Devlet Modern Ahır projelerine, yeni ahır inşaatına, yeni modern ahır yapımına hibe vermektedir. Ayrıca devlet destekli hayvan alımları, hayvancılık kredi veren kurumlar, kosgeb hayvan desteklemeleri gibi konularda hakkında bilgi edinmek isterseniz makalemizi okuyun.
Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ no:2015/4) kapsamında “Ahır ve ağıl inşaatları için P hibe desteği” başvuruları başlamış olup, son başvuru tarihi 31 Mart 2017′dir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca Hibe Programı kapsamında yeni ahır ve ağıl inşaatları için %50 hibe desteği verilecek. Tebliğ gereğince hibe desteklemesinden yararlanacak gerçek ve tüzel yatırımcıların;
Bakanlık Türkvet veri tabanına veya Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması,
En az 10 en fazla 49 baş anaç sığır (15 ayı doldurmuş dişi) veya en az 100 en fazla 200 baş anaç koyun-keçi (12 ayı doldurmuş dişi) kapasiteli işletmeye sahip olması
İşletmelerinin başvuru tarihinden en az 1 yıl önce kayıt altına alınmış ve aktif işletmesi olması gerekmektedir. İşletme devri kabul edilmemektedir.
2017 yılı için başvurular Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Ocak, Şubat ve Mart aylarında alınacaktır. Son başvuru tarihi ise 31 Mart 2017’dir.
İnşaat yapımı için başvuru evrakları:
1-İşletme Kayıt Belgesi
2-Hayvan Listesi
3-Tapu
4-Onaylı Nüfus Kayıt Örneği
5-Yatırım Yapılacak Arazide İpotek Olmadığına Dair Belge
6-Hibe Başvuru Formu (Ek-1)
7- Ön Proje Formatı (Ek-2)
8-Tahmini Sabit Yatırım ve Termin Plan Tablosu (Ek-4)
9-Varsa ÇKS ( Çiftçi Kayıt Belgesi ) belgesi
10-Varsa hayvancılık konusunda eğitim belgesi,sertifika vb. belgeler
2017 yılında Devlet destekli hayvancılık kredisi nasıl alınır? diye soruyor iseniz, artık köye dönüş yapıp, büyükbaş hayvancılık yapmayı düşünenlerden olmalısınız. Ya da bir çiftlik kurup küçükbaş hayvancılık ile uğraşıp, koyun, keçi alıp süt, peynir gibi gıdalardan para kazanmayı, kurbanlık hayvan yetiştirip, kurban bayramında satmayı düşünüyor olabilirsiniz. 10 koyun, 2 inekle tarım çiftliği kurulmaz. Bunu baştan belirtelim.
Hayvan kredisi veren kurumlar ve kosgeb
Hayvancılık kredisi almak istiyorum diyenlerin bir çoğu KOSGEB’ in kapısını çalıyor ve ben hayvan alacğaım para verin diyor. Sizlere üzülerek söylüyorum ki, kosgeb canlı hayvan alımı için malesef kredi vermiyor. Kosgeb sadece hayvancılık yapmak isteyenler için, tesis, çiftlik kurulumu, ürünlerin paketlenmesi veya hazırlanması, süt sağma makinesi gibi modern hayvancılık aletleri için hayvancılık kredisi vermektedir. Kosgeb 50.000 TL. hibe kredi ve 100.000 TL. sıfır faizli devlet destekli teşvik kredisi vermektedir ancak daha önce de söylediğimiz gibi bu kredi hayvan alımı için kullanılamaz.
Hayvancılık kredisi veren bankalar
Bilindiği üzere ülkemizde 3 devlet bankası var. Bu bankalar Vakıfbank, Halkbankası ve Ziraat Bankasıdır. Bu bankalar Halkbank esnafa, Vakıfbank memura, Ziraat bankası tarıma ve çiftçiye kredi veriyor. Hayvancılık yapmak için geri ödemesiz hibe kredileri unutun. En azından 2016 eylül ayı için durum böyle. 2017 yılında bir 30 bin hibe verileceği söyleniyor.
Ziraat Bankası hayvancılık kredisi
Ziraat bankası büyükbaş hayvancılık kredisi 2 madde halinde incelemek istiyorum.
1. Büyükbaş Süt Hayvancılığı Kredisi (Süt parası satarak para kazanmak isteyenlere) (TAVSİYE ETMEM)
2. Büyükbaş Besicilik Kredisi (Besicilik yapmak isteyenlere) (PARA KAZANDIRAN YÖNTEM)
Büyükbaş süt hayvancılığı kredisi
10 inek almak isterseniz Ziraatin kapısını çalabilirsiniz. 3-5 inek için kredi alamazsınız. Bu demek oluyor ki, ziraat bankasından büyükbaş hayvancılık yapmak isteyen çiftçiler gerekli şartları taşımaları koşulu ile inek kredisi alabilirler.
Besicilik (yetiştirip satmak)
Yine 10 büyükbaş hayvan almak isterseniz veya 3-5 hayvanınız olup da sayıyı 10 yapalım diyorsanız, ziraatten kredi çekebilirsiniz. Büyükbaş hayvancılıkta süt hayvancılığı para kazandırmaz. Asıl para kazandıran besiciliktir. Bu sebeple sütbank, inek bank gibi projeler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple kredi çekmeden durumu bu doğrultuda değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
Küçükbaş koyun ve keçi yetiştiriciliği
Ziraat en düşük koyun yetiştirene 50 koyun, keçi yetiştirene 25 keçi alma şartı koşuyor. Dikkat edilmesi gereken nokta burada bahsedilen kredi küçükbaş hayvanları süt için yetiştirilmesidir.
Ancak ben koyun, keçi besiciliği yapıcam diyorsanız, 100 koyun veya keçi için ziraatten kredi alabilirsiniz.
ZİRAAT HAYVAN KREDİSİ FAİZLERİ YILLIK %0,5 ORANINDADIR.
Süt sığırcılığı kredisi ve şartları
Ziraat Bankası Damızlık Süt Sığırcılığı kredis nasıl alınır diyenler için; Manda veya Holstein Siyah Alaca, Holstein Kırmızı Alaca, Brown Swiss, Simental (Flekvi) ve Jersey ırkı hayvanlarla 10 baş ve üzerinde işletme kurmak ve/veya kurulu işletme kapasitesini 10 baş ve üzerine çıkarmak isteyen üreticilerine Damızlık Süt Sığırcılığı Kredisi vermektedir. Bu kredi aşağıdaki alanlar için verilmektedir.
DÜVE: Ziraatten damızlık düve yetiştirmek için en az 50 baş için hayvan kredi çekmeniz şarttır.
KÜMES HAYVANLARI: Tavuk çiftliği için de, 1.000 adet yumurta tavuğui bin adet ördek kaz vs. hindi için 5.000 adet hayvan kredi kredi alabilirsiniz.
Hayvan kredisi çekmek için gerekli evraklar nelerdir?
Ziraat Bankası ister küçükbaş, ister büyükbaş, ister damızlık, ister süt hayvancılığı kredisi çekmek isteyenler için bütün üreticileri Ziraat Bankası şubelerine bekliyor. İnternet sitesinde yayınlamış olduğu hayvancılık kredisi çekmek için gerekli belgeler; Çiftçi Belgesi/ÇKS Belgesi, Tarımsal işletmesini tevsik edici belgeler (tapu kaydı, kira kontratı, v.b), Krediye karşılık gösterilecek teminatlara ilişkin belgeler, Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu ve Nüfus cüzdanı gerekmektedir.
Sizde hayvancılık kredisi nasıl alınır diye düşünüyor iseniz, büyükbaş veya küçükbaş hayvancılık kredileri kapsamında Ziraat Bankası Şubelerini ziyaret edebilir veya İnternet Üzerinden Kredi Başvurusu yapabilirsiniz. 2017 yılında da verilecek olan teşvik ve destekler için sitemizi takip edebilir, hayvan kredisiçekerek kendi işinizi kurabilirsiniz.
2017 yılı DAP projesi kapsamında yeni ahır, ağıl inşaatı yatırımlarının desteklenmesi ile ilgili müracaatların 1 Ocak-31 Mart 2017 tarihleri arasında alınacağını belirten Çolakoğlu, “Başvuru tarihinden en az bir yıl önce ‘Bakanlık Türkve’ veri tabanına veya ‘Koyun Keçi Kayıt Sistemine’ kayıtlı olan, en az 10 en fazla 49 büyükbaş, veya en az 100 en fazla 200 baş anaç koyun, keçi kapasiteli aktif işletmesi olan gerçek ve tüzel kişilerin ahır, ağıl inşaatı yatırımlarında yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacaktır” dedi.
Ahır Yapımı % 50 Devlet Desteği
Ahır inşaatı yatırımlarında en fazla 147 bin TL verileceğini ifade eden Çolakoğlu, “Ağıl inşaatı yatırımlarında en fazla 50 bin TL tutarında hibe desteği alınabilecektir. Hayvancılık genel Müdürlüğümüz tarafından DAP-GAP-KOP ve DOKAP uygulama rehberi yayınlanmış olup 2015-2018 yılları arasında Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında illerde damızlık sığır ve damızlık koyun, keçi işletmelerinin yeni inşaat yatırımları yüzde 50 oranında hibe desteğinden yararlandırılacaktır” ifadelerini kullandı.