müteahhitluk sözleşmesi yapmanız gerekir. Bunun için Dr. Halil AKKANAT’ın “Müteahhitluk Sözleşmesi” adlı bir kitabı vardır, bu kitabı almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Düşünün ki bu işin bir kitabı var, çünkü ciddi bir iş.
3. Müteahhitluk sözleşmesi yazabildiğinizden veya sözleşme okuma konularında ustalık kazandıktan sonra ikinci aşamaya geçebiliriz.
4. Eğer çalışmayı düşündüğünüz Müteahhit şüpheli gözüküyorsa, şüphelidir. Bitirdiği bir işi görmek istediğinizi söyleyip test edin, şüphenizi gideremiyorsanız vazgeçin, çünkü güvendiğiniz bir inşaat Müteahhitu ile çalışmanız çok önemli.
İkinci Aşama – Hangi firmaları Müteahhit olarak seçmeyin
1. Vergi tabelası olmayan şirketler. Vergi tabelası yasal zorumluluk, firma veya şirket olmayıp da bireylerle hiç uğraşmayın başınız ağrır.
2. Vergi tabelası üç-dört senedir sıfıra yakın yada eksi gözüken firmalara güvenmeyin. (yüksek bir ihtimalle vergiden çalıyordur. Vergiden çalan firma, tuğladan, çimentodan, betondan, işçilikten de çalabilir, o yüzden yapınızın sağlamlığı, ve bazen kendi hayatınız riske girebilir. Yasal uyarı: bu bir ekonomist olarak kişisel görüşümdür ve bir iddia değildir, yani bir ihtimal var.)
3. Sözleşme yapmak istemeyen firmalara güvenmeyin, sözleşme seve seve yada seve seve yapılması gereken birşeydir. Seve seve sözleşme yapmayan firmalar sizi seve seve yapmak istemekte olabilirler
4. İş garantisi vermeyen firmalar; iyi Müteahhitler iş bitiminden sonra garanti vermektedirler, iş bitiminden sonra ben karışmam diyen firmaya siz de karışmayın muhattap olmayın.
Üçüncü Aşama – İpuçları
1. Mühendis veya Mimarların sahibi olduğu firmalar görece olarak daha iyi, güvenilir ve en azından size karşı daha kibar olabilirler (Yasal Uyarı: tamamen kişisel fikrimdir.).
2. Mühendis veya Mimar dahi olsa sözleşme şart, vergi tabela kontrolü vs gibi diğer ipuçları hala geçerli.
3. Makine parkı olan firmalar ve benzer bir işi daha önceden yapmış firmaların işinizi iyi bir şekilde yapma ihtimali daha yüksektir.
4. İşi verseniz bile rutin kontroller yapmanız şarttır.
5. Kontol için harici bir firma tutabilirsiniz tabi ki Müteahhitun arkadaşı olmasın!
6. Pazarlığınızı yapın, başka firmalardan da fiyat teklifi alın fakat unutmayın, bazı firmalar size ucuz teklif verip sonra da iş pahalıya çıktı diyeceklerdir, işin maaliyetini bilmiyorsanız çok alakasız bir kuruluşa maaliyet hesabı yaptırabilirsiniz ve proje fiyatı hesaplatın, çünkü bazen iyi Müteahhit firmaları pahalı diye kaçırabilirsiniz.
Kaynak: Anahtar Teslim İnşaat