Dönüşüm kapsamında riskli yapıların tespitine başlandı. Bu kapsamda ilk rapor İstanbul’un en lüks semtlerinden olan Bağdat Caddesi’ne verildi. Buna göre caddedeki binaların yüzde 80’inin yıkılması gerekiyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm süreci kapsamında Türkiye genelindeki riskli yapıların tespitine başlandı. Bağdat Caddesi’nde incelemelerde bulunan Kentsel Dönüşüm Bakanlık Yetkili Kuruluşu Tektaş Mühendislik, 50 yıllık binaların bulunduğu caddede binaların yüzde 80’inin yıkılacak durumda olduğuna ilişkin rapor hazırladı. Açıklamaya göre Tektaş Mühendislik, Bağdat Caddesi’ndeki 30 bina için ise bakanlığa ‘Binalar Yenilenmeli’ raporu verdi. Bakanlıktan onay alan firma, bu binaların yenilenmesi sürecine başlanacağını açıkladı.
Dönüşüm sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendiren Tektaş Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, “Alanlarda yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz üzere, 1999 yılında yaşanan deprem bir milat oldu. O tarihten sonra artık hazır betona dönüldü ve bir standart oluşturuldu. 2007 Deprem Yönetmeliği’ne uygun yeni yapılan binalarda bir problem yok ama 1999 yılından önceki çoğu binalar riskli” dedi.
Bir kişinin başvurusu yeterli
Sadece binalara deprem risk raporu vermediklerini belirten Hakan Çatalkaya, şunları söyledi: “Bize başka talepler de geliyor. Bir departmanımız bina ortak karar protokolünü ve tüm süreç için hukuk danışmanlığını veriyor, bir departmanımız hak sahipleri adına bakanlıktan kredi ve kira yardımlarını çıkartıyor. Çözüm ortaklarımız ile de kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek binaların inşaatlarını yapıyoruz. Talep edildiği müddetçe ‘12 Adımda Kentsel Dönüşüm’ ile hak sahiplerinin eski binalarını yeniliyoruz ve iskanlı tapularını veriyoruz.”
Risk tespiti için binadan sadece bir kişinin tapuyla başvurmasının yeterli olduğunu belirten Hakan Çatalkaya, “Alana giderek zemin etüt çalışması ile işe başlıyoruz. Binanın her katından beton örnekler alıyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde, ‘bina sağlam’, ‘binada güçlendirme olmalı’ veya ‘bina yenilenmeli’ sonuçlarından birini belirliyoruz” dedi. Daha sonra Bakanlığın bu raporu 10 günlük süre içinde incelediğini belirten Çatalkaya, “Bakanlık gerekli incelemelerini yaptıktan sonra, eğer bina riskli ise tapuya bir yazı gönderiyor. Tapudan kat maliklerinin hepsine binanın riskli olduğuna dair bir yazı geliyor” diye konuştu.
İstanbul’da 300.000 bina yenilenebilir
Sadece İstanbul’da 200 bin binanın yenileneceğinin öngörüldüğünü ifade eden Hakan Çatalkaya, “İstanbul’daki yapıların durumu tahmin edildiğinden de kötü. Ben bu sayının 300 binlere yaklaşacağını düşünüyorum” dedi. Binaların tek tek dönüştürülmesi yerine alansal olarak dönüştürülmesinin daha sağlıklı olacağını açıklayan Çatalkaya, alan olarak başvurulduğunda devletten ek imar da aldıklarını belirtti. Çatalkaya, binanın yenilenmesi için kat maliklerinden birinin tapuyla kendilerine başvurmasının yeterli olduğunu bildirdi.
12 adımda kentsel dönüşüm yapıyor
1. Belediye İmar Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü’ ne başvurarak arşivden binaya ait mevcut projeler temin edilir.
2. Bina Deprem Risk Raporu almak için binaya ait mevcut projeler ve tapu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkili kuruluşa başvuru yapılır.
3. Bakanlık yetkili kuruluşu binada yaptığı gerekli inceleme, tespit ve çalışmalar sonucu bina için Deprem Risk Raporu’nu hazırlar.
4. Hazırlanan Deprem Risk Raporu Bakanlık Yetkili Kuruluşu tarafından bağlı bulunulan İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne en geç iki gün içinde bir üst yazı ile sunulur.
5. Bakanlık, hazırlatmış olunan Deprem Risk Raporu’nun Onayı resmi bir yazı ile bildirilir.
6. Bakanlık Onay yazısının tebliğinden sonra binanın yenilenmesi gerekiyor ise 60 gün içinde bina maliklerinin en az 2/3 (tapu hisse) çoğunluğu ile Bina Ortak Karar Protokolü imza altına alınır.
7. Bina Ortak Karar Protokolü bağlı bulunulan il Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile sunulur.
8. Bakanlık yeniden inşa ve güçlendirme için kredi temin eder ve kira yardımı yapar.
9. Binanın yenilenmesi için yıkılması, yeniden inşaatı veya güçlendirmesi için Bakanlık aracılığı ile kredi olanaklarından yararlanmak için Bakanlığa talepte bulunulur.
10. Binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için tüm projeler hazırlatılır ve ilgili belediyeden ruhsat alınır.
11. Kentsel dönüşüm kapsamında binanın yeniden inşaat ve güçlendirme uygulaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müteahhitlik Lisansı sahip şirketler ile sözleşme yapılır.
12. Yapımı tamamlanan bina için bağlı olunan belediyeden (Depreme dayanıklı, projesine uygun yapılmış, eksiksiz bina) iskanı alınır.
TOKİ’DEN KONUT ALACAKLARA DOLANDIRICILIK UYARISI
Toplu Konut İdaresi TOKİ, ‘TOKİ’den konut vaadiyle’ konut giriş ücreti adı altında sahte sözleşmelerle elden para toplanarak dolandırıcılık yapıldığı duyumları üzerine vatandaşları uyardı.
Yapılan açıklamada konut satışlarının idare tarafından yetkilendirilmiş bankalar aracılığıyla gerçekleştirildiği belirtilerek, “Vatandaşlarımızın bu tür art niyetli girişimlere hiçbir şekilde itibar etmemesi gerekmektedir” denildi.
İmzalar taklit edilmiş
İdareye son günlerde yapılan bazı şikayetler ve alınan duyumlardan art niyetli kişilerin, TOKİ logosu ile yetkili kişilerin isim ve imzalarını taklit ederek, evrak sahteciliğiyle dolandırıcılık yaparak vatandaşlardan para alındığı vurgulayan TOKİ, şu açıklamayı yaptı:
“İdaremizce yapılan konut satışları sadece TOKİ’nin Ankara Bilkent Plaza B1 Bloktaki merkeziyle İstanbul Halkalı Atakent 2. etaptaki ofisimizden yapılıyor. Konut peşinatlarının yatırılması için de Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar Bankası’na yönlendirilme yapılıyor. Mahalle bürolarından, elden para alınması şeklinde bir uygulamamız bulunmamaktadır.”
‘Bize bilgi verilsin’
Vatandaşların mağdur olmamaları amacıyla bu tür art niyetli girişimlere hiçbir şekilde itibar edilmemesi bu tür yaklaşımlar karşısında güvenlik birimlerinin bilgilendirilmesi gerektiğinin altının çizildiği açıklamada, “İdaremize, sahte belgelerle yapılan dolandırıcılık bilgilerinin gelmesi durumunda hukuki işlemler başlatılacaktır. Vatandaşlarımızın şüpheli durumlarda 312 565 20 90’dan 98’e kadar olan telefon numaralarını arayarak bilgi edinmeleri ve yetkililerimizi uyarmaları gerekmektedir” denildi.
LONDRA’NIN LÜKS KONUTLARI İSTANBUL’DA SATIŞA SUNULDU
Londra’nın en büyük gayrimenkul firmalarından biri olan Berkeley Group, yeni projesi olan Roman House’u İstanbul’da satışa çıkardı. Londra’nın merkezi iş alanında gerçekleştirilen Roman House projesinin tanıtımını yapan Berkeley Homes Satış ve Pazarlama Direktörü Jon Hall, projeyi Londra’dan önce İstanbul’da satışa çıkardıklarını belirterek, İngiltere’deki satışlara ocakta başlayacaklarını ifade etti.
Hall, stüdyolardan penthous’lara kadar farklı dairelerin bulunduğu projedeki konut büyüklüklerinin 40 ile 300 metrekare arasında değiştiğini dile getirdi. Hall, 90 daire ve penthose’lardan oluşan projedeki fiyatların 499 bin 999 pound’dan başladığını belirterek, “Kentte fiyatlar sürekli artıyor. Bizim projemizin de en az yüzde 40 prim yapmasını bekliyoruz” dedi.
2014’te teslim edilecek
Projedeki ödeme seçenekleri hakkında bilgi veren Hall, 5 bin ile 10 bin pound ön ödeme aldıktan sonra kontrat yapılınca yüzde 10, 1 yıl sonra yüzde 10, 6 ay sonra yüzde 5, kalan miktarın ise anahtar tesliminde ödendiğini söyledi. Hall, projenin, inşaatının devam ettiğini belirterek, teslimlerin ise 2014’te yapılacağını vurguladı.
Roman House’ın bölgenin en iyi projelerinden biri olduğunu ifade eden Hall, “Londra’nın merkezinde çok fazla konut yok. Genelde ofisler ve iş merkezleri yer alıyor. 11 bin rezidans var ve 4 yılda sadece 400 rezidans yapılabildi. Burada konut üretmek çok zor. Bu nedenle az konut yapılabiliyor” diye konuştu.
Evlerde şarap soğutucusu var
Projenin Türkiye’deki satış ve pazarlamasını yapan Ayşe Cali, Roman House’da concierge, fitness, özel tasarlanmış mutfaklar, mermer ve ahşap yer döşemeleri, yerden ısıtma, şarap soğutucuları, kahve makineleri, buharlı fırın, akıllı ev sistemleri bulunurken, dairelerde 3 farklı dekorasyon seçenekleri sunulduğunu söyledi.
Hangi daire kaç pound?
TİPİ ALANI (m2) Fİyat
1+0 40 499.999
1+1 50 650.000
2+1 70 850.000
3+1 120 1.500.000
Penthouse 300 2.500.000
Bir ayda 2 Türk Telekom Arena dolusu moloz çıktı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 5 Ekim’de Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 3 bin 164 konutun yıkımı gerçekleştirildi. Bu yıkımlarda, 312 bin metreküp, yaklaşık 2 Türk Telekom Arena Stadyumu’nu dolduracak inşaat atığı ortaya çıktı.
‘Sıfır atık’ parolasıyla yola çıkan Bakanlık yetkilileri, bina yıkımları sonucu ortaya çıkan inşaat atıklarının, doğaya zarar vermeyecek şekilde geri dönüştürülmesini koordine edecek.
Para cezası verilecek
Buna göre yıkım sonrası ortaya çıkan inşaat atığı, çalışma ve mevsim şartları ve işin miktarına göre 50-70 gün içinde kaldırılacak. İş teslimini geciktirene ise her gün için sözleşme bedelinin on binde 3-6 arasında para cezası uygulanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü İzleme ve Takip Daire Başkanı Adnan Malkoç, yıkım işlerinin profesyonelleşmesini hedeflediklerini söyledi.
İş dünyasının yeşil alanında hayat başladı
İstanbul’un ilk yeşil ofispark konseptli projesi Tekfen Kâğıthane OfisPark, farklı mimarisi, çalışma ve sosyal olanaklarıyla iş dünyasından yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Tekfen Emlak Geliştirme tarafından hayata geçirilen projede Yapı Kredi Koray GYO, Demir Finansal Grup Holding, Gaya Yatırım, WPP Grup şirketi TNS-Kantar Medya, Bozanoğlu Hukuk Bürosu, Yamaha Müzik Türkiye Temsilciliği gibi kurumsal yatırımcılar ve kiracılar yer alıyor. Doğuş Grubu’nun iki şirketi Volkswagen Doğuş Tüketici Finansmanı ve LeasePlan Otomotiv de 4 bin m2’lik yeni ofisleri için projeyi tercih etti. Proje, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin verdiği LEED Altın sertifikasına sahip.
100 yıl garantili evler sahiplerine teslim edildi
Koç Yapı İnşaat ve Dervişoğlu İnşaat işbirliği tarafından gerçekleştirilen Altıner Residence projesinde konutlar sahiplerine teslim edildi. Türkiye’de ilk defa 100 yıl garanti belgesine sahip konut özelliği ile kat maliklerine sertifika ve garanti belgeleri de teslim edildi.
Bağdat Caddesi’nde konumlanan proje, 1.150 metrekare arsa üzerinde, 3 bin 722 metrekare kapalı alanda konumlanıyor. Toplamda 24 daireden oluşan projenin teslim töreninde, projede emeği geçen tüm çalışanlara, inşaat görevlilerine ve Altıner Residence’in proje gelişiminde katkı sağlayan iş ortağı firmalara onur belgesi ve teşekkür plaketleri sunuldu.
Veliefendi’de stüdyolar 450 bin lirayı gördü
Zeytinburnu-Veliefendi’de hayata geçirilen The İstanbul Residence’ta satışlar devam ediyor. 1+0’lar 41-58 metrekare, 1+1’ler 63-99 metrekare, 1+1 kat bahçeli 74-109 metrekare, 2+1’ler 99-129 metrekare, 2+1 kat bahçeliler 120-131 metrekare şeklinde tasarlandı. 8 bin metrekare arsa üzerine konumlandırılan proje, YDA Group ve Kurtuluş İş Ortaklığı tarafından gerçekleştiriliyor. Gökhan Avcıoğlu imzasıyla tasarlanan The İstanbul Residence’ta 351 konut bulunuyor.
46 bin metrekare inşaat alanı bulunan proje, 18 katlı 2 bloktan meydana geliyor.
Concierge hizmetleri için Mondial ile anlaştı
Dünyanın en iyi mimari projesi seçilen Varyap Meridian, sakinlerinin concierge ve asistans hizmetleri için Mondial Assistance ile anlaştı. Böylelikle Varyap Meridian’da yaşayanlar, hediye ve çiçek gönderiminden restoran rezervasyonuna, kurye servisinden transfere, çeviri hizmetlerinden hukuki danışmaya kadar concierge hizmeti alabiliyor. Teknik Asistans hizmetlerinde araç çekilmesi, profesyonel sürücü hizmeti gibi seçenekler; Konut Asistans hizmetlerinde de dahili tesisat gibi hizmetler yer alıyor. Mondial, proje sakinlerine ayrıca ambulans ve doktor yönlendirilmesi, yeni doğan bebek bakımı ve tıbbi danışma hizmetlerini de sunuyor.
Yavuz Karaman/Milliyet – EMLAK