Tamer Heper, Posta Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde “Devlet satmaz” başlıklı yazıyı kaleme aldı. Biz beş kardeşiz. Anne ve babamız öldü bize iki ev iki de arazi kaldı…
SORU: Biz beş kardeşiz. Anne ve babamız öldü bize iki ev iki de arazi kaldı. Evlerden birinde kız kardeşimiz oturuyor ve annemiz hastayken kız kardeşimiz annemize bu evde bakmıştı. Şimdi kız kardeşimiz evin kendisine verilmesini istiyor. Bir erkek kardeş hariç diğerleri buna razıyız. Şayet bu konuda kardeşimiz ikna olmazsa, kız kardeşimiz bu evden çıkarılır mı, yoksa devlet satışa çıkarır mı? • E.M.
CEVAP: Anne ve babanızın ölümü ile tüm malvarlıkları siz beş kardeşe kalmış. Bu durumda annenize bakılan evde oturan kız kardeş de elbette ortaklar arasında yer alıyor. Kendisi ortaklar arasında yer aldığı için beşte bir hisse ile dahi olsa bu yerin maliki. Evet tam malik değil ama hisseli ortaklardan. O halde kendisi burada malik sıfatı ile oturuyor. Yani onu oradan çıkartmak mümkün değil. Dilediği kadar oturabilir. Peki aranızda paylaştırılır mı? Evet aranızda paylaştırılabilir. Bu hususta öncelikle aranızda anlaşıp anlaşamadığınıza bakılır. Şayet kendi aranızda anlaşıp paylaştırma yapabiliyorsanız, (ki en güzeli budur) paylaşırsınız ve tapuya gidip paylaşma şartlarına göre adınıza tescil yapabilirsiniz. Ancak anladığım kadarı ile anlaşamıyorsunuz. Bu halde mahkemeye başvurmak gerekecektir. Böyle bir dava ortaklığın giderilmesi davası değildir, böyle bir dava mirasın paylaşılması davasıdır.. Konu herhangi bir gayrimenkul değil, mirasın tümüdür. Böyle bir davada hakim eşit paylara sahip kişilere eşit değerde mal ayırır ve terekeyi böylece paylaştırmış olur. Bunun sonunda da gayrimenkulun satışı söz konusu değildir. Yani sorunuzun içinde bulunan “Devlet satarını?” sorusunun yanıtı da budur. Bu davada devlet satmaz.
Posta/Tamer HEPER