GÖMLEĞİNİZİ MESLEĞİNİZE GÖRE SEÇİN…
Gömlek şüphesiz erkeğin vazgeçilmezi. Peki hiç farklı meslek gruplarından insanların farklı türde gömlekleri tercih ettiklerini düşündünüz mü? Öyleymiş. 2003 yılında kurulan ve kısa bir süre önce Kanyon Alışveriş Merkezi”nde üçüncü mağazasını açan Milimetric markasının ortağı Kağan Gökalp meslek gruplarına göre gömlekleri sınıflandırdı ve Türk erkeklerinin gömlek alırken nerelerde hata yaptıklarını anlattı.
İnsanlar mesleklerine göre gömlek seçimi yapıyorlar mı?
Türkiye”de bankaların bir dönem güven sorunu vardı. Beyaz duruluğu, saflığı, dürüstlüğü temsil ettiği için bankacıların gömlek rengi beyazdır. Sosyolojide mavi yakalı, beyaz yakalı terimleri vardır. Eskiden iki renk gömlek üretilirmiş. Fiziksel işlerde çalışanlar gömlek çabuk kirlenmesin diye mavi gömlek, üst sınıflara mensup insanlar da beyaz gömlek giyerlermiş. Politikacılara mavi gömlek çok yapıyoruz. Onlar seçmenlerine “Ben sizden biriyim” mesajını veriyorlar. Ecevit işçi sınıfını temsil ettiği için hep mavi gömlek giyerdi. Demirel beyaz giyer. Reklamcılar fikir liderleri oldukları için iddialı giyinmek zorundalar. Toplulukta dikkat çekmek için turuncu, fıstık yeşili gömlekleri tercih ediyorlar.
“Her erkeğin tarzına uygun bir yaka modeli bulması lazım”
-Şu an neler moda ve demode?
-Cep demode. Artık kravat takılmadığı için iddialı yaka modelleri moda. Her erkeğin tarzına uygun bir yaka modeli bulması lazım. Dokulu, kendiliğinden desenli beyaz gömlekler çok satıyor. Kol düğmeleri çok ilgi çekiyor. Geçenlerde bir müşterimiz geldi, Meclis”te konuşurken herkes eline bakıyormuş, o da “Acaba elim mi kirli?” diye düşünmüş. Konuşmasını bitirdiğinde herkes gelip kol düğmesini nereden aldığını sormuş.
-Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor?
-Bizim müşterilerimizin hazır gömlek bulamayan kilolu insanlar olduğunu düşünürler. Halbuki müşterilerimizin yüzde 90”ı spor yapan, fiziği düzgün insanlar. Türk markalarının mağazalarında satılan gömleklerin kalıbı hafif göbekli Türk erkeğine göre çıkarıldığı için onlara bol geliyor.
“Rauf Denktaş”ın yaka sorununu biz çözdük”
-Ünlü müşterileriniz var mı?
-Rauf Denktaş”ın yaka sorununu biz çözdük. Kilolu olduğu için kendine uygun gömlek bulamıyordu. Haşmet Babaoğlu, Hıncal Uluç, Mehmet Barlas, Yener Süsoy gazeteci müşterilerimiz arasında. Galatasaraylı futbolcular Volkan Arslan ile Ümit Karan”ın damatlığını biz yaptık. Ali Kocatepe, Işın Çelebi, Efes Pilsen Asbaşkanı Çetin Çeki ve Tuncay Özilhan da müşterimiz.
-Size göre Türkiye”nin en iyi giyinen, tarz sahibi erkekleri kimler?
-En iyi giyinenler Fatih Altaylı, Güneri Cıvaoğlu ve Faruk Süren. Politikacılardan Mustafa Sarıgül iyi giyiniyor.
Kim nasıl gömlek seçer?
“Pembe olmaz, bizi bozar”
Gazeteciler, sporcular, mimarlar ve doktorlar ne tarz gömlek giyiyor?
Gazeteciler kalemlerini taşıdıkları için cepli gömlek giyiyor. Hatta birkaç gazeteciye cebin artık çok demode olduğunu söyledim, “Benim silahım kalemimdir” dediler. Kimisi iki cepli gömlek yaptırıyor, bir cebine purosunu, diğer cebine kalemini koyuyor. Sporcular fizikleri müsait olduğu için bedene oturan gömlekler istiyor. Holding patronları beyaz gömlek tercih ediyor. Hatta çizgili gömlek önerdiğimizde “Bu çok spor. Bununla kravat takılmaz” gibi şeyler söyleyenler oluyor. Ama artık pembe gömlek giyen işadamları da var.
Mimar ve mühendisler rahatlığa çok önem veriyor, oranlara ve simetriye dikkat ediyorlar. Gömlek diktirirken gömlek mühendisliği yapar gibi titiz ve itinalı davranıyorlar. Doktorlar iş ortamında hastanın dikkatini dağıtmamak ve güven vermek için beyaz gömlek giyiyor. Ama hafta sonlarında giydikleri gömlekler müthiş iddialı; maviler, turuncular, turkuvazlar, çift kapaklı cepler… İş ortamındaki monotonluğu ve stresi bu şekilde kırıyorlar. Turizmciler genellikle safari gömlekleri giyiyor.
-Yaşa uygun gömlek diye bir şey var mı?
-Türk tüketicisi çevresinin ne diyeceğine çok dikkat ediyor. Yaşı ilerledikçe renkli giyinmeye başlayan erkekler var. Hani olur ya, altına motosikletini çeker, karısını boşar, 18”lik bir adam oluverir. Bir de “Yaşlandım, artık bu bana yakışmaz” diyen ve memur gibi çok klasik giyenenler var. Yaşa göre değil, ten rengine göre gömlek seçimi yapılmalı. Esmer bir toplum olduğumuz için canlı renkler bizde iyi durur. Ama tercih etmiyoruz çünkü kendimize güvenimiz yok. Pembe giyen erkeğe hâlâ eşcinsel gözüyle bakılıyor. Pembe, eflatun, turkuvaz “delikanlı renkler değil”. Bazı müşterilere öneriyoruz, “Yok istemem, bizi bozar” diyorlar. Yavaş yavaş bunlar kırılıyor.
“Damat adayları artık iddialı renklerde aksesuvarları tercih ediyor”
-Siz bir de damatlık hazırlıyorsunuz, değil mi?
-Türkiye”deki en geniş damatlık aksesuvarı bizde. Yelek fular ya da papyon kuşak takımlar tercih ediliyor. Bunlar İtalya, Como”da yapılıyor. Como bu işin dünyadaki merkezi, en kaliteli ipek aksesuvarlar buradan çıkıyor. Damatlık konusunda tüketiciler çok bilinçli değil. Aslında haklılar da; sonuçta insan durmadan evlenmiyor. Kimisi açık renk damatlık giymek istiyor. Giyilebilir ama kır düğünlerinde. Kapalı yerlerde damatlıkta her zaman koyu renkler tercih edilir. Koyu tonlardan çok rahatsız oluyorlarsa biz onu canlı renkte fular, papyon ya da yeleklerle kırıyoruz. Damatlık almaya gelenler “Garsonlarla karıştırılmamalıyım” sözünü çok kullanıyorlar. Bir yıldır çok iddialı renklerde aksesuvarlar, neredeyse kadın takısı gibi olan Swarovski taşlı kol düğmeleri alıyorlar.
“Reha Muhtar yüksek yakalı gömlek giyip uyku tulumuna girmiş gibi haber sunuyordu”
-Türkler gömlek seçiminde ne gibi hatalar yapıyor?
-Mesela İtalyan yakası denen açık yakalı gömleği giymek için çene kemiğinizin ince olması lazım. Bunlar Prens Charles gibi ince yüzlü insanlara yakışır. Bizim klasik yakalı gömlekler giymemiz gerekiyor. İtalyanlar giyiyor diye bizim de açık yakalı gömlek giyip geniş çene yapımızı daha da vurgulamanın manası yok. Sinan Engin”i düşünün; o zaman yüksek yaka modası vardı, giyiyordu. Reha Muhtar bunları giyip uyku tulumuna girmiş gibi televizyona çıkıyor, haber okuyordu. Allah”tan modası geçti de Reha bey artık bunları giymiyor. Bir de Türkler uzun gömlekleri pantolonun dışına çıkarıyorlar. Halbuki dıştan giyilen gömleklerin boyu kısa olmalı çünkü zaten bacak boyumuz kısa, uzun gömlekler görüntü olarak 8-10 cm fark ettiriyor. Omzu dar olan erkekler çok büyük açık yakalı, büyük kafalı olanlar ise çok küçük yakalı gömlekler giyebiliyor. Komik duruyor. Kiloluysanız parlak renklerden kaçınmanız lazım çünkü parlak renkler insanı olduğundan daha kilolu gösteriyor. Kalın çizgili gömlekler de öyle.
Çizgiliye şal desenli
-Gömleğe göre kravat seçimi nasıl olmalı?
-Çizgili gömleğe çizgili kravat takabilirsiniz ama çizgi aralığı birbirine yakın olmalı. Küçük pötikare gömlek üzerine küçük puantiye kravat, geniş kareli gömleğin üzerine iri puantiye kravat takabilirsiniz. Tamamen oranlarla ilgili çünkü gözü yoruyor. Şal desenli kravatı çizgili gömleğin üzerine takabilirsiniz. Rahmi Koç çok takıyor mesela. Gömlek üzerine kravatın rengi kontrast ya da gömlekten birkaç ton koyu olmalı.
Yazan : Melis Alphan
Kaynak : www.milliyet.com.tr