Milli Saraylar, çağdaş müzecilik uygulamalarıyla tanışıyor. Edinilen bilgiye göre, Meclise bağlı Milli Saraylar’da yeni uygulamalara geçiliyor. Bunlardan biri, e-bilet olacak. Ziyaretçiler, Milli Saraylar önündeki bilet kuyruğuna girmekten kurtulacak. İsteyenler, Millim Sarayları gezmek istedikleri saatlere göre internetten biletini satın alabilecek.
Önümüzdeki hafta başlayacak olan e-bilet, öncelikle Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında denenecek, zaman içinde diğer tarihi mekanlara yaygınlaştırılacak.
Milli Saraylarda yılbaşından itibaren başlayacak diğer yenilik ise rehberli gezilerin kaldırılarak, yerine “auido guide” (elektronik rehberlik) olacak. Ziyaretçiler, 17 dilde audio guide ile saray ve müzeleri gezebilecek.
Milli Saraylar Daire Başkanlığı, audio guide ile ilgili ihaleyi önümüzdeki günlerde yapacak. Audio guide hizmeti, öncelikle Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları, Yıldız Şale Köşkü ile Saray Koleksiyonları Müzesinde başlayacak.
Uygulamayla, hem milli saraylar önünde uzun kuyruklardan kaynaklanan sıkıntının giderilmesi hem de ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesi amaçlanıyor.
Türkiye’de de önemli sergilerde verilen audio guide hizmeti, ziyaretçinin rehbere ya da bir gruba bağlı olmaksızın tek başına etkinliği gezmesi ve bilgi sahibi olmasını sağlıyor.
Dünyada önemli ve ziyaretçi sayısı fazla olan saray ve müzelerde başarıyla uygulanan audio guide, genel olarak ziyaretçilerin de beğenisini toplarken, az da olsa yoğunluğu gideriyor.
-ZİYARETÇİ SAYISINA SINIRLAMA-
Meclise bağlı Dolmabahçe ve Beylerbeyi sarayları, Florya ve Yalova’daki Atatürk Köşkü, Yıldız Köşkü-Şale, Ihlamur, Beykoz, Aynalıkavak, Maslak ve Küçüksu kasırları, ayrıca Yıldız Porselen ile Hereke Halı fabrikası bulunuyor.
Milli Sarayları giriş ücretleri, her yıl TBMM Başkanlık Divanında yeniden belirleniyor. Yetkililer, Dünya saray müzelerinde karşılaştırıldığında Milli Saraylarda bilet fiyatlarının ucuz olduğunu işaret ederek, yurtdışındaki muadillerde 20 avro olan ücretin Türkiye’de 20 lira olduğunu ifade ederek, Ekim ayında yapılacak yeni değerlendirmede fiyatların artırılacağını kaydetti.
Bilim Kurulu, Beylerbeyi ve Dolmabahçe Sarayını günlük ziyaretçi sayısını kısıtlıyor. Binaların ahşap olması nedeniyle Beylerbeyi Sarayı günlük 2 bin, Dolmabahçe Sarayı ise 3 bin kişiyle sınırlanıyor.
-EN ÇOK DOLMABAHÇE GEZİLİYOR-
Milli Saraylar Daire Başkanlığına bağlı tarihi mekanları geçen yıl 1 milyon 24 bin kişi gezdi ve 11 milyon 667 bin lira gelir bıraktı. Bunun yanı sıra saray, köşk, kasır ve müzeleri ücretsiz gezenler de bulunuyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi bu yılın ilk yarısında da artarak devam etti.
Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları başta olmak üzere 9 tarihi mekan, bu yılın ilk 6 aylık diliminde toplam 657 bin yerli ve yabancı turisti ağırladı.
2010 yılının ilk altı ayında toplam 565 bin ziyaretçi tarafından ziyaret edilen Milli Saraylar, 2011 yılının aynı döneminde 657 bin ziyaretçiyi ağırlayarak toplam ziyaretçi sayısında yüzde 15 artış kaydetti.
30 Haziran 2011 tarihine kadar 342 bin yerli, 315 bin yabancı olmak üzere toplam 657 bin turisti ağırlayan Milli Saraylar Daire Başkanlığı bu ziyaretlerden 5,5 milyon lira gelir elde etti. Milli Saraylar içinde en fazla ziyaretçiyi 194 bini yerli, 252 bini yabancı olmak üzere toplam 446 bin ziyaretçi ile Dolmabahçe Sarayı ağırlarken, Beylerbeyi Sarayı 2011 yılının ilk altı ayında 67 bini yerli, 45 bini yabancı olmak üzere 113 bin turisti ağırladı.
Bu yılın Şubat ayında ziyarete açılan Saray Koleksiyonları Müzesi açıldığı günden 30 Haziran 2011 tarihine kadar yerli ve yabancı toplam 17 bin 765 ziyaretçi tarafından ziyaret edildi.
AA