İstanbul’un en önemli ulaşım akslarından E-5 hattı üzerinde seyahat eden yolculara trafiğe takılmadan ulaşım imkânı veren metrobüs hattı özelleşiyor
İETT bünyesinde çalışan metrobüs hatları Büyükşehir’in 1 yıl önce kurduğu İstanbul Otobüs AŞ’ye devredilerek özel sektör işletmesine açılacak. İlk etapta Avcılar-Beylükdüzü hattındaki 100 metrobüsün 60’ının işletme hakkı özel sektöre devredilecek. Ardından diğer hatlardaki metrobüsler de ihale yoluyla 10-15 yıllığına özel sektöre kiralanacak. İstanbullulara E-5 hattı üzerinde trafiğe takılmadan seyahat imkanı sunan ve İETT bünyesinde çalışan metrobüs hatları Büyükşehir’in 1 yıl önce kurduğu İstanbul Otobüs AŞ’ye devredilerek özel sektör işletmesine açılacak. İlk etapta Avcılar-Beylükdüzü hattındaki 100 metrobüsün 60’ının işletme hakkı özel sektöre devredilecek. Ardından diğer hatlardaki metrobüsler de ihale yoluyla 10-15 yıllığına özel sektöre kiralanacak.
İDO 8 Nisan 2011 tarihinde yapılan ihale sonucunda, 861 milyon dolar bedelle Tepe İnşaat Sanayi AŞ-Akfen Holding AŞ-Souter Investments LLP-Sera Gayrimenkul Yatırım ve İşletme AŞ Ortak Girişim Grubu’na satılmıştı. Bu özelleştirmenin ardından gözler, belediyenin en önemli şirketi İGDAŞ’a çevrildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İGDAŞ’ın özelleştirilmesinde en uygun fiyatı yakalamak için ekonomideki gelişmelere göre bekleyeceklerini söyledi. İGDAŞ’ın özelleştirmesini 2012 yılına bırakan Büyükşehir, şimdi İETT’ye ciddi kaynak sağlayan metrobüsü özelleştirecek. Günlük 700 bin İstanbulluya hizmet veren metrobüs sisteminin ilk etapta 60 araçlık kısmı özelleşecek. Yıl sonuna kadar Beylikdüzü hattında çalışacak 100 araç, Otobüs AŞ’nin kullanımına verilecek. Büyükşehir Belediyesi uzmanlarınca yapılan metrobüs etabının diğer 3 etabı ile ilgili çalışmanın ardından Avcılar-Edirnekapı, Edirnekapı-Zincirlikuyu ve Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattındaki metrobüslerin özel sektöre nasıl devredileceğine karar verilecek. Böylelikle metrobüsler İETT bünyesinden çıkarılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına ulaşım, taşımacılık ve işletmecilik hizmeti verecek olan İstanbul Otobüs AŞ’nin yetki ve sorumluluğuna verilecek.
Avcılar-Beylikdüzü Metrobüs hattı mevcut sistemde olduğu gibi D-100 karayolunun ortasından kendisine ayrılmış yoldan hizmet verecek. Beylikdüzü hattında 11 adet durak bulunuyor. Tüm istasyonlar yer üstünde olmakla beraber Beylikdüzü Belediye İstasyonu ile Bizimkent İstasyonu arasındaki 150 metrelik bölümde trafik yer altına alınarak üstte 10 bin m2’lik bir meydan oluşturulacak. Hatta bulunacak duraklar şöyle: Avcılar Üniversitesi, Avcılar Merkez Mahalle, Ambarlı, Saadet Mahallesi, Haramidere Sanayi, Haramidere, Beylikdüzü, Beylikdüzü Belediye, Bizimkent, Hadımköy ve TÜYAP.
METROBÜS HATTI 52 KM’YE ULAŞACAK
Kent içi ulaşımın problemine çözüm için geliştirilen metrobüs sistemi İstanbul’da 42 kilometrelik hatta 330 otobüsle hizmet veriyor. Günde yaklaşık 700 bin kişiyi Avcılar-Söğütlüçeşme arası taşıyan hattın 29 Ekim’de Beylikdüzü’ne ulaştırılması hedefleniyor. İnşaat çalışmaları süren 10 km’lik böylece 52 km’ye ulaşacak.
Zaman/Yasin Kılıç