Mimari artık sınır tanımıyor. Zaha Hadid, Dubai’de dans eden bina yaparken 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar ise pembe çiçekten bir olimpiyat stadını etkinliklere hazırlıyor
Dünya Futbol Şampiyonası’na 2022’de ev sahipliği yapacak Katar’ın Olimpik Stadyum projesi belli oldu. Lusail Iconic Stadium adını taşıyan proje 86 bin 250 kişiye ev sahipliği yapabilecek. Doha’nın kültürel ve tarihi mirasından izler taşıması hedeflenen proje ülkedeki aşırı yaz sıcaklarına uygun olarak klimatize edilecek. Proje sadece futbol stadyumundan meydana gelmiyor. Projenin etrafını saran 6 farklı köprüden giriş yapılıyor. İzleyiciler projenin içine girerken adeta hendek benzeri yapıların üzerinden geçerek ana binaya ulaşabiliyorlar. Bir anlamda Dünya Kupası’nın ruhuna uygun bir sportif anlayışla salonlara alınıyorlar. Pembe bir çiçek gibi açan stadyumun üstü ise olumsuz ve aşırı sıcak iklim koşullarına karşı kapatılabiliyor.
Dans eden üçüz kuleler
Dubai dünya mimarisine kazandırdığı birbirinden ilginç yapılarla adından her aşamada bahsettiriyor. En az kendisi kadar ünlü mimar Zaha Hadid’in ülkede yaptığı projelerin ise haddi hesabı yok. Bu yılın ortalarından lanse edilen ve mimariye ‘bu kadar da olmaz’ dedirtecek bir konsepte sahip Dancing Tower (Dans eden kuleler) Dubai gibi Ortadoğu’nun finans merkezi haline gelmiş bir yerde bile böyle eğlenceli projeyi hayata geçiriliyor. Üç kuleden meydana gelen projede kulelerden her biri yana doğru kayan asimetrik formlarıyla dans ediyor görünümü oluşturuyor. Kulelerden bir rezidans biri ofis diğeri ise otelden meydana geliyor. Her birinin en kat katları ise halka açık restoran ve sosyal alanlara sahip bulunuyor.
310 metrelik Shard, İngiltere’nin en yükseği olacak
Ünlü Renzo Piano Mimarlık, İngiltere’nin 310 metre yüksekliği ile en yüksek kulesi olacak Shard Building’i hayata geçiriyor. Tower Bridge yakınlarında hayata geçirilen proje 2012 yılında tamamlanacak. 586 bin metrekare kullanım alanına sahip proje ofisler, rezidanslar, 5 yıldızlı Shangri-La Hotel, alışveriş alanları, restoranlardan meydana gelecek. En üst 15 katı halka açık galerilerden meydana gelecek Shard’ın mimarisi alt kısımlarda geniş bir yapıdan üste doğru ilerledikçe daralan bir forma kavuşuyor. Mimarlık şirketi Renzo Piano’nun binanın dış mimarisinde kullandığı geniş camlar yapının formu daha ilginç vhale getirmeye yardımcı olmuş.
Stadyum gibi bilgi işlem merkezi
Çin’in Changsha kentinde yapılan ülkenin üçüncü büyük bilgi işlem merkezi Hunan Üniversitesi’nde hayata geçirildi. 28 Kasım’da büyük bir resepsiyonla açılan proje tamamlandığında dünyanın en hızlı bilgi işlem merkezi olma hedefini taşıyor. 5 katlı bina klasik bir bilgi işlem merkezinden çok bir stadyumu andıran mimarisiyle de dikkat çekiyor. Hunan Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışacak ve akademik çalışmaların yapılacağı proje içinde çalışanları sosyalleştirecek kafeler restoranlar da bulunacak. Çin, teknik içeriği kadar mimarisi de ilgi keken bu projeyle bu alandaki rüştünü ispatlamış olacak.
Avustralya’da avlu içinde bir hayat
Avustralya’da Queensland eyaletinin başkenti Brisbane’de hayata geçirilen bu ilginç projede tek amaç nüfus yoğunluğunun hızla arttığı şehirde insanlara alternatif bir yaşam alanı açmak. Artık bahçelerin kaybolduğu ve insanların adeta ofiste yaşıyor izlenimi veren süper lüks gökdelenler yerine şehrin merkezinde avlu içinde bir yaşam vaad ediyor.
Dilek TAŞ/Sabah Emlak