mirrtext (Sistem Komutu)
Miror (aynalama) komutu kullandığımızda yazılarında aynaladığını görmekteyiz. Fakat yazıların simetri olması işimizi aksine yoran bir durumdur. Komut satırına mirrtext+enter yazıp 0’a basmak yeterlidir.
_ALIASEDIT – ALIAS EDIT COMMAND (ALIASEDIT)
bunu en sonra yazıyorum ve diyorum ki, bütün komutları özelleştirebilirsiniz. yani line komutunu isterseniz ayse olarak da yazabilirsiniz. bu kadar daha fazla yazmaya gerek yok :))
Flatten : Mimar’dan gelen dosyalarda 3 boyutlu yani z düzleminde ki değerleri 0 olmayan çizimler mi var korkmayın :) (Reklam gibi oldu :P ) bu komut çizim içinde ki tüm nesnelerin z düzlemlerini rahatça 0’lar fillet yaparken birleşmeyen çizgilerden ve illet olmaktan kurtulursunuz :) bunun için daha önceleri bir arkadaşımızın autocad forumunda yazdığı zapping isimli lisp’i kullanıyordum ama bu komut yeterince iş görüyor. Projede ısıne yarar
Extrim: Trim komutunun biraz farklısıdır, nedir farkı bu arkadaş atıyorum bir daireniz var ve içinden geçen çizgileri yada dışında kalan çizgilerin hepsini trimlemek istiyorsunuz bu komut ile kolayca bu işlem yapılıyor.
Edgemode : Aslında bu normal bir komut değil bir sistem değişkenidir, bu komut için iki değer vardır 1 ve 0. Peki ne oluyor bu ayarı 1 yada 0 yaptığımızda varsayılan olarak 0 gelen bu sistem değişkeni ayarı extend ve trim için yapılmış bir ayar. Normalde extend yakaladığı çizgiye kadar uzar ve trim de kesiştiği yer varsa oradan kırpar bu komutun değerini 1 yaptığımızda ise sizin uzatmak istediğiniz çizgiyi karşıdan görmeyen bir çizginin izasına extendleyebilir yada kesişmeyen iki çizgi olsa bile birini diğerinin bulunduğu noktaya göre kırpabilirsiniz.
Mocoro : Move, copy, rotate işlerini bir arada yapan bir komut. buna bayıldım
Tcase : Text, Mtext, Attributes ve ölçüler üzerinde ki (ölçüler de yazının ne işi varsa) yazıları tek tıklama ile tüm harfleri küçült, büyüt, baş harfi büyüt, tüm baş harfleri büyüt gibi özellikler sunan güzel bir komut.
nokta yakalama komutlarını tek tek seçmek yerine bitcode değerini kullanarak açar.
komutların bitcode ları;
0 NONe
1 ENDpoint
2 MIDpoint
4 CENter
8 NODe
16 QUAdrant
32 INTersection
64 INSertion
128 PERpendicular
256 TANgent
512 NEArest
1024 Clears all object snaps
2048 APParent Intersection
4096 EXTension
8192 PARallel
mesela çizimlerde standart olarak endpoint,midpoint,intersection kullanan birisi bunların değerlerini toplayarak (1+2+32=35) osmode=35 yazdımı bunlar otomatik olarak açılacaktır.
osmode=0 hepsini kapatır.
CTRL tuşu: örneğin üstüste iki çizgi var, komuttayken bu tuşu basılı tutarak nesneler üzerine tıklayın, her tıklayışta seçilebilecek nesneleri size gösterir ve sağ tıkladığınızda istediğinizi seçmiş olursunuz.
SHIFT tuşu: örneğin bir seçim yaptınız ve yanlışlıkla istemediğiniz birşeyleri de seçtiniz, shift’e basıp istemediklerinizi tekrar seçtiğinizde bu sefer “deselect” yapacaktır. shift’e basmak yerine r (remove) da diyebilirsiniz.
TAB tuşu: osnap yaparken size sırayla seçenekleri gösterecektir. örneğin osnap size otomatik olarak endpoint gösteriyor ama siz perpendicular tutmasını istiyorsunuz, tab tuşuna basın ve orada olabilecek ne varsa her basışta sırayla göstersin.
CTRL+TAB: birden çok çizim açıksa pencereler arasında gezinmenizi sağlar. (aslında windows’ta tüm programlar için geçerli)
Yukarı Ok: command line’a daha önce yazdıklarınızı sırayla gösterir. az kullandığınız için kısayol atamadığınız örneğin psltscale falan gibi gıcık komutları tekrar yazmak yerine oka basarsınız ve enter dersiniz.
plan komutu: açılı çizimlerde selection yapmak bazen insanı çileden çıkartabilir çünkü selection penceresi illa ki x-y koordinatlarına dik olarak çıkar. bunu engellemenin bir yolunu bilmiyorum ancak plan düzleminizi değiştirebilirsiniz.
ucs object’ten açılı olan çizgiyi seçin. (ucs ob )
daha sonra plan yazıp iki kez enter’a basın. plan düzleminiz artık açılı bölümü düz olarak görecektir. strecth vb. komutları bu şekilde daha rahat kullanabilirsiniz.
laycur: seçili objelerin katmanını aktif katmana değiştirir.
Express/Text/Automatic text numbering: Merdiven basamaklarını numaralandırmak için süper.
Filter: Quick select benzeri ama bir çok özelliği tek seferde seçebileceğiniz bir komut.
Wipeout: Bloklarla birlikte kullanıldığında çok işe yarar. Örneğin lavabo bloğunuzu altında wipeout oluşturarak redefine edin. Islak zemine yaptığınız hatch wipeout altında kaldığında görünmeyecektir. Böylelikle tefriş değişiklikleri sonrasında yeniden hatch yapma derdi kalmaz. sunu dene guzel bıseye benzıyor
Trim f (fence) dersek toplu budama yapabiliriz. Break f dersek seçtiğimiz iki nokta arasını kırarız, kopartırız.
Quick Select: Bu da vazgeçilmezlerimden; objeleri, blokları, yazıları vs. renk, isim, layer gibi özelliklerini kullanarak hızlı bi şekilde seçip istersek toplu değişiklikler yapabileceğimiz bi komut
Ray komutu, xline komutu bilenler bu komuta çok kolay alışacaktır, xline ile sonsuz 2 line atabiliyorduk, rayin tek farklı sadece bir eksende sonsuz line atabilmesi. Komut satırana ray yazıp enter diyelim. Bir başlangıç noktası belirledikten sonra hangi yöne line atmak istiyorsanız mousenizi o yöne doğru çevirin. Artık sonsuz bir lineniniz var. Özellikle plan üzerinden kesite referans alırken bu komut çok işe yarıyor.
Pattern : Hatch atıcağımız alana uygulanacak taramayı seçiyoruz.
Color: Layerimizi belirliyoruz.
Add: Pick points: Seçim noktasının olduğu kapalı alanı tarar.
Add: Select objects: Seçeceğiniz objeyi tarar, yani polylinelerden oluşan bir alanınız varsa polylineni seçmeniz yeterli olur.
Angle: Açı vermenizi sağlar.
Scale: Hatclerinizi büyütüp, küçültmenize yarar.
Create seperate hatches: Eğer bu alanı onaylarsanız, her hatch ayrı ayrı hatchler olarak kalıcaktır. Onay butonunu kaldırdığınızda hatclediğiniz tüm alanlar tek bir hatch olarak bütün sayılır. Yani silmeye veya düzeltmeye çalıştığınızda hepsi aynı anda çalışır. Bıraz deneme yaparsanız sizde göreceksiniz ki bu komutla çalışmak daha kolay ve zahmetsiz.
Hatch sorunsalı, autocad üzerinde beni ve bence bir çoğumuzu en çok çileden çıkaran durum hatclerin bize yaptığı işkence 😂 HTDLGMODE komutunu biliyorsanız bu kısımı atlayabilirsiniz, ama benim gibi madur biriyseniz hayatınızı kurtacağım!! Sizi bildiğimiz hatch komutundan ayrı bir boyuta geçiriyorum. Komut satırına HTDLGMODE yazıp enter diyoruz, ve tekrar 1 yazıp enter yapıyoruz. Ardından hatch komutuna basıyoruz, ve karşımıza aslında bizim alışık olmadığımız bir hatcleme sistemi geliyor. Bizi asıl ilgilendiren oklarla gösterdiğim kısımlar.
MText’inizi Küçük Harfli veya Büyük Harfli olarak değiştirmek: Büyük harf kullanmayı unuttuysanız MText’i yeniden yazmak yerine sağ tıklayın ve CASE DEĞİŞTİR’i seçin. CTRL + SHIFT + U veya CTRL + SHIFT + L tuşlarını sırasıyla büyük ve küçük harf için kullanın.
BURST: Nesnenin veya bloğun herhangi bir özelliğini kaybetmeden patlatmanızı sağlar.tam olarak ne özellık bılmıyorum
OOPS: Bir silme işlemi olduğu sürece, işlem ne kadar geriye giderse gitsin silme işlemini geri alır. CTRL-Z yerine, OOPS son silme komutunu, o zamandan beri yaptığınız çalışmaları etkilemeksizin geri alır. Bu çok iyi
FILEDIA: Fledia değerini 1 olarak ayarlamak iletişim kutularının AutoCAD’de açılmasına izin verir, 0 olarak ayarlamak ise her şeyin komut satırında yapıldığı anlamına gelir.
OVERKILL: Yinelenen veya çakışan öğeleri siler. AutoCAD mükemmeliyetçileri için mükemmel bir komuttur.
QDIM: Nesne seçimi yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde ölçü oluşturur. denemek lazım
U: CTRL Z’den daha hızlı bir geri alma komutudur.
DIMALIGNED: Bir eksen veya bir çizgi ile hizalanmış ölçü oluşturur. eğri yerleri ölçüyor