Yılda 11 milyar dolarlık üretim gerçekleştirerek 1,5 milyar dolarlık ihracat yapan mobilya sektörü, Çin Uluslararası Mobilya Fuarı’nda yeni tasarımlarını tanıttı. Fuarda büyük ilgi gören mobilya üreticileri, ABD ve Avrupa’daki problemler sebebiyle Orta Asya ve Afrika ülkelerini yeni büyüme alanı belirledi
50 bin tesiste yılda 11 milyar dolarlık üretim gerçekleştiren ve 180 ülkeye 1,5 milyar dolarlık ihracat yapan Türk mobilya sektörü, yeni pazarlara açılmak amacıyla, dünyanın en büyük mobilya fuarı Çin Uluslararası Mobilya Fuarı’na (CIFF 2012) katıldı. Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde, İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) ve İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği tarafından katılım sağlanılan fuarda Mondi, Çilek, Doğtaş, İpek, Yataş, Alfemo, Konfor, Yağmur, Gentaş ve Yücel Mobilya ürünlerini sergiledi.
Fuarda büyük ilgi gören Türk mobilya sektörü, yeni rotasını belirledi. FSC belgesi mecburiyeti sebebiyle ABD pazarını kaybeden, AB’de de problem yaşayan mobilyacılar yeni dönemde Orta Asya ve Afrika’ya yayılacak. Üç gün süren fuarı değerlendiren İstanbul Ağaç, Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, aralarında İngiltere, İtalya, Kanada, ABD ve Çin’in de bulunduğu ülkelerin fuarda mobilya ürünlerini görücüye çıkardığını söyledi. Fuarda yeni tasarımları inceleme fırsatı bulduklarını vurgulayan Tever, “Öyle tasarımlar gördük ki; Türkiye’de 15 bin dolara satabileceğiniz bir ürünü 3 bin dolara satabiliyorlar. Buradan da anlaşılacağı üzere, mobilyayı ucuza mal eden ülkeler her zaman kazanıyor.” dedi. 136 milyar dolarlık dünya mobilya ihracatında Çin 39,5 milyar dolarlık ihracatla pazarın yüzde 29’unu elinde bulunduruyor. 10,3 milyar dolarlık ihracatla Almanya ikinci, 10,6 milyar dolarla İtalya üçüncü sırada. Türkiye’nin ise 1,7 milyar dolarlık ihracat rakamıyla dünya pazarının oldukça gerisinde olduğunu vurgulayan Abdullah Tever, sektörün 2023 yılı ihracat hedefini 6 milyar dolar olarak açıkladı. Tever, “2023 hedefimizi yakalarsak dünya pastasından yüzde 2’lik paya ulaşacağız. Bu hedefe ulaşmak için de Orta Asya ve Afrika ülkelerinde aktif olmak zorundayız. Yeni rotamız bu ülkeler.” diye konuştu. Sektörün 180 ülkeye ihracat yaptığını belirten Tever, ABD ve Avrupa’da yaşanan problemler sebebiyle, bu ülkelere ihracatta zorlandıklarını bildirdi. Açığı kapatmak için Orta Asya ve Afrika’ya yöneleceklerini vurgulayan Tever, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mısır, İran, Suriye ve Libya sorunlu. Bu ülkelerde yaşanan sıkıntılar sektörümüzün istikrarını etkiliyor. Amerika yaklaşık 35 milyar dolarlık mobilya ithalatı gerçekleştiriyor. Dünya mobilyasının yüzde 25’ini Amerika satın alıyor. Ancak FSC belgesi zorunluluğu sebebiyle Türkiye bu ülkeye ihracat yapamıyor. 2 aydır da gümrüklerde CITES belgesi şartı aranıyor. Bu belge de AB standartları gereği isteniyor. Dolayısıyla Avrupa ülkeleri ihracat açısından zorlu bir pazar olacak. Yeni pazarlar şart.”
Zaman