1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Metrobüse de Metro Gibi Çarşı Geliyor!

Metro istasyonlarındaki boş alanları kiralayarak Ulaşım AŞ’ye 6 milyon dolarlık gelir garantisi veren Turyap AŞ, şimdi de metrobüs alanlarını çarşıya dönüştürmek için çalışma yapıyor. Günde 1 milyon kişinin kullandığı metrobüs alanları perakendede yeni cazibe alanları haline gelecek.

Günde 1 milyona yakın kişinin kullandığı metrobüs hatlarındaki toplama noktaları çarşı-pazara dönüşüyor. Şu anda işportacıların kullandığı alanlar İETT’nin isteği ile tıpkı metrobüs duraklarında olduğu gibi ticari alanlara dönüştürülüp kiraya verilecek.

Taksim 4. Levent hattı ile Aksaray Havalimanı hattı üzerindeki tam 110 noktada 2 bin 50 metrekare ticari alanların kiralamasını yaptıklarını söyleyen Turyap Pazarlama Koordinatörü Mustafa İpek, “İETT metrobüsle ilgili çalışma yapmamızı istedi. Çünkü metrobüsün yolcu sayısı çok fazla. Metrobüs içinde İETT ile birlikte çalışma yapıyoruz. Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, ve Uzunçayır gibi toplama merkezlerinde 2000-2500 metrekare gibi boş mecralar var. Şu an işportacılarla dolu. Oraları da metrodaki gibi çarşılara dönüştüreceğiz” diye konuştu.

İran ve Yunanistan’dan metro için teklifler alıyoruz

Yurtiçindeki başarılarından dolayı İran metrosundan kendilerine teklif geldiğini kaydeden İpek, “İran metrosundan yetkililer ‘2 bin 600 metrekarelik ticari alan yarattık. Yatırımcı arıyoruz. Gelin işletin’ dediler. Ayrıca Yunanistan’da bir firma bize metrolarda birlikte bu işi yapmamız için teklif getirdi. Buralara gireceğiz. Daha sonraki durağımız ise Azerbaycan” dedi. İpek yurtdışının yanı sıra Türkiye’de Kayseri Metrosu, Ankara Metrosu ve diğerlerinde çalışmayı da hedeflediklerini kaydetti.

Halen İstanbul’da 50 adet metro İstasyonu olduğunu kaydeden Mustafa İpek, önümüzdeki 5 yılda da metro istasyonlarının sayısının 120’ye çıkacağını söyledi. Şu anda günde 1 milyon kişiye hizmet veren metronun Kadıköy-Kartal-Yenikapı hattının açılmasıyla günde ortalama 4 milyon kişinin şehrin altına ineceğini kaydeden İpek, “Bizim hedefimiz bu 4 milyon kişiye hizmet vermek” dedi.

Ulaşım AŞ 6 milyon dolara kiraya kavuştu

Turyap metro istasyonlarının yanı sıra, istasyonlara bağlantı sağlayan yaya koridorlarını da birer yer altı çarşıya dönüştürüyor. Bugüne kadar hiç kullanılmayan yolcu geçiş noktalarında güvenliğini aksatmayan ticari alanlar yarattıklarını aktaran Mustafa İpek, “Amacımız bu uygulama ile halkın metro içinde kapalı yer psikolojisini yenmek ve oradaki hayatın canlı olduğunu göstermek. İkincisiihtiyaçlarını karşılamak, üçüncüsü ise ticaret. Birinci projemiz çok başarılı oldu. Her istasyona bir kahve dünyası, her istasyona bir unlu mamuller, her istasyona gazete büfeleri koyduk Dünya metrolarında da bu üç temel ihtiyaca cevap verecek zincirler görüyoruz.

Dördüncü olarak da ödeme noktaları koyduk. Onun dışında serpme yaptık. Bazı istasyonlarda kitapçı, bazılarında kozmetik ürünleri, bazılarında ayakkabıcı gibi ihtiyaca göre serptik. Bu proje başarılı olduktan sonra iki tane daha proje çıktı. Metrocity ile Kanyon’un arasında yer alan 180 metrelik koridordaki Çarşı Pazar diğeri ise Zorlu Center ile Zincirlikuyu arasında koridor olacak” dedi.

Yılbaşı itibarıyla kapılarını Çarşı Pazar’da dükkan kiralayan esnafın bir bölümü dükkanlarını açtı. Gerçek açılış ise tüm dükkanların hizmete girmesiyle başlayacak. Mustafa İpek, Metrocity ile Kanyon’un arasında koridorda alışverişin başladığını belirterek.

“Dükkan karması oluşturulurken İstiklal Caddesi ile Mısır Çarşısı’nın karışımı şeklinde bir konsept belirlendi. Çarşı Pazar’da doluluk oranı günden güne artıyor. Yüzde 86’sı kiralandı. 30’a yakın işletmenin hizmete girdi” diye konuştu. Ulaşım A.Ş. ile yaptıkları anlaşma gereği kiraya 10 yıl zam yapmayacaklarını söyleyen İpek, “TURYAP olarak, her yıl 6 milyon dolar kirayı garanti ettik, bu sayede yatırımcı ve küçük işletmeciye önemli bir fırsat sunuyoruz” dedi

Günde 100 bin kişi kullanıyor

Metrocity ve Kanyon’a ilaveten Levent Plaza, Özdilek ve Sky Mark’a bağlanan giriş-çıkışlarla sadece söz konusu yerlerde çalışanların değil üst katlarda yer alan rezidans sakinlerinin de kullandığı bir güzergah olan Çarşı Pazar’dan, ulaşım için metroyu kullanan yolcularla birlikte günde 100 bin kişi geçiyor. Yakında Levent Sabancı Plaza’da devreye girecek olan Demsa’nın müşterileriyle seçkin ziyaretçi portföyünün genişleyeceği öngörülüyor.

AVM’lerdeki gibi marka bağımlılığının gözetilmeyip, no name markalara fırsat sunulan projede, hava parası ve depozito benzeri uygulamalar da devre dışı bırakılmış. İstanbul’un en değerli lokasyonunda konumlanan proje tüm bu avantajlarıyla yatırımcıyı kendine çekiyor. Resmi açılışı yapılmadığı halde yaya sirkülasyonuna (geçişe) açık olan Çarşı Pazar’da yer kiralayanlar, yaşanan emekleme sürecinden yakınmakla birlikte geleceğe umutla bakıyor.

Çocuk tanı merkezi ve çocuk müzesi yer altına iniyor

Levent İstasyonu’nda 2 bin 600 metrekarelik Çarşı Pazar’a ilaveten 1300 metrekarelik bir çocuk katı düzenleniyor. Alanda 3 aylıktan 14 yaşına kadar çocuklar için erken İngilizce eğitimi veren Helen Doron, Tan Sağtürk Bale ve Dans Okulu, Sunay Akın Oyuncak Müzesi’nin bir bölümü ve Acıbadem Hastanesi’nin çocuklar için tanı merkezinin yer alacağını söyleyen Mustafa İpek, “Alt kata DiaSA ve Japon marketi İtsumi gelecek. Refleksoloji denilen ayak masajıyla balıklı ayak tedavisi yapılıyor” dedi.

Fashion TV ilk tekstil mağazasını metroda açacak

Fashion TV’nin, I Love Fashion markasıyla Dubai ve Katar’dan sonra İstanbul’daki ilk tekstil mağazasını burada açacağını kaydeden Mustafa İpek, bu projenin benzerini Gayrettepe’de Zorlu Center ile Gayrettepe metro hattı arasına yapılacak koridorda hayata geçireceklerini söyledi. “Gayrettepe metro istasyonu, Zorlu’ya ve metrobüse bağlantı sağlayan tünelle birlikte muhteşem bir lokasyona kavuşuyor” diyen İpek, “4 bin metrekarelik alanın yarısını sürekli emlak fuarı şeklinde değerlendireceğiz. İçinde emlak lisans programı eğitimi veren özel üniversite ve markalı konut projelerinin tanıtım ofisleri yer alacak. İnşaat ve dekorasyona yönelik firmalar topluca bir arada bulunacak” bilgisini verdi.

SIX: Açtığımız hafta satışta dünya rekoru kırdık

Metrocity’den metroya giriş yaparken insanların karşısına ilk çıkan mağaza ise Six. Dünyada 440 mağazası olan bir zincirin şubesini SİX Takı ve Aksesuarı açtıklarını kaydeden Ayça Şamsutdinov, “Six, Alman menşeili ve metro istasyonlarında doğmuş bir marka. İstanbul’da toplam 6 mağazası mevcut. Özellikle kadınlar, ürünlerimizdeki çeşitlilik ve albeni karşısında kayıtsız kalamıyorlar. Müşteri, henüz sabah 8’de kepenkleri açar açmaz giriş yapıyor. Günün her saatinde müthiş bir canlılık yaşıyoruz” dedi. “Her geçişte uğramasam olmaz” diyen müşterimiz var” diyen Şamsutdinov, “En çok satılan ürünümüz küpe. İlk açıldığımız hafta dünya rekorunu kırdık” diye konuştu.

Ender Saraç 600 bin TL yatırımla Türk işi suşi satıyor

Çarşı’da Ender Saraç da dükkan kiralayanlar arasında. KÜR – Ender Saraç Şifalı Lezzetler’in ortağı Başak Sanaç, “İnsanlarda “sağlıklı olan bir yemeğin lezzetli olmasına imkan yoktur” kanısı hakimdi. Oysa biz, hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler konusunda iddialıydık. Üstelik “normalin üçte biri kaloride ve ulaşılabilir fiyatlarla üretiriz” diyerek yola koyulduk. 35 metrekarelik yer kiraladık, 600 bin TL civarında yatırım yaptık. 6 kişilik bir ekiple çalışıyoruz” dedi.

Kadrolarında diyetisyen olduğunu belirten Sanaç, “Ürünlerimizde keçi sütü ve ürünlerini kullanıyoruz. Ekmeklerimiz organik; tam buğday ve tam çavdar ekmeği. Detoks özelliği olan antioksidanlı çorba yapıyoruz. Müşteri litreyle satın alıp götürmek istediğinde termosla veriyoruz. Türk usulü suşimizşz patenti bize ait. İçinde sucuklu kurufasülye, dışı ise yosun yerine kara lahanayla kaplı. Ayrıca somon köfte, ıspanaklı tortellini gibi çeşitlerin yanında, şekersiz cheesecake, içinde çikolata olmayan çikolata gibi sağlıklı yiyecekler üretiyoruz. Sadece zayıflamak isteyenlerin değil sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercih ettiği bir mekan olacak” diye konuştu.

Cengiz Duman / HAIR STATION Bay-Bayan- Çocuk Kuaförü

“AVM kuaförlerinin üçte biri fiyatına hizmet sunuyoruz”

Yan yana üç dükkanı birleştirerek toplamda 62 metrekarelik alan kiralayarak Hair Station adıyla Bay-Bayan-Çocuk Kuaförü açan Cengiz Duman şu bilgileri verdi: “Aylık 12 bin TL kira ödüyoruz. 120 bin TL civarında dekorasyon masrafımız oldu. Daha önce başka AVM’lerden de yer bakmıştık ama Metrocity ile Kanyon’un arasındaki bu çarşının hepsinden daha canlı olacağını düşündüğümüz için geldik. Burası konum olarak çok değerli. İnsanlar sabahın erken saatlerinden itibaren metroyu kullanmaya başlıyor ve geçip giderken çeşitli ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Örneğin biz, sabahın 7’sinde fön çekebiliyoruz. Dükkanımız açılmış, temizlik bitmiş, personelimiz işbaşı yapmış oluyor. Normalde hiçbir kuaför o kadar erken saatte açmaz; açsa da usulen bir kalfa bulundurur ve müşteri erken gittiği için adeta kendini suçlu hisseder. Oysa burada 7 gün boyunca 07.00-22.00 saatlerinde hep aynı kalitede hizmet alır; hem de neredeyse diğer AVM’lerdeki kuaförlerin üçte bir fiyatına. Erkekler için saç-sakal traşını 50 TL’ye yapıyoruz. Kadınlara yönelik fön-kesim fiyatımız da 50 TL” dedi.

Çetin Aydın / KOMAGENE – Çiğ Köfte

“Levent civarındaki AVM’lerde çiğköfte yoktu, açığı biz kapattık”

Spor akademisi mezunu ve aynı zamanda profesyonel futbol hakemliği yapan Çetin Aydın’da yer altı çarşısında çiğ köfte satıyor. Komagene’nin franchisingin alan Aydın,

“Gıda işine başlamak istedim ama ne olacağı konusunda karasızdım. Biraz araştırınca Levent civarındaki AVM’lerde çiğköfte satılmadığını fark ettim. Hamburger, pizza, hatta balık bile vardı ama çiğköfte yoktu. Oysa Türk insanı için çiğköfte çok sevilen ve hem ekonomik hem de doyurucu bir çeşit. Aynı zamanda kokusu olmayan, dürüm halinde alırsanız metroda yürürken bile rahatça tüketebileceğiniz bir gıda. Komagene tanınmış bir marka olduğu için insanlar güvenerek alıyor. Etrafımızdaki plazalara kendi motor kuryemizle paket servis yapıyoruz” diye konuştu.

Ali Utku Yeğin / SALADİST – Salata Bar

Albaylıktan emekli oldu, Saladist markasıyla çarşıya girdi

Emekli albay olan Ali Utku Yeğin ise Çarşı Pazar’ın Kanyon girişinde 8.5 metrekarelik alan kiraladı. 70 bin TL civarında yatırım yaparak 5 kişilik ekiple Saladist markası altında, 45 malzemeden oluşan salatalar yapan Yeğin, “İki aydır buradayız. Bu ilk yerimiz ama ileride tüm metro istasyonlarında olmayı hedefliyoruz” dedi.

Leyla İLHAN/Dünya

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da Trafiği Bitirecek Proje!

Öncelik tercihini Kadıköy-Kartal metrosundan yana kullanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şimdi Avrupa yakasındaki krizi çözmeye çalışıyor. …